How To Make Grilling Healthier And Tastier

Πώς να κάνει Grilling. Πιο Υγιές Και Tastier

Posted on: January 13, 2023



Ο ήχος μιας μπριζόλας στο γκριλ μπορεί να κάνει κάποιον να πεινάσει. Στην πραγματικότητα, το ψητά τρόφιμα έχει μια ξεχωριστή βάση ανεμιστήρα που αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ο ήχος μιας μπριζόλας που τσιτσιρίζει στη σχάρα μπορεί να πεινάσει οποιονδήποτε. Μάλιστα, τα ψητά έχουν ξεχωριστή βάση θαυμαστών που κάθε χρόνο αυξάνεται. Το ψήσιμο στη σχάρα δίνει μια μοναδική καπνιστή γεύση στο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Η διαδικασία είναι επίσης απλή καθώς απαιτεί λιγότερη προσοχή σε σύγκριση με το μαγείρεμα στη σόμπα. Ωστόσο, το ψήσιμο στη σχάρα έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Εδώ θα συζητήσουμε τα μειονεκτήματα του ψησίματος και τους τρόπους αποφυγής τους.

Να τι λέει η επιστήμη για τα μειονεκτήματα του ψησίματος

PAH: Κατά το ψήσιμο στη σχάρα το λίπος από το κρέας στάζει στα κάρβουνα και σχηματίζει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Η έρευνα δείχνει ότι η PAH είναι μια τοξική χημική ουσία που θεωρείται καρκινογόνος. Μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του παχέος εντέρου.

HCA: Όταν το κρέας ψήνεται στη σχάρα, σχηματίζει ένα απανθρακωμένο εξωτερικό στρώμα που περιέχει ετεροκυκλικές αμίνες (HCA). Εάν το κρέας είναι μαγειρεμένο μέχρι να είναι έτοιμο, τότε το εσωτερικό μέρος μπορεί επίσης να περιέχει HCA. Η ετεροκυκλική αμίνη αναφέρεται ως καρκινογόνος και πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που προτιμούν τη μπριζόλα τους ελαφρώς ωμή ή μέτρια ψημένη είναι λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο από εκείνους που προτιμούν την καλοφτιαγμένη μπριζόλα.

Κίνδυνος υπέρτασης: Συχνά οι μαρινάδες για μπριζόλες περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και αλατιού που μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης.

Αυξάνει τη φλεγμονή: Όταν η μπριζόλα ψήνεται στη σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία, δημιουργεί ένα υποπροϊόν που ονομάζεται τελικό προϊόν προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Καθώς το φαγητό ψήνεται στη σχάρα, το επίπεδο των AGEs πολλαπλασιάζεται οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: Το ψήσιμο στη σχάρα αυξάνει τα αποτυπώματα άνθρακα καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει την καύση κάρβουνου. Αφήνει επίσης υπολειμματική στάχτη που μολύνει περαιτέρω το περιβάλλον. Μια ζωντανή ψησταριά εκπέμπει ορισμένες τοξικές αναθυμιάσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ανθρώπινο σώμα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να ψήνετε τα τρόφιμα σε ανοιχτούς χώρους ή τουλάχιστον σε μέρος που έχει καλό αερισμό.

Τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τα μειονεκτήματα του ψησίματος

Η επιστήμη των τροφίμων είναι πολύπλοκη όπως όλοι γνωρίζουμε. Με την έρευνα που έγινε για να βρουν τα μειονεκτήματα του ψησίματος, οι επιστήμονες τροφίμων έχουν επίσης πραγματοποιήσει μελέτες για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών τους. Εδώ είναι τρεις δημοφιλείς τρόποι.

1. Φυσική μαρινάδα: Μια μαρινάδα από ωμό σκόρδο και κουρκουμά μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό επιβλαβών χημικών ουσιών σε μια ψητή μπριζόλα.

2. Φυσικά αντιοξειδωτικά: Το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι, το μέλι κ.λπ. έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να εμποδίσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

3. Ψησταριά υγραερίου: Οι περισσότερες από τις τοξικές χημικές ουσίες παράγονται από ψησταριές με κάρβουνο. Ως αποτέλεσμα, μια ψησταριά αερίου μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, καθώς δεν απαιτείται κάρβουνο για την παραγωγή θερμότητας.

Αν και όλοι αυτοί οι τρόποι φαίνεται να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις του ψημένου φαγητού, δεν ορκίζονται να εξαλείψουν εντελώς τον κίνδυνο για την υγεία.

Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.