Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τεντώσετε ένα δολάριο από το να αγοράζετε τρόφιμα χύμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να παγώσετε την περίσσεια για να εξοικονομήσετε ταξίδια στο παντοπωλείο. Το κρέας είναι ένα πράγμα που πρέπει να καταψύχεται για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του – εδώ είναι μερικές συμβουλές για το σωστό πάγωμα και απόψυξη του κρέατος.
Προετοιμασία για κατάψυξη
Κατά την κατάψυξη και την απόψυξη του κρέατος, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους καθιερωμένους κανόνες για να διασφαλίζετε ότι έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί σωστά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε το μέγεθος του κρέατος σας και τις επιλογές συσκευασίας. Εάν καταψύχετε κρέας που αγοράζεται από το κατάστημα που είναι ήδη συσκευασμένο σε κενό, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Ωστόσο, οποιοδήποτε άλλο κρέας θέλει λίγη δουλειά πριν το βάλει στην κατάψυξη.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, κόψτε το περιττό λίπος στο κρέας. Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Η κατάψυξη του κρέατος σε μικρές μερίδες εξασφαλίζει ότι παγώνει ομοιόμορφα και γρήγορα. Θα είναι επίσης πιο εύκολο να ξεπαγώσει και να μαγειρευτεί αργότερα.
Κατάλληλη συσκευασία για κατάψυξη
Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε τη σωστή συσκευασία, ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος. Προσπαθήστε να επιμείνετε σε συσκευασία παρόμοια σε μέγεθος με την ποσότητα κρέατος που θέλετε να καταψύξετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, μην διατηρείτε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό πριν το καταψύξετε. Αν δεν σκοπεύετε να το μαγειρέψετε αμέσως, πάρτε το απευθείας από το κατάστημα στην κατάψυξη. Η κατάψυξη του κρέατος σε πλαστικές σακούλες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε. Είναι πραγματικά απλό και γρήγορο να γίνει. Μπορείτε εύκολα να βάλετε το κρέας σε πλαστικές σακούλες και να το καταψύξετε αμέσως.
Εάν καταψύχετε μόνο μια μικρή ποσότητα κρέατος, μπορείτε απλά να τοποθετήσετε το φαγητό σε μια σακούλα κατάψυξης, να το κλείσετε καλά και να το καταψύξετε. Φροντίστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα πριν σφραγίσετε τη σακούλα. Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε πολύ κρέας, πρέπει να αγοράσετε ένα σφραγιστικό κενού. Τα σφραγιστικά κενού έχουν σχεδιαστεί για να σφραγίζουν ερμητικά τα τρόφιμα και να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει διαρροή από τη σακούλα.
Επίσης, εμποδίζουν το κρέας σας να απορροφήσει άλλες γεύσεις στην κατάψυξη που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική γεύση του κρέατος. Μπορείτε να βρείτε σφραγιστικά κενού σε σχεδόν οποιοδήποτε παντοπωλείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στεγανωτικό κενού ακολουθώντας ένα από τα πολλά σεμινάρια στο διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης είτε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες με σφραγιστικό κενού.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε το κρέας σε ένα φύλλο κεριού ή λαδόκολλα και τυλίξτε το χαρτί σφιχτά γύρω από το κρέας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τοποθετήσετε το κρέας σε μια σακούλα κατάψυξης. Φροντίστε να επισημαίνετε τις συσκευασίες με την ημερομηνία και το είδος του κρέατος.
Εύρος θερμοκρασίας καταψύκτη
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η θερμοκρασία μέσα στον καταψύκτη πρέπει να διατηρείται στους 40 °F ή χαμηλότερη. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι το κρέας δεν θα ξεπαγώσει πριν προγραμματίσετε να το μαγειρέψετε. Επομένως, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των φορών που ανοίγει η πόρτα του καταψύκτη σας ή ίσως να χρησιμοποιήσετε κάποια που δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ. Προσθέστε έναν απορροφητή οξυγόνου στο κάτω μέρος του καταψύκτη σας και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα της κατάψυξης είναι ερμητικά κλειστή ώστε να μην κυκλοφορεί αέρας σε όλη την κατάψυξη.
Σωστή απόψυξη
Κατά την απόψυξη του κρέατος, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για την πρόληψη ασθενειών. Εάν υπάρχει πιθανότητα το κρέας να έχει μολυνθεί από βακτήρια, τότε μην ξεπαγώνετε καθόλου το κρέας. Η υγεία σας πρέπει να είναι πρώτη.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας και τα πουλερικά είναι να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο για μια νύχτα. Ωστόσο, αυτή είναι μια αργή μέθοδος απόψυξης του κρέατος και μπορεί στην πραγματικότητα να πάρει περισσότερο χρόνο για μεγαλύτερα κομμάτια. Εάν πρέπει να το ξεπαγώσετε πιο γρήγορα, τοποθετήστε το σε νεροχύτη με κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσετε μικρότερα κομμάτια κρέατος.
Μην προσπαθήσετε να ξεπαγώσετε το κρέας στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, όσο πεινασμένοι κι αν είστε. Το εξωτερικό μέρος είναι πιθανό να προσελκύει κάθε είδους βακτήρια καθώς περιμένετε να ξεπαγώσει το εσωτερικό.
Επανακατάψυξη κρέατος
Η εκ νέου κατάψυξη κρέατος και ψαριών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, ειδικά εάν το κρέας έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν το κρέας ή το ψάρι αποψυχθεί, το υγρό που διαρρέει μπορεί να περιέχει βακτήρια.
Εάν χρησιμοποιείτε ψυγείο για να ξεπαγώσετε το κρέας, θα είναι ασφαλές να το ξαναπαγώσετε. Ωστόσο, η ποιότητα δεν θα κρατήσει - όταν το κρέας ή το ψάρι είναι κατεψυγμένο, το νερό μέσα στα κύτταρα παγώνει. Αυτοί οι παγοκρύσταλλοι μπορούν να βλάψουν τα κυτταρικά τοιχώματα. Κάθε επόμενη επανακατάψυξη θα μειώσει την ποιότητα του κρέατος σας.
Freezing Times
Τα διαφορετικά είδη κρέατος έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής. Κατά γενικό κανόνα, μην κρατάτε το κρέας στην κατάψυξη για περισσότερο από ένα χρόνο. Αν και μπορεί να είναι ακόμα ασφαλές, η γεύση και η ποιότητα μπορεί να μην είναι τα καλύτερα. Εάν καταψύξετε μαγειρεμένο κρέας, η ποιότητα θα μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα, μερικές φορές ακόμη και σε λιγότερο από 3 μήνες. Σκεφτείτε αυτό πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία κατάψυξης.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάψυξη και την απόψυξη κρέατος; Ελέγξτε τα παρακάτω άρθρα:
Μέθοδοι κατάψυξης και απόψυξης κρέατος για να διατηρήσετε τις γεύσεις
Μπορείτε να παγώσετε τα καπνιστά πλευρά;
Πώς να παγώσετε και να ζεστάνετε σωστά το κρέας
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.