Ελαφιού, που προέρχεται από τη λατινική λέξη Βενάρη, που σημαίνει κυνήγι, αναφέρεται στο κρέας από οποιοδήποτε κυνήγι, όπως αντιλόπη, άλκες, άλκες, αγριογούρουνο, ελάφια, ακόμη και λαγοί. Ωστόσο, στους περισσότερους από εμάς, χρησιμοποιούμε τον όρο ελάφι σε σχέση με το κρέας ελαφιού.
Ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αναφέρεται στο κρέας από θηράματα, με την άνοδο της εμπορικής κτηνοτροφίας, σημειώθηκε αύξηση των ελαφιών που εκτρέφονται σε βοσκότοπους και το κρέας έχει βρει το δρόμο του στα μενού των εστιατορίων και στα σπίτια σε όλη τη χώρα. Με τα χρόνια, το ελάφι έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή μεταξύ των Αμερικανών επισκεπτών, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες συνταγές.
Το ελάφι μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά από πιάτα. Ομοίως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το ελάφι σας για να αναδείξει τη γαστρονομική του γοητεία, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του ψησίματος, του ψησίματος και του τηγανίσματος. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς να φτιάξουμε στιφάδο με κότσι ελαφιού καπνίζοντας πρώτα το ελάφι μας.
Κάπνισμα ελαφιού
Υπάρχουν δύο τρόποι για να καπνίσετε το κρέας σας: θεραπευμένο ή μη. Τα ωριμασμένα κότσια ελαφιού παρασκευάζονται βυθίζοντας τα στελέχη σε άλμη ή τρίβοντας το σκεύασμα πάνω στο στέλεχος. Αυτό απαιτεί να αφήσετε το κρέας για μερικές ημέρες για να επιτρέψετε την ωρίμανση.
Από την άλλη πλευρά, τα μη ωριμασμένα στελέχη δεν περιλαμβάνουν την προσθήκη οποιασδήποτε θεραπείας και δεν είναι πολύ καρυκευμένα.
Σε αντίθεση με το βοδινό κρέας, το ελάφι είναι αρκετά άπαχο και χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, επομένως, είτε ωριμασμένο είτε όχι, το ελάφι είναι γνωστό για την τρυφερότητά του. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κότσια του ελαφιού είναι σκληρά και το κόψιμό τους σε διαχειρίσιμα μεγέθη μπορεί να είναι δύσκολο, η σκλήρυνση βοηθά στη βελτίωση της υφής ενώ προσθέτει γεύση.
Ο, τι χρειάζεσαι:
- καπνιστής τροφίμων
- δύο κότσια ελαφιού – μπορούν να μαγειρευτούν ολόκληρα ή χωρίς κόκαλα
- άλας
Ανάλογα με το πώς σας αρέσει το ελάφι σας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε περισσότερα μπαχαρικά όταν το μαρινάρετε. Για αυτό το στιφάδο με κότσι ελαφιού, θα μαρινάρουμε το ελάφι μας ενώ καπνίζουμε για επιπλέον γεύση και για να μαλακώσει το κρέας μας.
Σημείωση: Ενώ καπνίζετε το ελάφι σας, είναι σημαντικό να μην το αφήνετε στον καπνιστή φαγητού σας για πολύ καιρό για να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο
Μαρινάδα:
- 1/2 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1/3 φλιτζάνι χυμό λάιμ
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 4 σκελίδες σκόρδο
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Απλώστε το μείγμα στο κότσι του ελαφιού σας και βάλτε το κρέας σας σε μια σακούλα με φερμουάρ ενός γαλονιού.
- Αφήστε το να μαριναριστεί όλη τη νύχτα, στη συνέχεια αφαιρέστε το και πασπαλίστε τα κότσια του ελαφιού με αλάτι.
- Αφού τελειώσετε με το μαρινάρισμα, μπορείτε τώρα να αρχίσετε να καπνίζετε το κότσι του ελαφιού σας.
- Προθερμάνετε τον καπνιστή φαγητού σας στους 225–240 °F (107–115 °C).
- Τοποθετήστε το κρέας σας στον καπνιστή και αφήστε το να καπνίσει για 3-4 ώρες, ανάλογα με το πώς σας αρέσει να φτιάχνεται το ελάφι σας.
- Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τα μπουτάκια από τον καπνιστή φαγητού και αφήστε τα να ξεκουραστούν.
Προετοιμασία του φαγητού ελαφιού
Το ελάφι μπορεί να συνδυαστεί με μια ποικιλία από πιάτα, όπως κολοκυθάκι βουτύρου, κράνμπερι και λαχανάκια Βρυξελλών, μεταξύ άλλων λαχανικών.
Πώς να ετοιμάσετε το στιφάδο σας
Αυτά είναι τα υλικά που θα χρειαστείτε για να σερβίρετε 4–6:
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3–4 baby red πατάτες κομμένες στη μέση
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 2 παϊδάκια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 3 φλιτζάνια ζωμό από κόκκαλο ελαφιού
Οδηγίες μαγειρέματος
- Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Ροδίζουν, τα κομμάτια του κότσι ελαφιού από όλες τις πλευρές και μετά τα μεταφέρουμε στο slow cooker. Το ρόδινο έχει σκοπό να βοηθήσει στην προσθήκη γεύσης, επιτρέποντας στο στέλεχος να αναπτύξει ένα βαθύ κρέας χρώμα και ένα γλυκό άρωμα. Μαλακώνει επίσης το κρέας.
- Προσθέστε το ζωμό από κόκκαλο ελαφιού στο κρέας σας και αφήστε το να ψηθεί για λίγα λεπτά. Εάν δεν έχετε ζωμό ελαφιού, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζωμό βοδινού.
- Μαγειρέψτε απαλά το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν.
- Στα παραπάνω, προσθέστε σκόρδο, μυρωδικά και όποια άλλα μπαχαρικά θέλετε στο στιφάδο σας. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, φύλλα δάφνης, ξερό θυμάρι, και δεντρολίβανο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε περισσότερα ή λιγότερα μπαχαρικά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου τέσσερις ώρες.
- Προσθέστε τις κόκκινες πατάτες σας και αφήστε το στιφάδο σας να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά ακόμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί υπερβολικά. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι πατάτες προστίθενται αργότερα είναι για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μαλακώσουν.
- Σερβίρουμε με λίγο ψωμί κρούστας.
Καθώς τελειώνουμε, ενώ μπορείτε να μαγειρέψετε το στιφάδο με το κότσι ελαφιού σας χωρίς να καπνίσετε πρώτα το κότσι σας, το κάπνισμα σας βοηθά να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο μαγείρεμα του στιφάδου καθώς μαλακώνει το κρέας. Προσθέτει επίσης μια καπνιστή γεύση στο μπούτι σας. Ωστόσο, μπορείτε να τροποποιήσετε τις συνταγές ώστε να ταιριάζουν στους στόχους σας ανάλογα με το τι θέλετε να πετύχετε.
Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το ελάφι; Ελέγξτε τα παρακάτω άρθρα:
Πώς να καπνίσετε το απόλυτο μπιφτέκι ελαφιού
Οδηγίες για να καπνίσετε κονσέρβα ελαφιού
Αποκτήστε το καλύτερο από το κυνήγι σας: Περικοπές και χρήσεις ελαφιού
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.