Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye Β. Filet Mignon: Ποια είναι η διαφορά;

Posted on: January 18, 2023



Η επιλογή της σωστής κοπής κρέατος για το μπάρμπεκιου μπορεί να είναι συντριπτική. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Αν θέλετε μπριζόλες υψηλής ποιότητας, δύο κοψίματα που πετούν από τη σχάρα, και τα περισσότερα τραπέζια είναι οι ribeyes και filet mignon.

Λοιπόν, ποια η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τεμαχίων βοείου κρέατος;

Η επιλογή της σωστής κοπής κρέατος για το μπάρμπεκιου σας μπορεί να είναι συντριπτική. Υπάρχουν απλώς πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Αν θέλετε τις πιο ποιοτικές μπριζόλες, δύο κομμάτια που ξεφεύγουν από τη σχάρα και τα περισσότερα τραπέζια είναι ριμπέι και φιλέτο μινιόν.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κομματιών βοείου κρέατος;

Μπριζόλα Ribeye

Αν ψάχνετε για το πιο νόστιμο κομμάτι μοσχάρι, θα θέλετε να αγοράσετε μπριζόλα ribeye. Η μπριζόλα ribeye είναι ένα κομμάτι πάνω από τα υπόλοιπα λόγω της έντονης γεύσης και τρυφερότητάς της.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το ribeye είναι ένα κόψιμο που προέρχεται από το τμήμα των πλευρών της αγελάδας. Αυτή η τομή βρίσκεται μεταξύ των ώμων και της οσφυϊκής χώρας ενός ζώου. Αν και κάπως παρόμοια με το κόντρα φιλέτο, το κόψιμο είναι αρκετά τρυφερό αλλά με περισσότερο μάρμαρο και λίπος. Το μάρμαρο βοηθά στην παροχή ενός επιπλέον τρυφερού και ζουμερού κομματιού κρέατος γνωστό για την πλούσια γεύση του.

Πήρε το όνομά του από την εμφάνισή του, που μερικές φορές περιέχει λίπος και ένα χαρακτηριστικό στροβιλισμό κρέατος στο εσωτερικό της μπριζόλας. Το Ribeyes και το prime rib roast προέρχονται από την ίδια τοποθεσία, αλλά το πρώτο κόβεται σε φέτες αντί να ψηθεί ολόκληρο.

Όταν κόβεται σε λεπτές φέτες κόντρα στον κόκκο, το ribeye είναι ένα από τα πιο τρυφερά κομμάτια βοείου κρέατος. Για ένα τόσο άπαχο κομμάτι κρέας, είναι εκπληκτικά γευστικό και πλούσιο σε λιπαρά που προσφέρουν υπέροχη γεύση χωρίς να προσθέτουν πολύ βάρος.

Υπάρχουν διάφορα κομμάτια ribeye: με κόκαλα και χωρίς κόκαλα. Η κοπή πωλείται γενικά στεγνή και θα επωφεληθεί από μια υγρή μέθοδο μαγειρέματος.

Φιλέτο Μινιόν Μπριζόλα

Ενώ το ribeye παίρνει το βραβείο για τη γεύση, το φιλέτο μινιόν είναι το πιο τρυφερό κομμάτι μοσχάρι. Το όνομα «φιλέτο μινιόν» είναι γαλλικό και μεταφράζεται χαλαρά σε «κομψή χοντρή φέτα».

Το φιλέτο μινιόν κόβεται από το φιλέτο. Το φιλέτο είναι το κρέας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ζώου, κάτω από την οσφυϊκή χώρα, το οποίο είναι το τμήμα του κρέατος στο εσωτερικό του θώρακα. Με ένα μοσχαρίσιο πλευρό, το φιλέτο βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του κρέατος.

Ένα φιλέτο μινιόν κόβεται από το μεγαλύτερο τμήμα της οσφυϊκής μοίρας πίσω από το κλουβί. Το φιλέτο κινείται ελάχιστα σε ένα ζώο επειδή δεν είναι ιστός που φέρει βάρος. Επομένως, έχει λιγότερο συνδετικό ιστό, εξ ου και η τρυφερότητά του. Το καλύτερο κομμένο φιλέτο μινιόν προέρχεται από το κέντρο του φιλέτου, το οποίο είναι το πιο απαλό.

