Το μπάρμπεκιου είναι η διαδικασία μαγειρέματος του φαγητού με έμμεση θερμότητα που μοιάζει με το μαγείρεμα μεταφοράς. Ο ζεστός καπνός αέρας μαγειρεύει το φαγητό προσδίδοντάς του μια πλούσια καπνιστή γεύση. Το κάπνισμα είναι ίσως η πιο πρώιμη μέθοδος ψησίματος φαγητού και είναι δημοφιλές ακόμα και σήμερα. Παλαιότερα, οι άνθρωποι μαγείρευαν φαγητό σε καπνιστήρια που βρίσκονταν στις παρυφές των κατοικημένων περιοχών. Με την εξέλιξη του μπάρμπεκιου, οι φορητές ψησταριές και οι ηλεκτρικοί καπνιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων νοικοκυριών.
Σε σύγκριση με τα καπνιστήρια που χρησιμοποιούνταν για το κάπνισμα φαγητού για μια ολόκληρη κοινότητα, οι σύγχρονες ψησταριές και καπνιστές χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν ένα μικρό πλήθος σε ένα πάρτι στο σπίτι. Η θερμότητα που παράγεται σε καπνιστές και ψησταριές περιορίζεται σε κάποιο βαθμό. Γι' αυτό απαιτούνται κάποια κόλπα για να ζεστάνετε το μπάρμπεκιου για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η προθέρμανση είναι μια τέτοια τεχνική για να έχετε τέλεια ψημένες, τρυφερές και χυμώδεις μπριζόλες.
Οφέλη από την προθέρμανση του καπνιστή/ψησταριάς φαγητού
Πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουν ότι η προθέρμανση περιορίζεται μόνο σε φούρνο, αλλά όχι, η ψησταριά και ο καπνιστής σας πρέπει επίσης να προθερμανθούν πριν το μαγείρεμα. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε γιατί.
Αποτρέπει το να κολλήσουν τα τρόφιμα στις σχάρες: Όταν τοποθετείτε το ωμό κρέας σε μια κρύα σχάρα ή σχάρα, θα κολλήσει κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τη μπριζόλα όταν προσπαθείτε να την αναποδογυρίσετε ή να την αφαιρέσετε. Ζεστές σχάρες ή ράφια αποτρέψτε το να κολλήσει το κρέας και αφήστε το να το αναποδογυρίσετε εύκολα.
Δημιουργία συναγωγής: Χωρίς προθέρμανση, το φαγητό θα αρχίσει να μαγειρεύεται μόνο από τη μία πλευρά που δέχεται αρχικά τη θερμότητα. Όταν ο εσωτερικός θάλαμος θερμαίνεται καλά, δημιουργείται μια λειτουργία μεταφοράς για ομοιόμορφο μαγείρεμα του φαγητού από όλες τις πλευρές.
Εξασφαλίζει καθαρό καπνό: Το ξύλο ή τα ροκανίδια πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο πλήρους καύσης για να εκπέμπουν καθαρό καπνό. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να θερμανθούν τα ροκανίδια σε αυτόν τον βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μπάρμπεκιου θα πρέπει να προθερμανθεί για λίγα λεπτά για να αποφευχθεί ο βρώμικος καπνός κοντά στο φαγητό.
Σταθεροποιεί τη θερμοκρασία: Η προθέρμανση βοηθά τον θάλαμο καπνίσματος ή τη σχάρα να φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία για το μαγείρεμα. Αυτό ενισχύει το χρώμα, τη γεύση και την υφή του φαγητού μετά το μπάρμπεκιου.
Ταχύτερο μαγείρεμα: Όταν το φαγητό μπει στο καπνιστή ή στο γκριλ που έχει ήδη ζεσταθεί, αρχίζει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να περιμένει χρόνος προθέρμανσης. Αυτό εξασφαλίζει αδιάκοπο και ταχύτερο μαγείρεμα.
Εμφανή σημάδια: Σε ποιον δεν αρέσει αυτή η καθαρή σχάρα ή το σημάδι ψησίματος στη μπριζόλα; Ωστόσο, η τοποθέτηση του ωμού κρέατος σε μια κρύα σχάρα ή σχάρα δεν θα σας πάρει ποτέ αυτό το σημάδι. Τα σημάδια σχηματίζονται όταν η ζάχαρη του φαγητού καραμελώνει αμέσως όταν αγγίζει τη θερμαινόμενη σχάρα. Ενίσχυσε επίσης την καπνιστή γεύση.
