How to Smoke Fish: The Ultimate Guide on Everything

Πώς να καπνίσετε ψάρια: Ο απόλυτος οδηγός για τα πάντα

Posted on: January 16, 2023



Το κάπνισμα πάντα ήταν ένας τρόπος να μετατρέψεις το κρέας σε λιχουδιά. Δεν χρειάζεται απλά να καπνίζεις τους συνήθεις υπόπτους όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό, και το κοτόπουλο.

Το κάπνισμα των τροφίμων ήταν πάντα ένας τρόπος να μετατραπεί το κρέας σε λιχουδιά. Δεν χρειάζεται απλώς να καπνίζετε τους συνήθεις ύποπτους όπως κόκκινο κρέας, χοιρινό και κοτόπουλο. μπορείτε να καπνίσετε και ψάρια. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για τη διατήρηση των θαλασσινών, αλλά τώρα, είναι ένας τρόπος για να προετοιμάσετε γκουρμέ ψάρια στο σπίτι. Δοκιμάστε καπνιστό ψάρι αν έχετε βαρεθεί να καπνίζετε μπριζόλα και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό αλλά λαχταριστά.

Διαφέρει το κάπνισμα ψαριών από το κάπνισμα μπριζόλας;

Φυσικά είναι. Από καρυκεύματα μέχρι θερμοκρασία, τα πάντα ποικίλλουν. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο τρίψιμο για ένα ψάρι όπως θα κάνατε για άλλο κρέας. Η σάρκα ενός ψαριού είναι πιο τρυφερή από το κόκκινο κρέας, επομένως ο χρόνος μαγειρέματος ποικίλλει επίσης. Αλλά μην ανησυχείς. Με μοντέρνους καπνιστές τροφίμων, όπως το Bradley Smokers, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία και τον χρόνο μαγειρέματος για να δημιουργήσετε την τελειότητα καπνιστού.

Το αν θέλετε να μαγειρέψετε ένα ολόκληρο ψάρι ή ένα φιλέτο εξαρτάται από εσάς. Θα σας καθοδηγήσουμε εδώ στη διαδικασία, η οποία είναι σχεδόν ίδια και για τα δύο. Αυτό το σεμινάριο καπνίσματος ψαριών είναι για αρχάριους, επομένως έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Μην χάσετε κανένα από τα βήματα που έχουμε αναφέρει και δείτε τη μαγεία να συμβαίνει. Θα πάρετε ένα ζουμερό, τρυφερό, ψάρι που λιώνει στο στόμα με τραγανή φλούδα από πάνω, όπως το ονειρευτήκατε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Συστατικά για το κάπνισμα ψαριών

Όσον αφορά τα υλικά, έχουμε χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα υλικών που συμπληρώνουν την ποσότητα των ψαριών που καπνίσαμε. Εάν η ποσότητα των ψαριών σας είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε τα συστατικά. Εδώ είναι λοιπόν η λίστα με αυτά που χρειάζεστε:

  • 4 με 5 κιλά φιλέτα ψαριού με δέρμα. Κατά προτίμηση πέστροφα, σολομός, σκουμπρί, λαβράκι, ιστιοφόρο ή τόνος για το κάπνισμα.
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική λευκή ή ανοιχτή καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι επιτραπέζιο αλάτι ή αλάτι kosher
  • 1-λίτρο νερό
  • Η πάπρικα προτιμάται για πικάντικη γεύση, αλλά μπορείτε να συνδυάσετε οποιοδήποτε καρύκευμα, μπαχαρικό ή τρίψιμο της επιλογής σας.
  • Φρέσκα βότανα για γαρνίρισμα. Κατά προτίμηση μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι ή άνηθο.
  • Φέτες λεμονιού για σερβίρισμα

Συστατικά για να προετοιμάσετε ένα ξηρό τρίψιμο Cajun

Εδώ είναι μια άλλη λίστα συστατικών για να κάνετε ένα τρίψιμο για όσους θέλουν τα ψάρια τους να είναι πιο πικάντικα όταν καπνίζουν. Αυτό το τρίψιμο λειτουργεί καλά με τα διαφορετικά ψάρια που αναφέραμε παραπάνω. Αλλά μην ξεχάσετε να ισορροπήσετε την ποσότητα εάν δεν χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα ψαριού όπως αναφέρεται σε αυτόν τον οδηγό.

  • 1/2 κουταλιά της σούπας καγιέν
  • 1/2 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • 3 κουταλιές της σούπας πάπρικα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαλακωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη. Κρατήστε το στην άκρη. μην το ανακατεύετε με το τρίψιμο.

