Λίγα πράγματα είναι πιο ικανοποιητικά από την καπνιστή γεύση μιας τέλεια ψημένης μπριζόλας, παϊδάκια ή τραβηγμένο χοιρινό. Αλλά προτού καταβροχθίσετε το γεύμα σας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ποιο ποτό θα συμπληρώσει καλύτερα το πιάτο. Ο συνδυασμός κρέατος με μπύρα, κοκτέιλ και κρασί μπορεί να είναι δύσκολος. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές επιλογές για να ξεδιψάσετε που ξεπερνούν το νερό και την κόλα.
Ποιο ρόφημα είναι λοιπόν κατάλληλο για το καπνιστό σας κρέας; Ελάτε μαζί μας καθώς εξερευνούμε τις αρχές που πρέπει να ακολουθήσετε όταν επιλέγετε ένα ποτό και τα παραδείγματα κρεάτων και ποτών που κάνουν το τέλειο ζευγάρι. Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας με αυτές τις συμβουλές για να δημιουργήσετε μια αξέχαστη γευστική εμπειρία στην άνεση του σπιτιού σας.
Πώς να ταιριάξετε τα κρέατα με την μπύρα
Όταν πρόκειται για ζεύγη κρέατος και μπύρας, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η ενανθράκωση. Τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος συχνά αντέχουν σε πιο έντονες γεύσεις - όπως αρνί ή πάπια - ενώ τα πιο άπαχα κρέατα όπως το ψάρι τείνουν να συνδυάζονται καλύτερα με λιγότερο έντονες μπύρες.
Επιπλέον, οι ανθρακούχες μπύρες μπορεί να υπερνικήσουν τα τρόφιμα με ελαφρύτερη γεύση. σε μια ζεστή μέρα (όταν θέλετε ελαφριά μπύρα), συνδυάστε τις ελαφριές μπίρες σας με σαλάτες ή πιάτα θαλασσινών αντί για μπριζόλες ή μπιφτέκια. Εν ολίγοις: Το είδος του φαγητού που σερβίρετε μπορεί να επηρεάσει το είδος της μπύρας που θα επιλέξετε.
Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ότι όσο πιο δυνατή και βαριά έχει η γεύση ή η μυρωδιά μιας μπύρας, τόσο καλύτερα ταιριάζει με κρέατα που έχουν έντονη γεύση. Οι γεμάτες μπύρες, όπως οι IPA και οι μπύρες είναι ιδανικές για μοσχαρίσια πιάτα όπως η μπριζόλα. Εάν έχετε ένα πιάτο που έχει σιγοβράσει σε κρασί - ας πούμε κοντά παϊδάκια - τότε προσπαθήστε να βρείτε μια πιο ελαφριά μπύρα ως συνοδευτικό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες όταν συνδυάζετε κρέατα με μπύρα (ή οτιδήποτε άλλο), οπότε μην φοβάστε να ανακατέψετε τα πράγματα!
Πώς να συνδυάσετε κρέατα με κρασί
Το κόλπο για να συνδυάσετε οποιοδήποτε είδος αλκοόλ με φαγητό είναι να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ δύο στοιχείων. Το πρώτο στοιχείο είναι η γεύση και το δεύτερο η ένταση. Υπάρχουν φορές που οι πιο δυνατές γεύσεις, όπως τα παιχνιδιάρικα κρέατα, υπερισχύουν των ελαφρύτερων κρασιών όπως το Chardonnay ή το Sauvignon blanc, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε πώς να συνδυάζετε το κρασί με το κρέας για να λάβετε υπόψη στοιχεία όπως τα καρυκεύματα, ο τρόπος μαγειρέματος και ο χρόνος προετοιμασίας πριν αποφασίσετε.
Κρασί και κόκκινο κρέας
Συνήθως, τα περισσότερα κρασιά ταιριάζουν με οποιοδήποτε είδος κρέατος αρκεί να μην είναι πολύ λιπαρό. Θα θελήσετε να συνδυάσετε διαφορετικά κομμάτια βοείου κρέατος - όπως φιλέτο μινιόν και μπριζόλα - με διαφορετικά είδη κόκκινων κρασιών (αλλά να έχετε κατά νου ότι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι συχνά καλύτερες από τα μείγματα). Κόκκινα κρασιά όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot ταιριάζουν υπέροχα με το βόειο κρέας. Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί βοηθούν στη μείωση της λιπαρότητας. Πιο φρουτώδη λευκά κρασιά όπως το Chardonnay συνδυάζονται καλά με αρνί και χοιρινό.
