Ένα πράγμα που ξεχωρίζει το κάπνισμα των τροφίμων από άλλες μεθόδους ψησίματος είναι η γεύση. Η έντονη και πλούσια καπνιστή γεύση που προσδίδει το κάπνισμα στο φαγητό δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε από το ψήσιμο στη σχάρα ούτε με το ψήσιμο. Ωστόσο, οι γνώστες των καπνιστών φαγητών λατρεύουν επίσης μια νότα πρόσθετης γεύσης στο κρέας. Μερικές φορές αυτή η πρόσθετη γεύση αποδίδεται με ένα τρίψιμο ή άλμη. Και στις δύο μεθόδους, τα βότανα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Εκτός από το να αρωματίζουν το φαγητό, τα βότανα έχουν και άλλα οφέλη που ενισχύουν την καλή υγεία.
Οφέλη από βότανα
Ακολουθούν τρία βασικά οφέλη από την προσθήκη βοτάνων ή μπαχαρικών με βάση τα βότανα στο τρίψιμο ή την άλμη πριν από το κάπνισμα.
Περιέχουν θρεπτικά συστατικά: Τα βότανα είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδυάζονται με την πρωτεΐνη των τροφίμων, παρέχει μια υγιεινή προσθήκη στο φαγητό.
Καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων: Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων στα βότανα, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων στα τρόφιμα αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Ως αποτέλεσμα, τα βότανα μειώνουν επίσης τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.
Βελτιώστε την πέψη: Ορισμένα βότανα περιέχουν ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας από την υπερκατανάλωση τροφής.
10 βότανα που ενισχύουν τη γεύση των καπνιστών φαγητών
Τώρα που έχουμε επισημάνει τα οφέλη από τη χρήση βοτάνων στο φαγητό πριν από το κάπνισμα, ας ρίξουμε μια ματιά στα δέκα πιο κοινά βότανα που κάνουν τα καπνιστά φαγητά νόστιμα.
κόλιανδρος: Αυτό είναι ένα δημοφιλές συστατικό στη μεξικάνικη κουζίνα λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων και της ήπιας πικάντικης γεύσης του.
Βασιλικός: Αυτό το βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διατηρούν το φαγητό φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και προσθέτοντας γεύση. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, ασβέστιο και σίδηρο.
Βολβοί φαγώσιμοι: Εκτός από το ότι προσθέτει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση στο φαγητό για να ενισχύσει την καπνιστή ουσία, το σχοινόπρασο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καλή υγεία.
Μέντα: Αυτή είναι μια φυσική θεραπεία για γαστρονομικές διαταραχές. Πρόσθεσε επίσης μια ήρεμη γεύση στο φαγητό και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και μαγγανίου.
Ανηθο: Όντας πλούσιος σε αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ο άνηθος καταπολεμά τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Προσθέτει επίσης μια ήπια γεύση στα ψάρια, το βόειο κρέας και τα λαχανικά.
Μαϊντανός: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει επίσης βιταμίνες Α, C και φολικό οξύ. Προσθέτει μια αναζωογονητική γεύση σε οποιοδήποτε φαγητό.
Ρίγανη: Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως για να καρυκεύουμε φαγητά. Είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη των καρκινογόνων.
ΣΟΦΌΣ: Μειώνει τη φλεγμονή για να διατηρήσει το φαγητό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το φασκόμηλο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ που ενισχύει την υγεία των οστών.
Θυμάρι: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θυμαριού εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων διατηρώντας το φαγητό φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το θυμάρι περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και σίδηρο.
Δενδρολίβανο: Αυτό είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα σε διάφορα τρόφιμα. Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τα παθογόνα για να μειώσουν τις τροφιμογενείς ασθένειες.
Απαράδεκτα κόλπα για να βελτιώσετε τη γεύση σε καπνιστά τρόφιμα
Άλμα / σκλήρυνση: Όταν το κρέας μουλιάζεται σε άλμη ή ωριμάσει για ώρες, προσδίδει τις γεύσεις των μπαχαρικών που περιέχει. Το άλμα ή η σκλήρυνση για περισσότερες ώρες βοηθά στη βαθύτερη διείσδυση των γεύσεων.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία άλμης και σκλήρυνσης για το κάπνισμα τροφίμων; Έχουμε στη διάθεσή σας έναν πλήρη κατάλογο άρθρων!
Πώς το αλμυρό κρέας επηρεάζει τη γεύση
Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα
Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων
Διατηρήστε σταθερή θερμοκρασία: Το κάπνισμα σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία βοηθά το φαγητό να απορροφήσει πλήρως όλες τις γεύσεις χωρίς να απανθρακώνεται γρήγορα. Αποτρέπει επίσης το να παραψηθούν ή να μαγειρευτούν καλά τα τρόφιμα.
Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό καπνιστή τροφίμων: Ένας καλός καπνιστής τροφίμων μπορεί να εκτελέσει όλες τις βασικές εργασίες του καπνίσματος τροφίμων αυτόματα. Για παράδειγμα, ο καπνιστής Bradley τροφοδοτεί μόνος του το καύσιμο από τον θάλαμο για να λειτουργεί συνεχώς για έως και 10 ώρες με επίβλεψη. Διαθέτει ψηφιακά χειριστήρια που επιτρέπουν την προρύθμιση της θερμοκρασίας και του χρόνου για να επιτευχθεί η επιθυμητή προετοιμασία. Λόγω των διπλών στοιχείων θερμότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bradley Smokers για ζεστό ή κρύο κάπνισμα.
Γεύση με ξύλο: Όταν χρησιμοποιούμε φρουτώδες αρωματισμένο ξύλο όπως η μηλιά, η βελανιδιά για το κάπνισμα, παράγουν αρωματικό καπνό που προσθέτει μια ουσία στο φαγητό. Τα μπισκότα Bradley διατίθενται σε 17 γεύσεις, όπως δρυς, αγριοκοκαλιά, κεράσι, σφενδάμι, μήλο κ.λπ.
Μην σερβίρετε αμέσως: Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγο μετά το κάπνισμα. Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στο φαγητό να απορροφήσει ξανά όλο τον χυμό που εκκρίνεται κατά το κάπνισμα. Θα ενισχύσει τη γεύση κάνοντάς το τρυφερό και χυμώδες.
Τελικές σκέψεις
Το άρθρο είχε σκοπό να παρέχει μια βασική εικόνα για τη χρήση και τα οφέλη των διαφορετικών βοτάνων στο κάπνισμα τροφίμων. Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές και τα κόλπα του Bradley σχετικά με τον αρωματισμό των φαγητών πριν και μετά το κάπνισμα να ήταν χρήσιμες σε αρχάριους που ενδιαφέρονται για την τέχνη του καπνίσματος τροφίμων. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.