Εργαλεία για το κάπνισμα ψαριών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν θέλουμε να χάσουμε καμία από τις λεπτομέρειες κατά το κάπνισμα ψαριών, επομένως έχουμε ταξινομήσει μια λίστα με πράγματα που θα χρειαστείτε. Να τα έχετε έτοιμα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

1. Ένας ποιοτικός καπνιστής τροφίμων με προηγμένα χειριστήρια θερμοκρασίας και χρόνου μαγειρέματος. Το Bradley Smoker είναι η επιλογή μας εδώ.

2. Ένα μεγάλο μπολ

3. Πλαστική μεμβράνη

4. Ένα κρέας θερμόμετρο

5. Μπισκετάκια με γεύση. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη γεύση του ψαριού με αρωματικό καπνό. Οι μπισκότες Bradley είναι η επιλογή μας εδώ. Αυτά τα τσιπς από πριονίδι παράγουν καθαρό, αρωματικό καπνό και σβήνουν μόνα τους πριν γίνουν στάχτη.

Προετοιμασία των ψαριών για κάπνισμα

Ναι, αυτό είναι ένα ξεχωριστό βήμα γιατί πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των ψαριών εδώ. Πηγαίνετε για ένα λιπαρό ψάρι αντί για ένα πιο αδύνατο. Τα μεγάλα κομμάτια λιπαρών ψαριών θα παραμείνουν τρυφερά και χυμώδη μετά το κάπνισμα. Τα πιο αδύνατα ψάρια τείνουν να γίνονται ξηρά και σκληρά μετά το κάπνισμα. Μπορείτε να μιλήσετε με τον κρεοπώλη σας σχετικά με αυτό για να πάρετε το τέλειο. Επίσης, κρατήστε το δέρμα ανοιχτό. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει τη σάρκα στη θέση της. Μετά το κάπνισμα, θα του δώσει επίσης ένα ξεφλουδισμένο, τραγανό εξωτερικό στρώμα, ενώ το εσωτερικό θα είναι ζουμερό και τρυφερό. Ολόκληρο το ψάρι πρέπει να αφαλατωθεί. Αφαιρέστε τη ραχοκοκαλιά για μεγάλα ψάρια. Για τα μικρότερα ψάρια, κρατήστε τη ραχοκοκαλιά στερεωμένη στη μία πλευρά.

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα

Ανακατεύουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την πάπρικα με το νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν όλα. Αφήστε το να κατέβει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια αφήστε το ψάρι να μουλιάσει για τουλάχιστον 6 έως 10 ώρες.

Μετά την άλμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξηρό τρίψιμο ως μαρινάδα για να πάρετε αυτό το επιπλέον πικάντικο λάκτισμα στο καπνιστό ψάρι σας. Μην ξεχάσετε να πλύνετε το ψάρι μόλις το βγάλετε από την άλμη και να το στεγνώσετε.

Δείτε ολόκληρο τον κατάλογό μας με άρθρα σχετικά με την άλμη και τη σκλήρυνση εδώ:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τουρσί, του αλατίσματος, του μαριναρίσματος και της ωρίμανσης;
Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων
Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα

Το κάπνισμα των ψαριών

Ανάψτε το καπνιστή και αφήστε το να προθερμανθεί. Εδώ χρησιμοποιήσαμε ένα Bradley Smoker με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας προθέρμανσης και μαγειρέματος. Μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης για οποιαδήποτε άλλη μάρκα χρησιμοποιείτε.

Για να καπνίσετε μια ολόκληρη πέστροφα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία μεταξύ 145 και 200 °F (63 έως 93 °C) και μαγειρέψτε μέχρι η φλούδα να αρχίσει να ξεφλουδίζει, που θα είναι σχεδόν μία ώρα. Η θερμοκρασία και ο χρόνος θα είναι παρόμοια με μια ολόκληρη πέστροφα όταν καπνίζετε φιλέτα σολομού.

Να χρησιμοποιείτε πάντα α θερμόμετρο κρέατος για να αποτρέψετε το υπερβολικό κάπνισμα των ψαριών σας. Μόλις γίνει, το σερβίρετε ζεστό και τσιγαρισμένο με φέτες λεμονιού και γαρνίροντας με μυρωδικά της επιλογής σας.

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός για το κάπνισμα ψαριών ήταν χρήσιμος για αρχάριους να πειραματιστούν με κάτι νέο με τον καπνιστή τους. Μην παραλείψετε τις συμβουλές και τα κόλπα του Bradley που έχουμε μοιραστεί εδώ για να προσθέσετε αυτό το επιπλέον ζουμί στο καπνιστό ψάρι σας.

Για περισσότερες υπέροχες ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο Μπράντλεϊ Σμόκερ, ρίξτε μια ματιά στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.