Η συντήρηση των τροφίμων είναι μια αρχαία διαδικασία που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, των επιδημιών και των πλημμυρών. Είναι ίσως τόσο παλιό όσο η διαδικασία του καπνίσματος φαγητού. Με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος που αποθηκεύουμε και επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα έχει εξελιχθεί με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν νέες μέθοδοι, υλικά και ουσίες που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε το φαγητό μας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν και πολλά έχουν αλλάξει σχετικά με τη διαδικασία ωρίμανσης, το αλάτι παραμένει ο βασιλιάς όλων των συστατικών. Η σκόνη της Πράγας, ευρέως γνωστή ως αλάτι Πράγας ή αλάτι θεραπείας, εφευρέθηκε στην Πράγα για να θεραπεύσει το κρέας πριν το μπάρμπεκιου. Χρησιμοποιήθηκε πριν από πολύ καιρό όταν η Πράγα ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, η οποία ιδρύθηκε το 1526. Αυτό δείχνει πόσο δημοφιλές και αποτελεσματικό είναι το αλάτι Πράγας!
Τύποι σκόνης της Πράγας
Με τον μετασχηματισμό των μεθόδων μαγειρέματος, οι άνθρωποι δεν εξαρτώνται πλέον από κοινοτικά καπνιστήρια για τη θεραπεία του κρέατος. Αντίθετα, προτιμούμε να έχουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία μπάρμπεκιου χρησιμοποιώντας έναν καπνιστή φαγητού. Το κρέας και τα κομμάτια ποικίλλουν ανάλογα με τις επιλογές μας, γι' αυτό και το συνηθισμένο αλάτι ωρίμανσης μπορεί να μην επαρκεί για όλες τις ανάγκες ωρίμανσης. Το Prague Powder διατίθεται σε δύο παραλλαγές: η μία είναι για τη θεραπεία μεγαλύτερων τεμαχίων ενώ η άλλη προτιμάται για πιο άπαχα κρέατα.
Αλάτι Πράγας για τη θεραπεία άπαχου κρέατος
Η πρώτη παραλλαγή αποτελείται από 6,25 τοις εκατό νιτρώδες νάτριο και 93,75 τοις εκατό επιτραπέζιο αλάτι ή χλωριούχο νάτριο. Το μείγμα είναι πιο αλμυρό από το κοινό αλάτι και είναι τέλειο για σύντομες θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρεάτων που δεν απαιτούν παρατεταμένο μαγείρεμα, όπως λουκάνικα, κορν μοσχάρι και ψάρια.
Αλάτι Πράγας για τη θεραπεία μεγαλύτερων κομματιών
Η δεύτερη παραλλαγή είναι πιο κατάλληλη για κρέατα που χρειάζονται μεγαλύτερη ωρίμανση και χρειάζονται ώρες για να μαγειρευτούν, όπως το σκληρό σαλάμι και το χωριάτικο ζαμπόν. Η δεύτερη παραλλαγή αποτελείται από νιτρικό νάτριο, νιτρώδες νάτριο και επιτραπέζιο αλάτι. Όπως και η πρώτη παραλλαγή, αυτό το είδος αλατιού Πράγας είναι εξαιρετικά αλμυρό σε σύγκριση με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κρέατος, το νιτρικό νάτριο θα διασπαστεί για να σχηματίσει νιτρώδες νάτριο, χωρίς να αφήνει ίχνη της προηγούμενης ένωσης.
Τα οφέλη της σκόνης της Πράγας
Το αλάτι ήταν πάντα το κύριο συστατικό για τη θεραπεία του κρέατος λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Προωθεί μια διαδικασία που ονομάζεται όσμωση, κατά την οποία το υγρό μέσα στα κύτταρα τραβιέται έξω από τα κυτταρικά τοιχώματα. Δεδομένου ότι τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτά τα κύτταρα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ή αλλοίωση, το αλάτι μπορεί να τα καταστρέψει αποτελεσματικά και ακόμη και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη. Αν και το κανονικό αλάτι θεραπεύει το κρέας και σκοτώνει τα βακτήρια, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα μικρόβια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σκόνη της Πράγας είναι καλύτερη λύση. Το αλάτι της Πράγας μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη θανατηφόρων βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση, κάτι που το επιτραπέζιο αλάτι δεν μπορεί.
