Το κάπνισμα τροφίμων είναι μια από τις παλαιότερες τεχνικές προετοιμασίας και συντήρησης τροφίμων που έχει διατηρήσει τη δημοτικότητά του. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, το κάπνισμα τροφίμων είναι πλέον καλύτερο και ευκολότερο.
Οι ηλεκτρικοί καπνιστές τροφίμων έχουν γίνει ένας πολύ καλός τρόπος για να καπνίζετε τα κρέατά σας στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να τα ελέγχετε συνεχώς. Επιλέγοντας απλώς την προτιμώμενη ρύθμιση θερμοκρασίας ανάλογα με το πώς θέλετε το κρέας σας, οι ηλεκτρικοί καπνιστές προετοιμάζουν το κρέας χωρίς να ταλαιπωρούνται πολύ.
Προθερμαίνετε τον καπνιστή σας;
Ενώ κάποιοι επιλέγουν πρώτα να προθερμάνουν τους καπνιστές τους, άλλοι μαγειρεύουν τα κρέατά τους χωρίς προθέρμανση. Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για την προθέρμανση του καπνιστή σας, μερικούς από τους λόγους που πρέπει να προθερμάνετε καπνιστής τροφίμων, και γενικά σας βοηθούν να μάθετε περισσότερα για το κάπνισμα τροφίμων και τους καπνιστές τροφίμων.
Για να σας δώσουμε μια σαφή εικόνα, εξετάζουμε πρώτα τα κύρια στοιχεία του καπνιστή τροφίμων:
- Δίσκος για ροκανίδια
Ο δίσκος/μπολ για τα ροκανίδια είναι όπου τα κομμάτια ξύλου καίγονται αργά για να παράγουν τη γεύση καπνού στο κρέας. Ανάλογα με τον τύπο της θερμότητας και το πόσο υψηλή τη θέλετε, μπορείτε να προσθέτετε τακτικά ροκανίδια για να διατηρείτε μια ωραία σταθερή ροή καπνού.
Για το Bradley Smoker μας, έχουμε το Μπράντλεϊ Μπισκετ για να αρωματίσει το φαγητό, το οποίο διανέμεται σε πριονίδια από αρωματικό ξύλο.
- Μπολ/τηγάνι με νερό
Το μπολ νερού πάνω από το δίσκο με τα ροκανίδια θα ήταν συνήθως εκεί για να βοηθήσει στην προσθήκη υγρασίας στη μαγειρική σας, ενώ ο ατμός που εκπέμπεται από το νερό βοηθά επίσης στο μαγείρεμα με συναγωγή. Στο Bradley Smoker σας θα έχει διπλό σκοπό, καθώς τα μπισκότα σας θα σβήσουν στο νερό λίγο πριν το ξύλο γίνει στάχτη.
- Ψηφιακό χειριστήριο
Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία, το χρόνο μαγειρέματος και να παρακολουθείτε πότε είναι έτοιμο.
- Αποσβεστήρες και αεραγωγοί
Πολύ οξυγόνο καταναλώνεται καθώς καπνίζετε το κρέας σας. Οι αποσβεστήρες και οι αεραγωγοί επιτρέπουν στον αέρα στον καπνιστή και λειτουργούν ως δίοδος για την υπερβολική θερμότητα, επιτρέποντας επίσης στον «παλιό καπνό» να βγει, δίνοντας χώρο στον νέο καπνό που προέρχεται από το ξύλο.
Γιατί πρέπει να προθερμάνετε τον καπνιστή σας
Στον καπνιστή τροφίμων, το θερμαντικό στοιχείο αποτελείται από μέταλλο και όταν είναι κρύο, κρυώνει. Η προθέρμανση του καπνιστή σας το ζεσταίνει και μέχρι να αρχίσετε να μαγειρεύετε το κρέας σας, η διαδικασία ξεκινά αμέσως καθώς το μέταλλο είναι ζεστό.
Πώς να προθερμάνετε το φαγητό σας καπνιστή
Κατά μέσο όρο, ένας ηλεκτρικός καπνιστής χρειάζεται 30–45 λεπτά για να προθερμανθεί από το κρύο. Ανάλογα με το τι φτιάχνετε, ρυθμίστε την απαιτούμενη θερμοκρασία στον καπνιστή φαγητού σας και περιμένετε να φτάσει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία πριν γεμίσετε τον καπνιστή σας με φαγητό.
Στο Μπράντλεϊ Σμόκερς, συνιστούμε να ρυθμίσετε την υψηλότερη θερμοκρασία και στη συνέχεια να περιμένετε να φτάσει στην εσωτερική θερμοκρασία. Για παράδειγμα, εάν φτιάχνετε ψαρονέφρι, η υψηλότερη θερμοκρασία του καπνιστή σας είναι 225 – 240 °F (107 – 115 °C). Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι ο καπνιστής τροφίμων να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 190 °F (88 °C).
Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλους τους καπνιστές;
Ναι, εκτός από την περίπτωση που ο καπνιστής τροφίμων είναι καινούργιος.
Για έναν ολοκαίνουργιο καπνιστή, το καρύκευμα λειτουργεί ως διαδικασία σκλήρυνσης και αφαιρεί τυχόν υπολείμματα όπως σκόνη ή λάδι που μπορεί να έχουν περισσέψει κατά την κατασκευή. Επίσης, θεραπεύει τυχόν χρώματα ή επικάλυψη στο εσωτερικό του καπνιστή σας, αποτρέποντας τη σκουριά του και, ταυτόχρονα, ενισχύοντας τη γεύση καπνού.
Πώς να καρυκεύσετε τον καπνιστή σας
- Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι ο καπνιστής φαγητού σας έχει συναρμολογηθεί σωστά. Ελέγξτε για να δείτε ότι όλες οι βίδες είναι άθικτες. Οι καπνιστές δεν έρχονται πάντα πλήρως συναρμολογημένοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί λίγη συναρμολόγηση.
- Σκουπίστε τον καπνιστή σας – Σκουπίστε προσεκτικά τις εσωτερικές επιφάνειες του καπνιστή σας, φροντίζοντας να μην γρατσουνίσετε το εσωτερικό του. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι, ήπιο απορρυπαντικό και νερό. Όταν σκουπίζετε, είναι σημαντικό να θυμάστε επίσης να σκουπίζετε τις σχάρες.
- Συνδέστε τον καπνιστή σας σε μια πρίζα, ανοίξτε τους αεραγωγούς και ρυθμίστε τον καπνιστή σας στη μέγιστη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας το ξύλο της προτίμησής σας. Το καρύκευμα πρέπει να διαρκέσει τρεις ώρες.
Αυτά τα βήματα μπορεί να διαφέρουν από καπνιστή σε καπνιστή, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε πρώτα το εγχειρίδιο.
Συνοψίζοντας, είναι απαραίτητο να προθερμάνετε τον καπνιστή σας, καθώς σας βοηθά να επιτύχετε μια τέλεια γεύση καπνού και επιταχύνει το χρόνο μαγειρέματος. Καθώς προθερμαίνετε τον καπνιστή σας, είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθείτε τη θερμοκρασία αυτού που θέλετε να μαγειρέψετε. Αυτός ο απόλυτος οδηγός σας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς να προθερμάνετε τον καπνιστή σας.
Δείτε αυτό το άλλο άρθρο σχετικά με την προθέρμανση του καπνιστή σας:
Προθερμάνετε το μπάρμπεκιου σας τέλεια, κάθε φορά
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.