Αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσετε την άλμη σολομού σας για μια δεύτερη παρτίδα σολομού την επόμενη μέρα; Με άλλα λόγια, αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε άλμη, μετά να καπνίσετε το γεμάτο Bradley και μετά να επαναλάβετε την όλη διαδικασία αμέσως χρησιμοποιώντας την ίδια άλμη; Λοιπόν, η απάντηση είναι:
Όχι, δεν είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσετε την άλμη
Η πλειονότητα των βακτηρίων που γεννώνται στα τρόφιμα ζουν στην εξωτερική επικάλυψη του κρέατος. Η άλμη σας θα κολυμπήσει μαζί της – κυριολεκτικά. Δεν είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσετε την άλμη! Απορρίψτε το διάλυμα άλμης μετά τη χρήση. Η άλμη θα περιέχει πρωτεΐνες, αίμα και άλλα πράγματα από το κρέας που μουλιάστηκε σε αυτό. Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, δεν συνιστάται η επαναχρησιμοποίηση άλμης, ακόμη κι αν έχει βράσει πρώτα.
Θα πρέπει να το πετάξετε στην αποχέτευση μετά την πρώτη χρήση. Εκτός από το ότι δεν είναι ασφαλές, η αλατότητα (συγκέντρωση αλατιού) της άλμης έχει μειωθεί και άλλα αρώματα έχουν εξασθενήσει.
Αφαιρώντας το θέμα ασφάλειας, η άλμη σας δεν θα έχει την ίδια ποσότητα συστατικών αφού το πρώτο πουλί απορρόφησε αρκετά από αυτά. Η επαναχρησιμοποίηση άλμης είναι κακή πρακτική τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άποψη γεύσης.
Για να το κάνουμε σύντομο και απλό, λόγω της δράσης της όσμωσης – της κίνησης του νερού με υψηλή συγκέντρωση αλατιού (άλμη) εκεί όπου η συγκέντρωση αλατιού είναι χαμηλότερη (κελιά κρέατος). Ανάλογα με το πόσο καιρό θα αλατίσετε, αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η συγκέντρωση του αλατιού είναι ίση τόσο στην άλμη όσο και στα κύτταρα. Η μείωση της αλατότητας μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Επαγγελματική συμβουλή: Εδώ είναι το δικό μας οδηγός ειδικών για την άλμη και τη σκλήρυνση για μια πιο εις βάθος ανάγνωση σχετικά με αυτές τις βασικές διαδικασίες καπνίσματος τροφίμων.
Μπορεί η άλμη να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη φορά με τον ίδιο τύπο τροφής;
Ασφάλεια Τροφίμων 101 – Μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ μια άλμη όταν έχει τροφή μέσα. Είμαι βέβαιος ότι οι επιστήμονες τροφίμων εκεί έξω μπορούν να μας πουν πώς και πότε και γιατί μπορεί να μπορείτε, αλλά δεν σας συνιστώ να το κάνετε. Το όλο θέμα είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, θέλετε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση; Όχι, όχι εγώ.
Τι μπορώ να κάνω αν εξακολουθώ να θέλω να ξαναχρησιμοποιήσω την άλμη;
Η παρασκευή μιας άλμης μπορεί να είναι χρονοβόρα όταν έχετε πολλά να πάρετε άλμη. Ωστόσο, τα συστατικά για την άλμη είναι φθηνά. Εάν πρέπει να εξοικονομήσετε το κόστος της άλμης που πρέπει να φτιάξετε, κάντε αυτό. Είναι ένας ασφαλής και γρήγορος τρόπος για να προσδιορίσετε πόση άλμη πραγματικά χρειάζεστε. Ζυγίστε το ψάρι που θα αλατίσετε, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο και προσθέστε νερό για να το σκεπάσει κατά μία ίντσα. Αφαιρέστε το ψάρι και μετρήστε το νερό (1 πίντα = 1 λίβρα, 1 λίτρο = 2 λίβρες, 1 γαλόνι = 8 λίβρες κ.λπ.). Εάν το νερό ζυγίζει τουλάχιστον το 50% του βάρους του ψαριού, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε, αν δεν προσθέσει περισσότερο νερό. Στη συνέχεια, απλώς κλιμακώνετε τη συνταγή ανάλογα με την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε.
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.