5 Ways to Use Umami Powder in Food Smoking

5 τρόποι χρήσης Σκόνη Umami στο Κάπνισμα Τροφίμων

Posted on: January 16, 2023



Όλοι γνωρίζουμε τις γεύσεις αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό. Αλλά υπάρχει ένα ακόμα! Ετικέτα από έναν Ιάπωνα χημικό στις αρχές του 1900, Umami, ή η πέμπτη γεύση, είναι μαγεία σε καρύκευμα τροφίμων. Ο New Yorker επισημαίνει ότι η Umami ολοκληρώνει τις βασικές ανθρώπινες προτιμήσεις. Μπορεί να περιγραφεί ως ένα γεμάτο σώμα, γεύση κρέατος.

Όλοι γνωρίζουμε τις γεύσεις αλμυρή, γλυκιά, πικρή και ξινή. Υπάρχει όμως ένα ακόμα! Το Umami, ή η πέμπτη γεύση, που ονομάστηκε από έναν Ιάπωνα χημικό στις αρχές του 1900, είναι μαγικό στα καρυκεύματα των τροφίμων. Ο New Yorker επισημαίνει ότι η Umami ολοκληρώνει τα βασικά ανθρώπινα γούστα. Μπορεί να περιγραφεί ως μια γεμάτη, κρεατική γεύση. Η σκόνη Umami είναι μια σειρά από καρυκεύματα που συμπληρώνουν διάφορες συνταγές καπνίσματος τροφίμων. Η γεύση είναι τόσο ξεχωριστή και ικανοποιητική που δεν έχει σημασία αν πρόκειται για συνταγή για πρωινό ή για βραδινό. Αν και ένα δημοφιλές μπαχαρικό, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιήσουν τη σκόνη Umami στο κάπνισμα τροφίμων.

Χρησιμοποιώντας το Umami

Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση του umami.

  • Αυγά, κρέας, λαχανικά, σούπες και θαλασσινά είναι μερικές από τις συνταγές που ταιριάζουν καλύτερα με τα καρυκεύματα Umami.
  • Το επίπεδο γεύσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως και με άλλα μπαχαρικά.
  • Μειώστε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε συνήθως όταν χρησιμοποιείτε το Umami. Το επίπεδο νατρίου της σκόνης είναι δύο φορές μικρότερο από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη κατά τη διάρκεια του αρχικού καρυκεύματος ή κατά τη διάρκεια του πραγματικού μαγειρέματος.
  • Το Umami ταιριάζει καλά με αλμυρά τρόφιμα και έχει μικρότερη επίδραση στα πικρά ή γλυκά τρόφιμα.

5 απλοί τρόποι χρήσης της σκόνης Umami στο κάπνισμα τροφίμων

1. Τρίψτε το ψαρονέφρι

Το ψαρονέφρι είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα κομμάτια βοείου κρέατος για το κάπνισμα. Απαιτείται χαμηλό και αργό μαγείρεμα για να μετατραπεί το σκληρό κομμάτι του στήθους σε ένα τρυφερό, νόστιμο, νόστιμο κομμάτι. Αυτό το καθιστά ιδανικό για παρατεταμένο κάπνισμα.

Μπορείτε είτε να μαρινάρετε το ψαρονέφρι όλη τη νύχτα είτε να εφαρμόσετε ένα στεγνό τρίψιμο λίγα λεπτά πριν το κάπνισμα. Στη διαδικασία τριβής, η χρήση της σκόνης umami θα φέρει αυτή την ξεχωριστή, μαγική γεύση. Η σκόνη Umami είναι μια σκόνη αποξηραμένου μανιταριού για την ενίσχυση της γεύσης και προσθέτει μια εξαιρετική γεύση και βάθος στο τρίψιμό σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακατέψετε τα υλικά σε ένα μπολ για να γίνει ένα τρίψιμο και στη συνέχεια να γυαλίσετε το ψαρονέφρι με αυτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη Umami σε σούπες, ντιπ και λαχανικά για να συνοδεύσετε το έτοιμο γεύμα.

Το κάπνισμα ψαρονέφρι μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 20 ώρες. ανάλογα με το μέγεθος του τεμαχίου και θα είναι έτοιμο όταν επιτύχει εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 190–205 βαθμών Φαρενάιτ (88 – 95 βαθμών C.). Χρησιμοποιώντας ένα Μπράντλεϊ Σμόκερ γιατί αυτό θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη.

