Το κρέας είναι μια τροφή με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την προετοιμασία. Απίστευτα, κάθε μέθοδος είναι μοναδική και έχει ως αποτέλεσμα διαφορετική γεύση και γεύση από το ευρύ προφίλ του κρέατος. Μπορείτε να ετοιμάσετε και να μαγειρέψετε κρέας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, και όποια και αν είναι η περίπτωση, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αλμυρό, νόστιμο, χορταστικό γεύμα, εφόσον ακολουθήσετε μια ποιοτική συνταγή.
Ωστόσο, μια κοινή ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι αρχάριοι στην κουζίνα, είναι η διαφορά μεταξύ καπνιστού, ωριμασμένου, παλαιωμένου και αφυδατωμένου κρέατος.
Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλα αυτά είναι διαδικασίες προετοιμασίας και μαγειρέματος κρέατος. Θα μπορούσατε να έχετε τον ίδιο τύπο κρέατος, αλλά αυτές οι πολύ διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Η διαφορά έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο είδος των συστατικών και της διαδικασίας που περιλαμβάνει το καθένα.
Σίγουρα θέλετε να μάθετε και να κατανοήσετε καθεμία από τις διαδικασίες πριν μπείτε στην κουζίνα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που έχετε κάνει κλικ σε αυτήν τη σελίδα. Τα καλά νέα είναι ότι θα μοιραστούμε μαζί σας τι σημαίνουν αυτές οι διαφορετικές διαδικασίες και πώς να τις εκτελείτε αποτελεσματικά στο σπίτι. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα θέλετε να εξερευνήσετε αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας του κρέατος σας.
Καπνιστό κρέας
Το κάπνισμα του κρέατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη γεύση, ακόμη και πριν το πετάξετε στον καπνιστή του φαγητού. Συχνά αναφέρεται ως κρύο κάπνισμα και επιτυγχάνεται καλύτερα σε ένα εύρος θερμοκρασίας 55 και 85°F (13 και 29°C). Η άλμη και το αλάτι είναι τα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται για το κρέας κρύου καπνίσματος, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε επιπλέον μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη χαμηλή θερμοκρασία και τα βακτήρια καθώς τα χημικά συστατικά είναι καλά φροντισμένα.
Ιδανικά, η διαδικασία του κρύου καπνίσματος μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Παστό κρέας
Το αλλαντικό κρέας αναφέρεται σε κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία για συντήρηση είτε με αλατισμό, κάπνισμα, κονσερβοποίηση, κάπνισμα ή ξήρανση. Το κρέας μαγειρεύεται σκόπιμα για να αποφευχθεί η επίθεση από μικροοργανισμούς που θα το καθιστούσαν επιβλαβές για κατανάλωση. Η ωρίμανση γίνεται επίσης για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κρέατος και να διατηρηθεί ασφαλές για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η ωρίμανση του κρέατος είναι μια αρχαία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Μπορεί να γίνει στεγνό, υγρό ή συνδυασμός των δύο. Η ξηρή ωρίμανση γίνεται για να εξαχθεί το περιττό αλάτι στραγγίζοντας το κρέας. Η υγρή σκλήρυνση γίνεται με τη χρήση μείγματος νερού και αλατιού που πραγματοποιείται στο ψυγείο. Η συνδυασμένη σκλήρυνση είναι μια σπάνια διαδικασία που συνδυάζει τόσο την ξηρή όσο και την υγρή διαδικασία. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία ζαμπόν και εκτελείται στο ψυγείο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε αλάτι ή άλμη στο κρέας. Μπορείτε είτε να κάνετε μασάζ, να πασπαλίζετε, να κάνετε ένεση ή να μουλιάζετε το κρέας σε ένα δοχείο με αλάτι. Ο ιδανικός τρόπος για να μαγειρέψετε το κρέας σας ενημερώνεται καλύτερα από την κοπή του κρέατος που ετοιμάζετε.
Μια χρήσιμη συμβουλή για να μαγειρέψετε το κρέας σας είναι να φροντίσετε να το τυλίξετε για να το διατηρήσετε καθαρό και σε φόρμα.
Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το αλλαντικό πρέπει να μαγειρευτεί πριν από την κατανάλωση.
Δείτε ολόκληρο τον κατάλογό μας με άρθρα σχετικά με το άλμη και την ωρίμανση του κρέατος σας εδώ:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τουρσί, του αλατίσματος, του μαριναρίσματος και της ωρίμανσης;
Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων
Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα
παλαιωμένο κρέας
Το παλαιωμένο κρέας είναι το κρέας που έχει κρεμαστεί σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο σε ένα περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να το βοηθήσει να αναπτύξει μια επικάλυψη με κρούστα. Μπορείτε να κρεμάσετε το κρέας για μήνες ή και χρόνια. Θα πρέπει να εξασφαλίσετε πρόσβαση σε όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για να διευκολύνετε τη διαδικασία γήρανσης.
Το κλειδί που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κρέας θα πρέπει να ξύνεται προσεκτικά για να εξαλειφθεί η κρούστα του μύκητα που έχει αναπτυχθεί πριν το μαγείρεμα.
Αφυδατωμένο κρέας
Το αφυδατωμένο κρέας έχει επιμείνει στο στέγνωμα. Η αφυδάτωση του κρέατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του αφυδατωμένου κρέατος είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, χωρίς μαγείρεμα.
Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε το αφυδατωμένο κρέας για μελλοντική κατανάλωση αφού το αγοράσετε. Η τοποθέτησή του σε αεροστεγές σφραγισμένο δοχείο μπορεί να κρατήσει το αφυδατωμένο κρέας για έως και δύο εβδομάδες. Οι τσάντες με φερμουάρ ή τα αεροστεγή βάζα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.
Η αποθήκευση του αφυδατωμένου κρέατος σε σακούλα που σφραγίζεται με κενό και το αφήνοντας σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρήσει το κρέας για έως και ένα μήνα.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να μάθετε για το αλλαντικό, το καπνιστό, το αφυδατωμένο και το παλαιωμένο κρέας. Είναι μια αρχαία διαδικασία και έτσι έχει μια πλούσια ιστορία. Αλλά αυτές είναι μερικές από τις βασικές συμβουλές που πρέπει να έχετε στα χέρια σας πριν πηδήσετε στην κουζίνα.
Θυμηθείτε, οι περισσότερες από τις διαφορετικές μορφές κρέατος, όπως το παλαιωμένο κρέας, μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμες στο παντοπωλείο, καθώς απαιτούν μια πιο μοναδική και συγκεκριμένη διαδικασία.
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο Μπράντλεϊ Σμόκερ, ρίξτε μια ματιά στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.