Το κρέας γίνεται ολοένα και πιο ακριβό τα τελευταία χρόνια, επομένως η συντήρηση έχει γίνει δημοφιλής επιλογή για τα νοικοκυριά, ακόμη και τις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος αποθήκευσης του κρέατος για να διατηρείται φρέσκο και ασφαλές για μαγείρεμα αργότερα.
Η κατάψυξη του κρέατος είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι σπιτικοί μάγειρες όταν ετοιμάζουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες. Οι παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται όταν το κρέας παγώνει και σκίζει αόρατα τις πρωτεϊνικές ίνες αφαιρώντας το βασικό θρεπτικό στοιχείο του κρέατος. Όταν αρχίσετε να ξεπαγώνετε το κρέας, θα δείτε συχνά να βγαίνει πολύς χυμός από αυτό. Αυτό προκαλείται από το άνοιγμα των ινών καθώς δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν όλο τον νόστιμο χυμό του κρέατος. Η κατάψυξη του κρέατος και στη συνέχεια η απόψυξή του δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τη γεύση εάν το κάνετε σωστά.
Κατάψυξη του κρέατος
Το purge είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επαγγελματίες για να αναφερθούν στη διαδικασία των χυμών που βγαίνουν από κατεψυγμένο κρέας. Μόλις εξαχθούν αυτοί οι χυμοί και τα πρωτεϊνικά τους στοιχεία, δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθούν. Χάνετε όχι μόνο τη γεύση από το κρέας, αλλά χάνετε και σημαντικό ποσοστό από τη θρεπτική του αξία. Τα σπουδαία νέα είναι ότι υπάρχουν χρήσιμοι τρόποι για να αποφύγετε το «καθαρισμό» του κρέατος.
Flash Freezing
Η ταχεία κατάψυξη του κρέατος είναι μια εξαιρετική στρατηγική για την εξουδετέρωση της επίδρασης του καθαρισμού στο κρέας. Χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να καταψύξετε το κρέας αρκετά γρήγορα, διατηρώντας τους κρυστάλλους μικρούς. Η κατάψυξη με φλας μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από ένα κιλό πάγου, ένα τρίτο φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι αλάτι.
Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία φλας, βάλτε το σφραγισμένο κρέας στο μείγμα παγωμένου νερού για δύο έως τρεις ώρες, ανάλογα με το πάχος της κοπής. Μέσω αυτής της διαδικασίας, βοηθάτε στην επιτάχυνση της ψύξης του κρέατος πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Επίσης, αν μπορείτε, βάλτε το παγωμένο κρέας πιο κοντά στο πίσω μέρος της κατάψυξης ή όπου μπορεί να δεχτεί τη μεγαλύτερη ροή αέρα.
Αυτή η μέθοδος ταχείας κατάψυξης αποθήκευσης κρέατος δεν θα εμποδίσει πλήρως το κρέας από την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου. Ωστόσο, θα ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των κρυστάλλων πάγου για να ελαχιστοποιήσει επίσης την ποσότητα του χυμού και της πρωτεΐνης που εξάγεται από το κρέας. Όσο πιο γρήγορα παγώνει το κρέας, τόσο μικρότεροι γίνονται οι κρύσταλλοι και τόσο λιγότεροι οι χυμοί που διαρρέουν από το κρέας όταν αποψυχθεί.
Αποοξειδωτική
Μια άλλη μέθοδος κατάψυξης για να διατηρηθούν οι γεύσεις του κρέατος είναι η αποξείδωση, η διαδικασία διατήρησης του οξυγόνου έξω από το κρέας. Το οξυγόνο σκοτώνει το κρέας, επομένως η αφαίρεση όλου του θα βοηθήσει στη μείωση των οσμών, του καψίματος από τον καταψύκτη και του αποχρωματισμού. Θα χρειαστείτε μια τσάντα με φερμουάρ για να εκτελέσετε αυτήν τη μέθοδο.
Βάλτε το κρέας μέσα σε μια σακούλα με φερμουάρ και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τον αέρα με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Αυτό θα χρησιμεύσει ως η δική σας εκδοχή στεγανοποίησης κενού DIY χωρίς μηχάνημα κενού. Έχουμε ακούσει τους περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι η απορρόφηση του αέρα από το φερμουάρ είναι πολύ άβολο, αλλά φυσικά αυτή η μέθοδος δεν είναι για τους ανυπόμονους. Εάν είστε υπομονετικός άνθρωπος, θα βρείτε αυτή τη μέθοδο αποτελεσματική.
Χρησιμοποιώντας τη σακούλα με φερμουάρ, τοποθετήστε το κρέας μέσα σε αυτό και μετά βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Το νερό στο μπολ θα εξαναγκάσει τον αέρα να βγει από τη σακούλα και μόλις γίνει, μπορείτε να το σφραγίσετε ξανά. Εάν δεν έχετε φερμουάρ, μπορείτε επίσης να τυλίξετε το κρέας σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, βάλτε το τυλιγμένο ωμό κρέας σε μια σακούλα κατάψυξης για να βγάλει περισσότερο αέρα από το κρέας.
Παγόλυση
Η ιδανική μέθοδος για να ξεπαγώσετε το κρέας είναι να το αφήσετε να ξεπαγώσει αργά μέσα στο ψυγείο. Αυτή η σταδιακή διαδικασία απόψυξης θα χρειαστεί μόνο 24 ώρες για λεπτά κοψίματα, ενώ μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες για μεγαλύτερες κοπές. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, καταναλώνει περισσότερο χρόνο από το πραγματικό μαγείρεμα και, αν δεν προσεχθεί σωστά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να αναπτύξει ορισμένα βακτήρια.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί υπάρχουν πολύ πιο γρήγορες μέθοδοι για να ξεπαγώσετε το κρέας που θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για να το ετοιμάσετε για μαγείρεμα.
Κρύο νερό
Ένας δημοφιλής τρόπος είναι να τοποθετήσετε το τυλιγμένο ωμό κρέας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα μικρότερα και λεπτότερα κοψίματα θα χρειαστούν περίπου μία ώρα για να ξεπαγώσουν, ενώ τα μεγαλύτερα θα χρειαστούν έως και τέσσερις ώρες. Το νερό που χρησιμοποιείται για την απόψυξη θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 30 λεπτά για να μην πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια.
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
Η απόψυξη του κρέατος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι μια εξαιρετική μέθοδος. Φροντίστε να μαγειρέψετε αμέσως το αποψυγμένο κρέας και να μην το ξαναβάλετε στην κατάψυξη, εκτός αν είναι ψημένο. Εάν βιάζεστε πραγματικά, μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας σας στην κατεψυγμένη του κατάσταση, αλλά ο χρόνος ψησίματος θα αυξηθεί έως και 50%.
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.