2. Στα λαχανικά

Το λάχανο είναι ένα από τα κοινώς καπνιστά λαχανικά και η σκόνη Umami είναι ιδανική για να ανανεώσει την αλμυρή πλευρά του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το λάχανο, μερικά από τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και φυσικά σκόνη Umami. Κάντε ένα κόψιμο στο λάχανο κοντά στο στέλεχος, γεμίστε την τρύπα με βούτυρο, προσθέστε ανάλογες ποσότητες μπαχαρικών ανακατεμένα με τη σκόνη Umami και αλείψτε το λάχανο με ελαιόλαδο.

Τοποθετήστε το λάχανό σας στο Μπράντλεϊ καπνιστής ρυθμίστε στους 250 βαθμούς Φ. (περίπου 116 βαθμούς Κελσίου) και στη συνέχεια καπνίστε το για περίπου 2-3 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του λάχανου.

Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε να ψιλοκόψετε το λάχανο σε μπουκιές και να τα ρίξετε με γέμιση κρεμμυδιού. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε μια προθερμασμένη σάλτσα BBQ.

3. Αυγά

Το κάπνισμα αυγών είναι σχετικά εύκολο και θα τα φτιάχνετε δεκάδες φορές ως σνακ για πρωινό ή ακόμα και για να τα ρίξετε σε σαλάτες. Η αλμυρή γεύση είναι ακόμα καλύτερη όταν συμπεριλάβετε τη σκόνη Umami στη λίστα των συστατικών σας.

Δείτε πώς να φτιάξετε καπνιστά αυγά με την πέμπτη γεύση στο σπίτι.

  • Αρχικά, θα χρειαστεί να μαζέψετε όλα τα αγαπημένα σας υλικά, όπως μαγιονέζα, καυτερή σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, αυγά και σκόνη Umami.
  • Ξεκινήστε βράζοντας τα αυγά σε μια κατσαρόλα, μειώστε τη φωτιά σε ένα βράσιμο και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμα, ξεφλουδίστε τα και τοποθετήστε τα σε μια σχάρα σε προθερμασμένο καπνιστή στους 200 βαθμούς Φ. (περίπου 93 βαθμούς Κελσίου).
  • Αφήστε τα να καπνίσουν για περίπου 25-30 λεπτά χρησιμοποιώντας  Μπράντλεϊ Μπισκετ.
  • Στο μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φροντίζουμε να αναμειχθούν τέλεια.
  • Ρίχνετε τη γέμιση στα ασπράδια και τα βάζετε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Μόλις είναι έτοιμα, μπορείτε να τα γαρνίρετε με πάπρικα ή φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες.

4. Χοιρινό τρίψιμο

Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπέροχες είναι οι καπνιστές χοιρινές μπριζόλες όταν γίνονται τέλεια. Αυτό το κλασικό πιάτο γίνεται ακόμα πιο νόστιμο αν προσθέσετε σκόνη Umami στο μπολ σας όταν ανακατεύετε τα υλικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρίψετε το μείγμα μπαχαρικών σε όλη τη χοιρινή μπριζόλα. Προτείνουμε το μεσκίτ με γεύση Μπράντλεϊ Μπισκέ, καθώς θα ταιριάξουν τέλεια με το Umami και θα σας δώσουν μια ακαταμάχητη γεύση.

Τοποθετήστε τις καλά τριμμένες χοιρινές μπριζόλες σας σε προθερμασμένο καπνιστή στους 250 βαθμούς Φ. (περίπου 116 βαθμούς Κελσίου) και αφήστε τις να καπνίσουν για περίπου δύο ώρες. Μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά μόλις είναι έτοιμα.

5. Καρύκευμα κοτόπουλου

Η σκόνη Umami μπορεί να είναι ένα τέλειο συστατικό για να κάνετε ένα τρίψιμο για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο. Συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα από τα άλλα συστατικά που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε. Τα ανακατεύουμε όλα και τρίβουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο.

Τοποθετήστε το γεμάτο κοτόπουλο σας σε προθερμασμένο Μπράντλεϊ καπνιστής ρυθμίστε στους 250 βαθμούς Φ. (περίπου 116 βαθμούς Κελσίου) και αφήστε το να καπνίσει για 2-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου. Παρακολουθήστε προσεκτικά την εσωτερική θερμοκρασία και το κοτόπουλο σας θα είναι έτοιμο στους 170 βαθμούς Φ. (περίπου 77 βαθμούς Κελσίου).

Για περισσότερες φανταστικές ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον καπνιστή Bradley σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.