Το καλομαγειρεμένο κρέας υποτίθεται ότι το απολαμβάνει κανείς, όχι απλώς το καταναλώνει. Το τέλεια καρυκευμένο κρέας μπορεί να είναι η σπίθα για ένα απολαυστικό δείπνο ή μια συνεδρία μπάρμπεκιου. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που διαφοροποιεί έναν σεφ και έναν αρχάριο στην κουζίνα είναι το σωστό μαγείρεμα και τα καρυκεύματα.
Το αλάτι και το πιπέρι είναι τα δύο πιο ευρέως γνωστά συστατικά καρυκευμάτων, αλλά ο κατάλογος εκτείνεται πολύ περισσότερο για να περιλαμβάνει άλλα, όπως βότανα, λεμόνι ή μπαχαρικά που μπορεί να ταιριάζουν με το κρέας σας.
Αυτά τα συστατικά καρυκευμάτων βοηθούν να διατηρείται το κρέας υγρό, ζουμερό και αλμυρό. Τα μπαχαρικά είναι υπεύθυνα για τις βαθιές γεύσεις και εναρμονίζονται με τα άλλα συστατικά για να προσφέρουν ένα σούπερ νόστιμο γεύμα με κρέας.
Μπορείτε να καρυκεύσετε το κρέας σας με τρεις διαφορετικές γεύσεις: αλμυρή, όξινη ή γλυκιά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις γευστικές σας προτιμήσεις, με μια σειρά από γεύσεις για να διαλέξετε.
Πότε πρέπει να προσθέσω το καρύκευμά μου;
Το κρέας είναι πάντα καλύτερο όταν καρυκεύεται πριν το μαγείρεμα. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να πασπαλίσετε ή να αλείψετε τα κομμάτια του κρέατος με καρυκεύματα πριν τα ρίξετε στο τηγάνι ή στο καπνιστή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε, καθώς επιτρέπει τη βελτίωση των γεύσεων κατά το μαγείρεμα. Συνιστούμε να αλατοπιπερώνετε λίγο το κρέας σας πριν το ψήσετε, ώστε να καθίσει και να απορροφηθεί για πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο καρύκευμα προς το τέλος του μαγειρέματος για να βελτιώσετε διακριτικά τη γεύση. Λάβετε υπόψη ότι αυτό γίνεται μόνο για να βελτιώσετε τη γεύση και όχι το αρχικό καρύκευμα.
Τα διάφορα είδη καρυκευμάτων
Η επιλογή του τύπου καρυκεύματος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα, καθώς πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε τον ιδανικό συνδυασμό καρυκευμάτων που χρειάζεστε για ένα τέλειο ζευγάρωμα. Το κλειδί που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι διαφορετικοί τύποι κρέατος μπορεί να απαιτούν διαφορετικούς τύπους καρυκευμάτων.
Έχουμε ήδη επισημάνει το αλάτι και το πιπέρι ως τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα καρυκεύματα κρέατος. Το αλάτι είναι το νούμερο ένα προτιμώμενο καρύκευμα, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση του νερού και στην ενίσχυση της φυσικής γεύσης του κρέατος. Κάνει επίσης το κομμάτι του κρέατος πιο λεπτό και πιο πλούσιο σε γεύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αλάτι χρησιμοποιείται ως τρίψιμο για διάφορους τύπους κρέατος, από βοδινό και αρνί μέχρι κοτόπουλο, για να μαλακώσει τα κομμάτια.
Διάφορα καρυκεύματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση τη γεύση, που κυμαίνονται από αλατούχα, όξινα και καυτά καρυκεύματα.