Η σκόνη Πράγας έχει ένα φυσικό ροζ χρώμα για να τη διακρίνει από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης και της υφής του κρέατος, η σκόνη Πράγας δίνει επίσης μια ροζ απόχρωση στο κρέας. Αντιδρά με το συστατικό πρωτεΐνης στο κρέας για να προσδώσει ένα φυσικό ροζ χρώμα.
Χρήση Σκόνης Πράγας
Ποτέ μην μπερδεύετε τη σκόνη Πράγας με το συνηθισμένο αλάτι. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι πολύ πιο αλμυρό από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, οπότε το λίγο πάει πολύ μακριά. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας σκόνη Πράγας θα είναι αρκετή για να θεραπεύσει 5 κιλά κρέατος κομμένο σε κομμάτια. Επίσης, η κατανάλωση σκόνης Πράγας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Η υπερβολική χρήση του αλατιού της Πράγας μπορεί να κάνει το κρέας πιο αλμυρό ή ακόμα και πικρό σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτό το ροζ θαύμα για τη θεραπεία του κρέατος πριν το κάπνισμα, θυμηθείτε, λιγότερο είναι περισσότερο.
Συμβουλές για το κάπνισμα αλλαντικών
Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη της σκόνης της Πράγας, μπορεί να είστε έτοιμοι να αλλάξετε το παιχνίδι μπάρμπεκιου. Για να ανεβάσετε την εμπειρία σας με το κάπνισμα των τροφίμων στο επόμενο επίπεδο, μοιραζόμαστε μερικές εξαιρετικά εύκολες συμβουλές για το κάπνισμα αλλαντικών.
Κρατήστε το χαμηλό και αργό
Το κάπνισμα φαγητού είναι μια αργή διαδικασία, οπότε να είστε υπομονετικοί. Γίνεται σε χαμηλή φωτιά, έτσι απορροφάται η έντονη καπνιστή γεύση από το φαγητό.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε υγρασία
Θυμηθείτε ότι το αλάτι έχει ήδη αποστραγγίσει το υγρό από τα κύτταρα, επομένως μπορεί να γίνει εύθραυστο ή ξηρό κατά το κάπνισμα. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή μια βούρτσα για να εφαρμόσετε λίγο λάδι ή νερό κατά τη διάρκεια του καπνίσματος. Αυτό θα κρατήσει το κρέας τρυφερό και χυμώδες.
Αποκτήστε έναν επαγγελματία καπνιστή τροφίμων
Το να έχεις καλό καπνιστή φαγητού αλλάζει το παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να το φυλάτε σε όλη τη διαδικασία του μπάρμπεκιου. Αντίθετα, μπορείτε να απολαύσετε την επίσκεψη με τους φίλους και την οικογένειά σας ενώ λειτουργεί το μπάρμπεκιου. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το Bradley Smoker. Ο καπνιστής διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά όπως ψηφιακή κονσόλα, αυτόματο τροφοδότη και διπλά στοιχεία θερμότητας που απαιτούν κάποια επίβλεψη. Το Bradley Smoker λειτουργεί καλύτερα με το Bradley Bisquettes.
Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες για το Prague Powder ήταν χρήσιμες. Και με αυτές τις μπόνους συμβουλές και κόλπα Bradley για το κάπνισμα φαγητού, μπορείτε να ενεργοποιήσετε με μεγαλύτερη σιγουριά τον καπνιστή φαγητού σας την επόμενη εορταστική περίοδο.
Δείτε ολόκληρο τον κατάλογό μας με άρθρα σχετικά με το άλμη και την ωρίμανση του κρέατος σας εδώ:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τουρσί, του αλατίσματος, του μαριναρίσματος και της ωρίμανσης;
Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων
Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.