Πολλοί λάτρεις του κρέατος θα συμφωνήσουν ότι το prime rib ή το standing rib roast είναι από τα πιο γευστικά μεγάλα κομμάτια βοείου κρέατος. Όταν πηγαίνουμε σε ψητοπωλεία για ειδικές περιστάσεις ή γιορτάζουμε διακοπές στο σπίτι μας, είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια κρέατος που πρέπει να απολαύσουμε. Είναι φυσικά ζουμερό, τρυφερό και εξαιρετικά γευστικό. Ωστόσο, αν θέλετε να πάρετε το καλύτερο από τη γεύση που μπορεί να προσφέρει, τότε πρέπει να το καπνίσετε όπως κάνουν οι επαγγελματίες.
Πηγαίνετε για την ποιότητα
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να επιτύχετε ένα τέλεια καπνισμένο prime rib. Πρώτα είναι η ποιότητα του βοείου κρέατος, που είναι σημαντικός καθοριστικός για την τελική γεύση. Επομένως, αναζητήστε ένα κόψιμο με επιπλέον μαρμάρισμα καθώς θα έχει περισσότερη γεύση, υγρασία και τρυφερότητα. Εάν αποτύχετε να πληροίτε τα πρότυπα για ένα παϊδάκι υψηλής ποιότητας, δεν θα φτάσετε τις μέγιστες δυνατότητες του πιάτου.
Μπορείτε να πάτε είτε με κόκαλα είτε χωρίς κόκαλα, αλλά το κόκαλο μπορεί να είναι πιο πλεονεκτικό καθώς παρέχει επιπλέον προστασία στο κρέας ενώ το μαγειρεύετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το κάπνισμα ενός prime rib ξεκινά με την επιλογή του ψητού και όχι με το καρύκευμά του.
Κόψτε το Λίπος
Εάν είστε έτοιμοι με τη μέτρηση και την ποιότητα της κύριας νεύρωσης, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε να το κόβετε. Υπάρχει φυσικά ένα παχύ στρώμα λίπους που επικαλύπτει το κομμένο κρέας, το οποίο δεν θα είναι πρόβλημα εάν το ψήνετε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το κάπνισμα. Είναι πιο ιδανικό να εκτίθεται το κρέας όσο το δυνατόν περισσότερο για να απορροφήσει καλύτερα τη γεύση του καπνού. Το καπάκι λίπους θα εμποδίσει την ομοιόμορφη κατανομή, επομένως είναι καλύτερα να το κόψετε.
Αποφασίστε για το καρύκευμα
Για το καρύκευμα, μπορείτε να πάτε για στεγνό ή υγρό τρίψιμο. Για ένα στεγνό τρίψιμο, η πιο κοινή μέθοδος είναι να αλείψετε το prime rib πρώτα με ελαιόλαδο και να πασπαλίσετε αλάτι και πιπέρι. Θα είναι αρκετά αλμυρό, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή θυμάρι αν θέλετε άλλη μια στρώση γεύσης. Από την άλλη, ένα υγρό τρίψιμο είναι πιο προτιμότερο γιατί κολλάει καλύτερα στο κρέας. Μπορείτε να το πετύχετε ανακατεύοντας απλά τα βότανα μαζί.
Ώρα για καπνό!
Μόλις ολοκληρώσετε την προετοιμασία του κρέατος, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το καπνίσετε. Η τυπική θερμοκρασία καπνιστή για την κύρια πλευρά είναι 225 έως 240 βαθμούς Φαρενάιτ ή 107 έως 116 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε να περιηγηθείτε από τις διάφορες επιλογές για ξύλο μπισκότα διαθέσιμο στο Bradley Smoker για τη γεύση του ξύλου. Για να αναδείξετε καλύτερα τη γεύση του κομματιού, προτιμήστε ένα ήπιο καρπόξυλο, όπως το κεράσι, και αποφύγετε το αγριόφυλλο ή τη δρυς.
Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε το κομμένο και καρυκευμένο prime rib πάνω στο καπνιστή. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά ανά κιλό πριν μαγειρευτεί σε μέτρια-σπάνια. Μέχρι να περάσει η αναμενόμενη διάρκεια καπνίσματος, η αρχική θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τους 135 βαθμούς Φαρενάιτ ή τους 57 βαθμούς Κελσίου.
Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να βγάλετε το μαγειρεμένο prime rib από τον καπνιστή φαγητού. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα για να συγκρατήσει το κρέας ακόμα και να απορροφήσει ξανά την υγρασία, κάνοντας το τελικό προϊόν πιο ζουμερό. Αυτό θα γίνει πιο αισθητό μόλις αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και κόψετε σε φέτες το ψητό.
Εάν αγοράσατε μια κύρια πλευρά με κόκαλο, αφαιρέστε πρώτα τα οστά. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μην το κάνετε, καθώς μπορείτε απλώς να τα κόψετε ανεξάρτητα. Ωστόσο, είναι πιο ευπαρουσίαστο χωρίς κόκαλα και ευκολότερο να κοπεί επίσης. Εάν είναι ήδη χωρίς κόκαλα, μπορείτε να προχωρήσετε στην κοπή στο επιθυμητό πάχος. Παρουσιάστε το όπως σας αρέσει και μπορείτε να το σερβίρετε με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά.
Επιλέξτε ένα συνοδευτικό
Υπάρχουν πολλές συνταγές για συνοδευτικά για να διαλέξετε. Για παράδειγμα, η ζεστή focaccia με δεντρολίβανο είναι νόστιμη και ιδανική για να ρουφήξετε τους χυμούς από το prime rib. Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για το καπνιστό prime rib σας. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε την τρυφερή, ζουμερή και καπνιστή γεύση του μαζί με κόκκινο κρασί. Οι νότες αλμυρών βοτάνων του θα συμπληρώσουν και θα ενισχύσουν τη γεύση της πρωταρχικής πλευράς, κάνοντας τη γιορτή σας ακόμα πιο ξεχωριστή και αξέχαστη. Εφόσον ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες, μπορείτε ακόμη και να καπνίζετε prime rib σαν επαγγελματίας.
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.