Πώς να προθερμάνετε φαγητό καπνιστή/ψησταριά
Αφού μάθουμε τα έξι κύρια οφέλη της προθέρμανσης του μπάρμπεκιου σας, ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη ερώτησή σας. Λοιπόν, εδώ είναι ένας μικρός οδηγός για να μάθετε πώς να προθερμάνετε το μπάρμπεκιου σας πριν το μαγείρεμα.
Συμβατικό καπνιστήριο/ψησταριά: Για τις μονάδες μπάρμπεκιου που λειτουργούν χειροκίνητα, καθίσταται δύσκολο να εκτιμηθεί η θερμοκρασία χωρίς θερμόμετρο. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε χοιρινό πισινό που πρέπει να μαγειρευτεί στους 225 έως 240 βαθμούς F (107,2-115,6 C), τότε προσπαθήστε να προθερμάνετε το καπνιστή στους 220 βαθμούς F (περίπου) (104,4 C). Καθώς ο καπνιστής ξεκινά το μαγείρεμα, θα φτάσει αυτόματα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.
Ηλεκτρικός καπνιστής/Γκριλ: Οι σύγχρονοι ηλεκτρικοί καπνιστές/ψησταριές διαθέτουν δυνατότητα αυτόματης προθέρμανσης, επομένως αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Με προχωρημένους καπνιστές όπως το Bradley Smokers, μπορείτε να ρυθμίσετε το χρονόμετρο και τη θερμοκρασία για να προθερμάνετε τον καπνιστή πριν προσθέσετε το φαγητό. Η ίδια λειτουργία ισχύει και για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του χρόνου μαγειρέματος.
Πώς να αποκτήσετε την έντονη καπνιστή γεύση
Είναι η πλούσια καπνιστή γεύση των φαγητών μπάρμπεκιου που έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή βάση θαυμαστών. Αν και υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για μπάρμπεκιου φαγητού, το κάπνισμα προσδίδει την πιο έντονη γεύση καπνού. Ο λόγος είναι προφανής. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε καυτό καπνό και όχι σε φλόγες, θα απορροφήσει μια πιο καπνιστή γεύση από το ψήσιμο στη σχάρα ή το ψήσιμο. Ωστόσο, το καύσιμο για το κάπνισμα τροφίμων είναι το πραγματικό αστέρι εδώ.
Το σωστό καύσιμο θα παράγει καθαρό καπνό για να βελτιώσει τη γεύση του φαγητού, ενώ το κακό καύσιμο μπορεί να το καταστρέψει εντελώς κάνοντάς το πικρό και δύσοσμο. Πρέπει να προσέχετε και τη θερμοκρασία γιατί το κάπνισμα των τροφίμων είναι μια χαμηλή και αργή διαδικασία. Η χρήση μεγάλων κομματιών ξύλου θα δημιουργήσει περισσότερη θερμότητα που μπορεί να χαλάσει τη γεύση με το υπερβολικό ψήσιμο ή την απανθράκωση του φαγητού. Ακολουθούν δύο επιλογές καυσίμων που χρησιμοποιούν οι pitmasters για να σερβίρουν μπριζόλες με πλούσιες καπνιστές και χυμώδεις μπριζόλες.
Μπράντλεϊ Μπισκετ: Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα ξυλάκια που σβήνουν αμέσως αφού καούν πριν μετατραπούν σε στάχτη. Μπράντλεϊ Μπισκετ διατίθενται σε βελανιδιές, πεκάν, μήλο, σκλήθρα, χικαρυό, κεράσι, σφενδάμι και πολλές άλλες γεύσεις.
Το άρθρο είχε σκοπό να δείξει τα οφέλη της προθέρμανσης μπάρμπεκιου πριν το μαγείρεμα.
Προσθέσαμε επίσης μερικές εύκολες συμβουλές και κόλπα Bradley για προθέρμανση και ενίσχυση της γεύσης του καπνού για να βοηθήσουμε τους αρχάριους να αποκτήσουν άσσο στην τέχνη. Για περισσότερες υπέροχες συμβουλές και κόλπα Bradley καθώς και για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog.