Δεν είναι μυστικό ότι η γεύση του καπνιστού κρέατος εξαρτάται από το είδος του καπνιστή που χρησιμοποιείτε. Το κάπνισμα του κρέατος θεωρείται αρχαία μέθοδος παρασκευής και ορισμένοι καπνιστές καταφέρνουν να διατηρούν τέλεια όλες τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά.
Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε σε δύο τύπους καπνιστών: τους καπνιστές με κάρβουνο και τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν έναν τύπο καπνιστή. Σε κάποιους αρέσει η καπνιστή γεύση του φαγητού που παρασκευάζεται με κάρβουνο, άλλοι λένε ότι η χρήση ηλεκτρονικού καπνιστή είναι πιο βολική. Όμως, δεν χρειάζεται να συζητάμε ποιο είδος έχει καλύτερη γεύση: όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο που θα αγοράσετε, έχουμε επισημάνει τις κύριες διαφορές μεταξύ καπνιστών ηλεκτρικού και κάρβουνου παρακάτω.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά προς σύγκριση;
Η κύρια διαφορά μεταξύ των καπνιστών ηλεκτρικού και κάρβουνου είναι η πηγή του καυσίμου. Ο ηλεκτρικός καπνιστής είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να παράγει θερμότητα για το κάπνισμα προϊόντων διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί μόνο όταν είναι συνδεδεμένο σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας τυπικός ηλεκτρικός καπνιστής είναι εξοπλισμένος με θερμοστάτη για τον έλεγχο της θερμοκρασίας καπνίσματος. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένας καπνιστής κάρβουνου χρησιμοποιεί κάρβουνο για να καπνίσει φαγητό.
Τι μέγεθος χρειάζεστε?
Πριν αγοράσετε έναν καπνιστή, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε και για πόσα άτομα. Εάν σκοπεύετε να καπνίσετε φαγητό για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή πάρτι, προτιμήστε ένα μεγάλο μοντέλο. Αλλά αν το «κοινό» σας περιορίζεται στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι σας, επιλέξτε ένα μικρό καπνιστή που μπορεί εύκολα να χωρέσει στο αίθριο ή στο μπαλκόνι σας. Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι συνήθως μικρότεροι σε μέγεθος από τους καπνιστές κάρβουνου.
Ποσο θα κοστισει?
Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι γενικά πιο ακριβοί από τους καπνιστές κάρβουνου. Ωστόσο, είναι καλό να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες καθορίζουν το κόστος. Υπάρχουν φθηνότερες εκδόσεις για κάθε τύπο καπνιστή. Τα χαρακτηριστικά του καπνιστή και το μέγεθός του θα επηρεάσουν την τελική τιμή αγοράς.
Επίσης, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να αγοράζετε κάρβουνο και ξύλο φρούτων κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε καπνιστή κάρβουνου και πολύ μικρότερη ποσότητα μόνο για το ξύλο σε ηλεκτρικά μοντέλα.
Είναι Φορητό;
Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι πιο φορητοί από άλλους. Είναι όλα ογκώδη, ώστε να μπορείτε να έχετε καλό χώρο στο ράφι για φαγητό, ώστε να μην είναι τόσο εύκολο να μετακινηθείτε. Οι καπνιστές κάρβουνου, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως πολύ πιο βαρείς και ογκώδεις. Αυτό τους κάνει λιγότερο φορητούς από τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Στο τέλος, συνήθως θα βρίσκεστε στην αυλή σας, οπότε το μέγεθος της απόφασής σας θα σχετίζεται με τον χώρο που έχετε.
Κανονισμός θερμοκρασίας
Ένας ηλεκτρικός καπνιστής διαθέτει θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που προτιμούν το μαγείρεμα χωρίς χέρια. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμένο ή κακοψημένο φαγητό.
Ένας καπνιστής κάρβουνου απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Πρέπει να προσθέτετε ή να αφαιρείτε τακτικά άνθρακα για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του. Πρέπει επίσης να παρακολουθείτε και να ρυθμίζετε τη ροή αέρα στον καπνιστή.
Εύρος θερμοκρασίας
Οι ηλεκτρικοί καπνιστές τείνουν να έχουν μικρότερο εύρος θερμοκρασίας από τους καπνιστές κάρβουνου. Το εύρος θερμοκρασίας σε ένα τυπικό ηλεκτρικό καπνιστή είναι 100-250 βαθμούς Φαρενάιτ (38-121 βαθμοί Κελσίου), κάτι που θα σας επιτρέψει να κάνετε κρύο κάπνισμα (για παράδειγμα για τυριά και λουκάνικα) ή να μαγειρέψετε χαμηλά και αργά για τρυφερά και ζουμερά αποτελέσματα. Οι μονάδες άνθρακα μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες έως και 350 έως 500 βαθμούς Φαρενάιτ (177 έως 260 βαθμούς Κελσίου).
Οι καπνιστές κάρβουνου είναι ακατάλληλοι για κρύο κάπνισμα, αλλά θα σας δώσουν την ευκαιρία να ψήσετε ή να μαγειρέψετε πιο γρήγορα.
Έξοδος καπνού
Οι καπνιστές κάρβουνου παράγουν περισσότερο καπνό από τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό, ανάλογα με το τι ψάχνετε σε έναν καπνιστή. Περισσότερος καπνός σημαίνει ότι το κρέας σας θα έχει πιο καπνιστή γεύση, ενώ λιγότερος καπνός σημαίνει ότι η γεύση θα είναι πιο λεπτή.
Η σημασία εδώ είναι ο έλεγχος της γεύσης, καθώς στον ηλεκτρικό καπνιστή στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε να μαγειρέψετε και να καπνίσετε, μόνο να καπνίσετε ή απλώς να μαγειρέψετε. Έτσι, μπορείτε να έχετε παϊδάκια φτιαγμένα με τη μέθοδο 3-2-1 χωρίς να σπαταλάτε καρπό ξύλο που παράγει την υπέροχη γεύση που θέλετε. (χρειάζεται μόνο για 4 από τις 6 συνολικά ώρες μαγειρέματος)
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να χρησιμοποιήσετε το ξύλο ως πηγή θερμότητας για το μαγείρεμα και για την παραγωγή καπνού και πώς αυτό αλλάζει τη γεύση. Οι έμπειροι pitmasters και οι λάτρεις του καπνιστού φαγητού μπορούν ξεκάθαρα να παρατηρήσουν μια πιο όξινη και άσχημη γεύση που προέρχεται από το μαγείρεμα από κάρβουνο, για να κάνετε μια σαφή επιλογή, εδώ είναι ένα άρθρο για να μάθετε περισσότερα Κάπνισμα φαγητού έναντι Μαγειρικής Φαγητού με ξύλο και πώς επηρεάζει την επιλογή ενός καπνιστή.
Διαχείριση Καυσίμων
Για τους καπνιστές κάρβουνου υπάρχει πολλή φύλαξη παιδιών, από το άναμμα της φωτιάς και τη διασφάλιση ότι παρέχει τη σωστή θερμοκρασία έως το να έχετε διαθέσιμο κάρβουνο και να φροντίζετε συνεχώς να μην καταστρέφει τις προετοιμασίες σας.
Οι κάθετοι ηλεκτρικοί καπνιστές διαθέτουν μια ποικιλία συστημάτων τροφοδοσίας ξύλου, η σύστασή μας είναι να αγοράσετε ένα που τροφοδοτεί το ξύλο αυτόματα για να αποφύγετε τη φύλαξη του ξύλου. Αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά που θα χρειαστεί να ανοίξετε για να αδειάσετε ένα δίσκο με ξύλο και να το γεμίζετε ξανά από καιρό σε καιρό (μπορεί να είναι μια κουραστική εργασία ενώ μαγειρεύετε ένα ψαρονέφρι για 8-12 ώρες)
Συντήρηση
Η συντήρηση ενός καπνιστή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χειρισμό σας. Για τους ηλεκτρικούς καπνιστές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το σκουπίσετε γρήγορα και να πλύνετε τις σχάρες (μερικές φορές χρησιμοποιείτε μόνο το πλυντήριο πιάτων για αυτό). Η συσκευή έρχεται με λιγότερα εξαρτήματα, επομένως δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να τη συντηρήσετε.
Επιπλέον, ακολουθήστε σωστά τις οδηγίες στο εγχειρίδιό σας. Αυτό θα κρατήσει τον καπνιστή σας σε άριστη κατάσταση και θα σας προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία.
Οι καπνιστές κάρβουνου, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να συντηρηθούν. Η συσσώρευση άνθρακα πρέπει να αφαιρείται μετά από κάθε χρήση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία καθαρισμού πιο χρονοβόρα σε σχέση με τους ηλεκτρικούς καπνιστές.
Να συνοψίσουμε
Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε αν θα αγοράσετε κάρβουνο ή ηλεκτρικό καπνιστή. Τα πιο σημαντικά είναι το μέγεθος, η τιμή, η φορητότητα, η ευκολία χρήσης και ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι ποιος καπνιστής είναι κατάλληλος για εσάς, κάντε τις εξής ερωτήσεις:
– Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιώ;
– Για πόσα άτομα θα καπνίζω φαγητό;
– Χρειάζομαι φορητό καπνιστή;
– Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που χρειάζομαι για να καπνίσω φαγητό;
– Θέλω έναν καπνιστή που να είναι εύκολος στη χρήση και θέλω περισσότερο έλεγχο της θερμοκρασίας;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κάπνισμα τροφίμων;
Ρίξτε μια ματιά στο δωρεάν ηλεκτρονικό μας βιβλίο για να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε σχετικά με τα είδη ξύλου που καπνίζετε, πώς να συνδυάζετε κάθε είδος με τις συνταγές σας και πολλά άλλα!
>> Κατεβάστε το δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο >>
Όποιον καπνιστή κι αν αποφασίσετε να αγοράσετε, φροντίστε να κάνετε πρώτα την έρευνά σας για να ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε από αυτόν. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες, ανατρέξτε στα άρθρα μας στο δικό μας Ιστολόγιο για το κάπνισμα τροφίμων για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.