Υπάρχουν 4 είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται ευρέως για το κάπνισμα φαγητού και ανάλογα με την επιλογή σας η γεύση που παρέχεται στο φαγητό σας θα είναι εντελώς διαφορετική. Εδώ λοιπόν θα καλύψουμε τους τύπους, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε για την καλύτερη επιλογή για εσάς.
Ξύλινα κούτσουρα
Η αρχή του καπνίσματος φαγητού ήταν πάντα η χρήση κορμών ξύλου για το κάπνισμα κατά το μαγείρεμα με ξύλα. Σχεδόν μια φυσική διαδικασία, καθώς οι άνθρωποι είχαν μόνο αυτή την επιλογή να μαγειρέψουν στο παρελθόν, η γεύση καπνού προστέθηκε στις συνταγές, αλλά αυτό δεν είναι το ιδανικό ξύλο για το κάπνισμα κρέατος, καθώς θα καίγεται πάντα σε στάχτη.
Ξύλο ροκανίδια
Ξεκίνησε ως το επόμενο βήμα στο κάπνισμα φαγητού, με τα επεξεργασμένα ξύλα μετά την αφαίρεση του φλοιού (που προσθέτει μια άσχημη γεύση στη συνταγή σας). Τα τσιπς ξύλου καίγονται γρήγορα, ειδικά σε σύγκριση με τα πέλλετ ξύλου, και είναι ιδανικά για σύντομες εκρήξεις καπνού ή για να διατηρούνται σε βράσιμο, εάν θέλετε να βγαίνουν εκτεταμένες περίοδοι καπνού από αυτά. Δεν καίγονται ιδιαίτερα ζεστά και δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στη θερμοκρασία μαγειρέματος, αν υπάρχει καθόλου. Τα ροκανίδια του ξύλου προσδίδουν επίσης έναν πιο τολμηρό καπνό με πιο πικρή γεύση από τις άλλες επιλογές που αναφέρονται εδώ.
Πέλλετ ξύλου
Είναι πέλλετ μεγέθους κάψουλας που είναι ουσιαστικά συμπιεσμένα σφαιρίδια πριονιδιού σκληρού ξύλου. Οι σχάρες pellet μαγειρεύουν τα τρόφιμα τροφοδοτώντας αυτά τα σφαιρίδια ξύλου από μια χοάνη, προς τα κάτω μέσω ενός κοχλία, και στη συνέχεια σε μια εστία που αναφλέγει τα σφαιρίδια.
Στη συνέχεια, η θερμότητα και ο καπνός από τα αναμμένα σφαιρίδια ξύλου διανέμονται γύρω από το θάλαμο μαγειρέματος μέσω ενός ανεμιστήρα. Δεν είναι καλά για υγρές συνθήκες, επομένως θα ψήνετε με ξύλο τελικά. Τα πέλλετ μπορεί να αλλοιωθούν εάν βραχούν.
Τα pellets χρησιμοποιούνται σε καπνιστές pellet και ψησταριές pellet, συνήθως τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό ή προπάνιο, χρησιμοποιώντας τα pellets ξύλου για καύσιμο και καπνό στη διαδικασία. Γνωστό για την παροχή μιας ήπιας και λεπτής γεύσης, χωρίς να επιτυγχάνει δυνατές νότες που μπορούν να κάνουν οι άλλες επιλογές σε αυτόν τον οδηγό.
Ενώ ο εξοπλισμός που λειτουργεί με πέλλετ μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες άνω των 260°C, θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα αλλά δεν θα μπορεί να ψηθεί όπως μια κανονική σχάρα, καθώς δεν εφαρμόζεται άμεση θερμότητα στο κρέας. Έτσι, μπορείτε να βρείτε pitmasters που θα προτιμούν άλλες μεθόδους καπνίσματος και να τελειώνουν τις προετοιμασίες σε κανονική σχάρα όταν χρειάζεται.
Πριονίδι ξύλου
Το πριονίδι ξύλου είναι μια άλλη πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Καίγεται πιο αργά από τα ροκανίδια, αλλά πιο γρήγορα από τα σφαιρίδια ξύλου. Το πριονίδι χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για ζεστό ή κρύο κάπνισμα, παρουσιάζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα παράγοντας ωραίο, ομοιόμορφο καπνό. Θα διαπιστώσετε ότι πρέπει να αναπληρώνονται αρκετά συχνά, και ναι, η καλύτερη επιλογή για να παρέχετε καθαρό καπνό και να μην τον αφήνετε να καεί σε στάχτη.
Επιτρέποντάς σας να το καίτε σε σταθερές θερμοκρασίες και για ελεγχόμενες χρονικές περιόδους, θα μπορείτε να δημιουργείτε τέλεια, σταθερά αποτελέσματα κάθε φορά.
Τώρα που γνωρίζετε καλύτερα τις επιλογές σας, μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση για τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε. Μπορείτε να βρείτε καπνιστές στην αγορά που θα προσφέρουν όλα τα είδη ξύλου που καλύπτονται εδώ, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα άλλα χαρακτηριστικά κάθε καπνιστή και τι προσφέρει τα καλύτερα, πιο σταθερά αποτελέσματα.
Μην ξεχάσετε να δείτε τα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.