Το κάπνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα είναι οι δύο πιο δημοφιλείς μέθοδοι μπάρμπεκιου. Και οι δύο αυτές μέθοδοι προσφέρουν εξαιρετική γεύση στο φαγητό, αλλά στην περίπτωση του καπνίσματος, η γεύση είναι πιο πλούσια και έντονη. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας καπνιστής τροφίμων χρησιμοποιεί ζεστό καπνό για να μαγειρεύει το φαγητό αργά, ενώ στο γκριλ, το φαγητό μαγειρεύεται σε άμεση φωτιά. Το ψήσιμο στη σχάρα είναι πιο γρήγορη διαδικασία μαγειρέματος σε σύγκριση με το κάπνισμα. Ως εκ τούτου, η διαδικασία χαμηλού και αργού είναι πιο κατάλληλη για το κάπνισμα τροφίμων.
Πώς να καπνίζετε χαμηλά και αργά
Η θέα μιας τσιτσιρικής μπριζόλας μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστική, (και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο κάπνισμα και το ψήσιμο!) αλλά πρέπει να είστε υπομονετικοί στη διαδικασία για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χαμηλό και αργό είναι το κλειδί για το τέλειο κάπνισμα φαγητού. Μερικές φορές, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο για αρχάριους να κάνουν άσσο τη μέθοδο αργού μαγειρέματος. Εδώ μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός μας για το χαμηλό και αργό κάπνισμα. Δείτε το παρακάτω.
Θέση ένα δοχείο νερού: Η τοποθέτηση ενός σκεύους γεμάτου με ζεστό νερό μέσα στο θάλαμο καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και στη διατήρηση της τρυφερότητας του φαγητού. Καθώς το νερό αρχίζει να αχνίζει κατά το κάπνισμα, προσθέτει υγρασία στο φαγητό.
Διατηρήστε χαμηλή και σταθερή θερμότητα: Η διατήρηση της θερμότητας στο ελάχιστο είναι σημαντικό, αλλά η διατήρησή της συνεχώς σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος είναι επιτακτική. Βοηθά στο ομοιόμορφο ψήσιμο του φαγητού από όλες τις πλευρές χωρίς να το στεγνώνει ή να υπερανθρακώνει την επιφάνεια.
Προνόμια του να πηγαίνεις χαμηλά και αργά
Το κάπνισμα είναι η αγαπημένη μέθοδος των pitmasters για κάποιο λόγο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ένας αλλά πολλοί λόγοι για να επιλέξετε τη χαμηλή και αργή μέθοδο μαγειρέματος. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του χαμηλού και αργού μπάρμπεκιου.
Αποκτήστε την επιθυμητή ετοιμότητα: Με τη χαμηλή και αργή διαδικασία, είναι πραγματικά δύσκολο για το φαγητό σας να παρακάνετε. Οπότε, να είστε βέβαιοι ότι εάν ακολουθείτε τη σωστή μέθοδο, θα πάρετε τέλεια μαγειρεμένα παχύφυτα.
Ενισχυμένη γεύση: Καθώς το λίπος στους συνδετικούς ιστούς ενός κομματιού κρέατος λιώνει αργά στη θερμότητα, εκκρίνει φυσικά λίγο χυμό. Αυτός ο χυμός στη συνέχεια αναμιγνύεται με το τρίψιμο για να αρωματίσει περαιτέρω το φαγητό.
Έντονη καπνιστή ουσία: Όταν το κρέας μαγειρεύεται αργά σε χαμηλή φωτιά, παίρνει αρκετό χρόνο για να απορροφήσει εντελώς τη γεύση του καπνού. Ως αποτέλεσμα, η γεύση εντείνεται στο καπνιστό κρέας.
Διατηρεί την τρυφερότητα: Το αργό μαγείρεμα του κρέατος διασφαλίζει ότι χάνεται λιγότερη υγρασία κατά τη διαδικασία του καπνίσματος. Αυτό βοηθά το φαγητό να διατηρήσει λίγη υγρασία για να διατηρήσει την τρυφερότητά του ακόμα και αφού γίνει τέλειο.
