How to Smoke a Whole Chicken

Πώς να καπνίζετε α Ολόκληρο κοτόπουλο

Posted on: January 11, 2023



Από όλα τα τρόφιμα που έχω καπνίσει όλα αυτά τα χρόνια, ένα από τα αγαπημένα μου πρέπει να είναι ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Σίγουρα, μου αρέσουν τα νεύρα, το στήθος, το τραβηγμένο χοιρινό και το καπνιστό jalapeño poppers, αλλά το κάπνισμα ολόκληρου του κοτόπουλου είναι απλά εκπληκτικό!

Από όλα τα φαγητά που έχω καπνίσει όλα αυτά τα χρόνια, ένα από τα αγαπημένα μου πρέπει να είναι ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Σίγουρα, μου αρέσουν τα παϊδάκια, το ψαρονέφρι, το χοιρινό κρέας και τα καπνιστά jalapeño poppers, αλλά το να καπνίζεις ολόκληρο κοτόπουλο είναι απλά εκπληκτικό!

Όχι μόνο θα παράγει ένα πολύ ζουμερό πουλί που είναι εξαιρετικά τρυφερό, αλλά θα έχει επίσης αυτό το υπέροχο έγχυμα καπνού. Επιπλέον, είναι τρελό απλό να γίνει και απαιτεί λίγη παρακολούθηση.

Το μέγεθος του κοτόπουλου επηρεάζει τον χρόνο καπνίσματος

Εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, φροντίστε να πάρετε ένα ωραίο φρέσκο πουλί. Επιπλέον, επιλέξτε ένα που είναι περίπου 3 1/2 κιλά. Είναι ιδανικά για κάπνισμα, καθώς θα προσφέρουν μια ωραία ποσότητα κρέατος για την οικογένεια. Φυσικά είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο πουλί. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το μέγεθος του κοτόπουλου θα επηρεάσει τον χρόνο καπνίσματος.

Ολόκληρο ή κομμένο στη μέση

Αν και συνήθως τα κοτόπουλα καπνίζονται ολόκληρα, είναι επίσης δυνατό να κοπεί το πουλί στη μέση. Αυτό θα μειώσει λίγο τον χρόνο καπνίσματος, αλλά όχι τόσο όσο νομίζετε.

Για να χωρίσετε το κοτόπουλο στη μέση, κόψτε το κατά μήκος ανάμεσα στα δύο στήθη. Κάντε το στην κοιλότητα και κατά μήκος της πλάτης/ραχοκοκαλιάς του πουλιού. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τα μισά κοτόπουλα με το δέρμα προς τα πάνω στις σχάρες καπνιστών.

Να είστε γενναιόδωροι με τα καρυκεύματα

Ένα γενναιόδωρο τρίψιμο καρυκευμάτων πριν από το κάπνισμα είναι απαραίτητο. Ως αποτέλεσμα, το καρύκευμα θα εγχυθεί στο κρέας του πουλιού μαζί με τον καπνό. Πάνω από αυτό, θα του δώσει μια υπέροχη ξεχωριστή γεύση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές διαφορετικές συνταγές καρυκευμάτων και η καθεμία είναι κατάλληλη για ένα κοτόπουλο 3 κιλών. Μπορείτε να το τρίψετε απευθείας στο δέρμα του κοτόπουλου και επίσης να αλείψετε λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο στο δέρμα, λίγο πριν το τρίψετε στο καρύκευμα.

Τρίψτε με βότανα και σκόρδο

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε σε ένα μπολ δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου, δύο  τσαγιού ξερή ρίγανη, ένα τσαγιού ξερό θυμάρι, ένα ττσαγιού ξερός μαϊντανός, ένα τσαγιού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι.

Γλυκό και πικάντικο Chipotle Rub

Για να προετοιμάσετε αυτό το τρίψιμο, θα χρειαστείτε δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη chipotle, δύο κουταλάκια καπνιστή πάπρικα, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, ένα τσαγιού αλάτι και δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη.

Μαροκινό τρίψιμο μπαχαρικών

Για το Moroccan Spice Rub, απλώς ανακατέψτε ένα τσαγιού πάπρικα και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού από κάθε ένα από αυτά τα καρυκεύματα: καγιέν, κύμινο, τριμμένη κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο και τριμμένο γαρύφαλλο.

Τα κοτόπουλα καρυκευμένα, τοποθετήστε τα ξανά στο ψυγείο μέχρι το Bradley Smoker να ζεσταθεί.

Επιλέξτε το αγαπημένο σας ξύλο και ξεκινήστε το Smoker

Ξεκινήστε το Bradley χρησιμοποιώντας ξύλινα μπισκότα της επιλογής σας. Αν και σχεδόν όλες οι μπισκότες ξύλου θα λειτουργήσουν υπέροχα, τα αγαπημένα μου για κοτόπουλο περιλαμβάνουν το αγριόφυλλο, το πεκάν, το σφενδάμι και τη βελανιδιά με ουίσκι.

Μια εξαιρετική θερμοκρασία για το κάπνισμα κοτόπουλου είναι περίπου 250 F. Η στόχευση στο εύρος των 250-275 F είναι η καλύτερη, καθώς η προσθήκη ενός ή περισσότερων ολόκληρων κοτόπουλων στο καπνιστή θα κάνει τη θερμοκρασία να πέσει λίγο στην αρχή.

Όταν ο καπνιστής βρίσκεται στην περιοχή 250-275 F, είναι καιρός να τοποθετήσετε το κοτόπουλο(α) στις σχάρες καπνιστών και στο Bradley.

Ένα ψηφιακό θερμόμετρο βοηθά στον προσδιορισμό της ετοιμότητας

Κλείστε την πόρτα και αφήστε τον Μπράντλεϊ Σμόκερ να κάνει τα υπόλοιπα! Ο χρόνος που απαιτείται για το κάπνισμα των κοτόπουλων ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος του πουλιού. Επομένως, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε την εσωτερική θερμοκρασία του πουλιού για να προσδιορίσετε την ετοιμότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό θερμόμετρο με αισθητήρα θερμοκρασίας, κολλήστε τον αισθητήρα στο μηρό του κοτόπουλου. Εάν περνάτε το καλώδιο του καθετήρα μέσα από την επάνω οπή εξαερισμού του Bradley, θα μπορείτε να παρακολουθείτε συνεχώς τη θερμοκρασία του κοτόπουλου, ακόμη και με την πόρτα κλειστή.

Αφήστε το να ξεκουραστεί πριν το σερβίρετε

Το κοτόπουλο θα ψηθεί πλήρως όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165 F. Τώρα μπορείτε να το βγάλετε από το Bradley. Για ένα κοτόπουλο 3 1/2 λιβρών, αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 3-4 ώρες, και ίσως λίγο περισσότερο.

Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά πριν το χαράξετε. Μπορούν να τεμαχιστούν και να σερβιριστούν ή το κρέας να τεμαχιστεί σε φέτες και να χρησιμοποιηθεί σε περιτυλίγματα, σε σαλάτες και πολλά άλλα. Το κουφάρι του κοτόπουλου είναι φοβερό για να φτιάξεις ζωμούς και για σούπα!

Του Steve Cylka