- Αλατούχο - αλάτι
- Όξινο – λεμόνι, χυμός λεμονιού, χυμός πορτοκαλιού και ξύδι
- Καυτερή πάπρικα, καγιέν, πιπέρι, ψιλοκομμένο πιπέρι, κάρυ και διάφορα μπαχαρικά πιπεριάς
Το καρύκευμα που θα χρησιμοποιήσετε σε ένα συγκεκριμένο είδος κρέατος εξαρτάται από τη γεύση και τη γεύση που χρειάζεστε. Έχουμε διαμορφώσει έναν γρήγορο οδηγό για να το κάνουμε εύκολο αν δεν είστε σίγουροι για το είδος του καρυκεύματος που θα επιλέξετε
- Μοσχάρι: καγιέν, δεντρολίβανο πάπρικα, άνηθος, δάφνη, ρίγανη, μαϊντανός, κουρκουμάς
- Κοτόπουλο: μοσχοκάρυδο, πιπέρι, θυμάρι, δάφνη, μαϊντανός
- Ψάρια: δάφνη, καγιέν, άνηθος, ρίγανη, μαϊντανός, πάπρικα, εστραγκόν, βασιλικός, σχοινόπρασο, μάραθο
- Χοιρινό: βασιλικός, ρίγανη, μαϊντανός, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, κάρδαμο
- Αρνί: μέντα, πάπρικα, κάρδαμο, βασιλικός, κουρκουμάς, δεντρολίβανο
Εάν είστε νέοι στον κόσμο των καρυκευμάτων, σημειώστε ότι το λιγότερο είναι περισσότερο όταν πρόκειται για μπαχαρικά. Συνιστούμε να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε μπαχαρικά στο κρέας σας. Η ανάμειξη διαφορετικών μπαχαρικών για να δημιουργήσετε μια πάστα μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Προσθέστε προσεκτικά τα μπαχαρικά και αποφύγετε να τα παρακάνετε. Μπορεί επίσης να θέλετε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο συνταγής ή μαγειρικής σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε σωστά τις ποσότητες.
Θυμηθείτε, είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσετε μπαχαρικά στη γεύση παρά σε αραιό υπερβολικά καρυκευμένο κρέας.
Τελικές σκέψεις
Συνοπτικά, το βοδινό κρέας έχει γενικά νόστιμη γεύση όταν καρυκεύεται με οποιοδήποτε συνδυασμό φασκόμηλου, δεντρολίβανου, ρίγανης ή σκόρδου. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μόνο μπαχαρικό και το αποτέλεσμα θα είναι πιθανώς ένα λαχταριστό γεύμα. Τα πουλερικά ή το κοτόπουλο συνδυάζονται υπέροχα με λεμονόχορτο, πάπρικα ή σαφράν, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα γούστα και τις προτιμήσεις σας. Τα ψάρια είναι παραδοσιακά γνωστό ότι ξεσπούν σε ενισχυμένη φυσική γεύση όταν αλείφονται ή πασπαλίζονται με κουρκουμά, ξηρή σκόνη μουστάρδας ή θυμάρι.
Αξίζετε επίσης την ευκαιρία να επιλέξετε τον τρόπο να καρυκεύετε το κρέας σας. Μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε το κρέας σε ένα σακουλάκι με τη μαρινάδα πριν το ψήσετε και να το αφήσετε για λίγο να καθίσει. Επίσης, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με άλλες διαφορετικές μεθόδους προσθήκης καρυκευμάτων στο κρέας σας. Αυτό θα σας δώσει την ελευθερία να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσετε υπέροχα γεύματα.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα καρυκεύματα; Ελέγξτε τα παρακάτω άρθρα:
Προετοιμασία λουκάνικων και οι υπέρ-συμβουλές για τα καρυκεύματα
Διάσημοι τύποι τρίψιμο σε συνδυασμό με νόστιμες συνταγές
Πότε να πάτε απλά: Τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για να χρησιμοποιήσετε μόνο αλάτι και πιπέρι
Τι είναι το τρίψιμο, γιατί και πώς να το κάνετε;
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο Μπράντλεϊ Σμόκερ, ρίξτε μια ματιά στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.