Ο ιστός έχει μικρές λωρίδες λίπους που διατρέχουν αυτόν. Περιέχει επίσης λιγότερο μαρμάρωμα από τα περισσότερα κομμάτια, καθιστώντας τη γεύση του πιο ήπια σε σύγκριση.

Σημαντικές Διαφορές

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μπριζόλας είναι από πού προέρχονται. Ωστόσο, μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο και να τα διαφοροποιήσουμε μέσω της γεύσης, της υφής, του μεγέθους, ακόμη και του κόστους.

Γεύση

Το ribeye έχει περισσότερη γεύση από το φιλέτο μινιόν. Αν ψάχνετε για μια χορταστική γεύση βοείου κρέατος, προτιμήστε το πρώτο. Εκτός από τη λιγότερο έντονη γεύση, το φιλέτο μινιόν έχει λιγότερο λίπος και γενικά είναι λιγότερο λιπαρό από το ribeye.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσατε να εξετάσετε εδώ είναι τα συνοδευτικά για το πιάτο σας. Η έντονη γεύση βοείου κρέατος στο ribeye μπορεί να υπερνικήσει πολλά συστατικά.

Υφή

Και τα δύο κομμάτια βοείου κρέατος είναι φυσικά τρυφερά. Ωστόσο, το φιλέτο μινιόν έχει πιο απαλή υφή από το ribeye. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη θέση των τομών και την απουσία/παρουσία συνδετικού ιστού - όσο περισσότερος είναι ο ιστός, τόσο πιο σκληρή είναι η τομή. Στην περίπτωσή μας, το φιλέτο, από όπου προέρχεται το φιλέτο μινιόν, έχει λιγότερο ιστό και, επομένως, είναι πιο τρυφερό.

Εμφάνιση & Μέγεθος

Τα φιλέτο μινιόν είναι συνήθως μικρότερα από τα ribeyes. Το φιλέτο μινιόν έχει συνήθως πάχος περίπου 1 ίντσας και μήκος 6–8 ίντσες. Ο μυς από τον οποίο προέρχεται έχει σχήμα σωληναρίου, οπότε εμφανίζονται στρογγυλό σε σχήμα όταν κόβονται. Οι μπριζόλες Ribeye, από την άλλη, κόβονται πιο γενναιόδωρα.

Η εμφάνιση των δύο μπριζόλες είναι επίσης σημαντικά διαφορετική. Θα δείτε λιγότερες λωρίδες λίπους πασπαλισμένες σε ένα φιλέτο μινιόν σε σύγκριση με ένα ribeye. Το ribeye έχει μεγάλες λωρίδες λίπους μέσα στη μπριζόλα καθώς και γύρω από τις άκρες. Επιπλέον, το φιλέτο μινιόν εμφανίζεται πιο λείο, γεγονός που εξηγείται από την έλλειψη συνδετικού ιστού. Το ribeye έχει πιο σκληρή επιφάνεια.

Κόστος

Ενώ και τα δύο τείνουν να κοστίζουν περισσότερο από άλλα κομμάτια κρέατος, το φιλέτο μινιόν είναι σημαντικά πιο ακριβό από το ribeye. Η τρυφερότητα της κοπής και η σπανιότητά της μπορεί να εξηγήσουν γιατί.

Ποιο κομμάτι είναι καλύτερο για το κάπνισμα;

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά γούστα. Ωστόσο, η φυσική υφή του κομματιού θα παίξει επίσης ρόλο στο χρόνο ψησίματος του κρέατος σας. Το πιο σκληρό ribeye θα πάρει γενικά περισσότερο χρόνο από το φιλέτο μινιόν στον καπνιστή. Αν ψάχνετε για την καλύτερη γεύση, προτιμήστε το ribeye. Εάν η υφή είναι η πρώτη σας σκέψη, προτιμήστε ένα φιλέτο μινιόν.

Δείτε μερικά ακόμα άρθρα για μπριζόλες εδώ:
5 Εσωτερικές Θερμοκρασίες & Χρόνοι Έγινες Μπριζόλα
Ο τρόπος που πρέπει να μαλακώσετε τη μπριζόλα
Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια μπριζόλα New York strip

Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.