Τα γλυκά επιδόρπια κρασιά, όπως το λιμάνι, λειτουργούν υπέροχα με παιχνιδιάρικα κρέατα. Και αν έχετε ένα άπαχο κομμάτι μπριζόλα, δοκιμάστε να ρίξετε ένα ποτήρι τραγανό Pinot Grigio. Η ζωηρή του γεύση έρχεται σε ωραία αντίθεση με το κρέας.
Πουλερικά και Ψάρια
Όσον αφορά το κοτόπουλο, το σκούρο κρέας πουλερικών, όπως τα μπαστούνια ή οι μηροί, συνήθως λειτουργεί καλύτερα με λευκά κρασιά με γεμάτο σώμα, ενώ το λευκό κρέας μπορεί να συνδυάζεται εξίσου καλά με ροζέ ή φρουτώδη κόκκινα. Εάν έχετε πτηνά από μόνα τους, τότε τα κόκκινα μεσαίου σώματος όπως το Merlot, το Cabernet Sauvignon ή το Pinot Noir θα πρέπει να λειτουργούν καλά.
Αν έχετε πουλερικά σε συνδυασμό με πατάτες και σκουός ή οτιδήποτε άλλο σε σάλτσα βουτύρου, δοκιμάστε πιο ανοιχτόχρωμα κόκκινα όπως ένα Καλιφορνέζικο Pinot Noir για να συμπληρώσετε όλα αυτά τα ωραία πιο ζεστά συστατικά του χειμώνα. Το Chardonnay λειτουργεί επίσης καλά εδώ λόγω των δρύινων αποχρώσεων του, που συνδυάζονται υπέροχα με πιο πλούσια πιάτα.
Το Whitefish αποτελεί μια πολύ ευέλικτη επιλογή. Η φυσική του λεπτότητα σημαίνει ότι μπορείτε να το συνδυάσετε με οτιδήποτε, από γλυκό Riesling μέχρι Chardonnay, Pinot Noir ή ακόμα και Sauvignon Blanc.
Από εκεί περνάμε στα λευκά κρασιά. Οι Oyster Bay Sauvignon Blanc, Sancerre και Gruner Veltliner θα ήταν καλές επιλογές. Αυτά τα κρασιά δεν είναι πολύ φρουτώδη, επομένως δεν θα εξουδετερώσουν το πιάτο σας, αλλά έχουν περισσότερο σώμα, το οποίο ταιριάζει με τα περισσότερα λευκά κρέατα αρκετά καλά.
Πώς να συνδυάσετε κρέας με κοκτέιλ
Το να συνδυάσετε κρέατα με κοκτέιλ είναι εξίσου απλό με το να τα συνδυάσετε με κρασί και μπύρα. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε το κοκτέιλ σας: η ποσότητα του λίπους (τα λιπαρά κρέατα αντέχουν καλύτερα σε πιο βαριά κοκτέιλ όπως το μαρτίνι), τα καρυκεύματα (τα καρυκευμένα κρέατα αντέχουν τα φρουτώδη κοκτέιλ), η μέθοδος μαγειρέματος (τα ψητά κρέατα τείνουν να ταιριάζουν καλά με καπνιστά ποτά).
Τελικές σκέψεις
Το κλειδί για επιτυχημένους συνδυασμούς κρέατος και ροφημάτων είναι η αντιστοίχιση κομματιών κρέατος με ποτά που δεν θα τους ξεπεράσουν. Ωστόσο, ο πειραματισμός είναι μέρος αυτού που κάνει το φαγητό διασκεδαστικό. Εάν ένα ζευγάρωμα δεν πετύχει, δώστε το ξανά την επόμενη φορά. Εάν οι βαριές ή ελαφριές μπύρες δεν φαίνονται να ταιριάζουν με την καπνιστή γαλοπούλα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τις συνδυάσετε με ουίσκι σίκαλης! Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτό που θα ανακαλύψετε στη διαδικασία.
Δείτε μερικά ακόμη άρθρα σχετικά με το συνδυασμό κρέατος με μπύρα, κρασί και κοκτέιλ:
Ο απόλυτος οδηγός συνδυασμού φαγητού και μπύρας για μπάρμπεκιου
Ζευγάρια μπάρμπεκιου και κρασιού για τα καλύτερα μαγειρικά
5 νόστιμα είδη καπνιστού κρέατος και συνδυασμού κοκτέιλ
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.