Αυξημένη διάρκεια ζωής: Το αργό μαγείρεμα διαταράσσει τον πρωτεϊνικό δεσμό στις μυϊκές ίνες, καθιστώντας την δυσμενή για την ανάπτυξη μικροβίων. Αυτό διασφαλίζει ότι το φαγητό παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
Pitmaster κόλπα για το κάπνισμα φαγητού άσσου
Με όλα αυτά τα κόλπα για χαμηλό και αργό κάπνισμα, μπορεί να σας ενδιαφέρει να το δοκιμάσετε. Υπομονή όμως, το κάπνισμα έχει και άλλα. Εάν είστε αρχάριοι στην τέχνη του μπάρμπεκιου, εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την τέχνη.
Χρησιμοποιήστε άλμη/τρίψτε: Το τρίψιμο είναι ένα ξηρό μείγμα μπαχαρικών που τρίβεται στο κρέας για να ενισχύσει τη γεύση του. Η άλμη είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα αλατιού και νερού που χρησιμοποιείται για να προσθέσει υγρασία στο φαγητό για να γίνει τρυφερό και χυμώδες. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους για να βελτιώσετε τη γεύση του καπνιστού φαγητού. Δείτε ολόκληρο τον κατάλογό μας με άρθρα σχετικά με το άλμη και την ωρίμανση του κρέατος σας εδώ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τουρσί, του αλατίσματος, του μαριναρίσματος και της ωρίμανσης;; Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων; Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα.
Αγοράστε ένα ποιοτικό καπνιστή τροφίμων: Η ποιότητα καπνιστής τροφίμων μπορεί να σας προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία καπνίσματος. Ο καπνιστής Bradley είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού. Ο καπνιστής Bradley διαθέτει αυτόματο τροφοδότη μπισκότων, διπλά στοιχεία θερμότητας και ψηφιακή διεπαφή. Ένας καπνιστής τροφίμων μπορεί να λειτουργήσει ως ζεστός καπνιστής, κρύος καπνιστής, φούρνος και αφυδατωτής. Η ψηφιακή κονσόλα επιτρέπει την εκ των προτέρων ρύθμιση του χρόνου μαγειρέματος και της θερμοκρασίας πριν ξεκινήσετε το κάπνισμα. Έτσι, ο καπνιστής κάνει αυτόματα όλες τις επιπλέον δουλειές όπως έλεγχο θερμοκρασίας, τάισμα με ξύλα κ.λπ. ενώ εσείς απολαμβάνετε το πάρτι (με κάποια επίβλεψη).
Περισσότερες Συμβουλές
Προσθέστε το σωστό ξύλο: Το ξύλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο κάπνισμα τροφίμων. Καθορίζει την ποιότητα του καπνού και τη γεύση του φαγητού που θα μαγειρέψετε. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι τοξικές αναθυμιάσεις από τις καμένες στάχτες δεν αλλοιώνουν το φαγητό. Αντί να αντικαθιστάτε συχνά το ξύλο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε Μπράντλεϊ Μπισκετ. Πρόκειται για αρωματισμένα ξύλινα κομμάτια που θα παράγουν καθαρό, καθαρό καπνό και σβήνουν την τέλεια στιγμή, ώστε να μην καούν ποτέ και να γίνουν στάχτη.
Μην βιάζεστε ποτέ να σερβίρετε: Μην σερβίρετε τη μπριζόλα αμέσως μετά το κάπνισμα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγο. Αυτό θα δώσει λίγο χρόνο στο κρέας να απορροφήσει ξανά όλο τον χυμό που εκκρίνεται κατά το κάπνισμα. Θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και χυμώδες.
Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές και τα κόλπα του Bradley να σας βοήθησαν να ανακαλύψετε τον εσωτερικό σας σεφ και να σας πείσουν να πυροδοτήσετε αυτόν τον καπνιστή φαγητού αυτή τη σεζόν. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.