Το μπάρμπεκιου είναι ίσως η πιο αρχαία μέθοδος μαγειρέματος φαγητού που εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στους ανθρώπους σήμερα. Στα πρώτα χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο ως μέσο για τη συντήρηση των τροφίμων ή χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα. Καθώς περνούσε ο καιρός, οι άνθρωποι άρχισαν να πειραματίζονται με τη μέθοδο για να την κάνουν καλύτερη. Με σκοπό να μαγειρέψουν νόστιμα φαγητά, ήρθε στο προσκήνιο η διαδικασία του μαριναρίσματος. Τότε ήταν που εφευρέθηκε η σάλτσα μπάρμπεκιου για να προσθέσει περισσότερη γεύση σε φαγητά όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με την ακριβή προέλευσή της. Μοιραζόμαστε μερικά στοιχεία για την ιστορία της σάλτσας μπάρμπεκιου με βάση τις πιο δημοφιλείς μελέτες.
Ύπαρξη σάλτσας μπάρμπεκιου στα 17ου αιώνας
Αν και το μπάρμπεκιου ήταν δημοφιλές στις αμερικανικές αποικίες μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από τα 17ου αιώνα, πιστεύεται ότι η σάλτσα μπάρμπεκιου προήλθε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετές γαλλικές και αγγλικές λογοτεχνίες εκείνης της περιόδου και μάλιστα μερικούς αιώνες μετά αναφέρονται στη χρήση της σάλτσας μπάρμπεκιου για το μαγείρεμα.
Πιστεύεται ότι η σάλτσα μπάρμπεκιου εφευρέθηκε για πρώτη φορά σε έναν Δομινικανή ιεραπόστολο όπου οι μάγειρες χρησιμοποιούσαν χυμό λάιμ και πιπέρι για να αρωματίσουν το κρέας για το μπάρμπεκιου. Μπορούμε να εντοπίσουμε τη ρίζα αυτής της συνταγής στην Αφρική, όπου χρησιμοποιούν χυμούς λάιμ και λεμόνι ως παραδοσιακή μέθοδο αρωματισμού του κρέατος. Σταδιακά, η μέθοδος έγινε δημοφιλής και έφτασε στον υπόλοιπο κόσμο.
Ύπαρξη σάλτσας μπάρμπεκιου στα 18ου και 19ου αιώνες
Το ξύδι εισήχθη ως συστατικό στην παρασκευή σάλτσας μπάρμπεκιου στα τέλη του 18ου αιώναου αιώνας. Αρκετά βιβλία συνταγών της περιόδου τονίζουν τη χρήση ξιδιού μαζί με αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Η συνταγή για την παρασκευή σάλτσας μπάρμπεκιου εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 19ουου αιώνα με πιο καινοτόμους τρόπους για να ανανεώσετε τη γεύση της σάλτσας.
Ύπαρξη σάλτσας μπάρμπεκιου στα 20ου Αιώνας
Αρχές του 20ου αιώνα εισήγαγε μια σειρά από εμπορικές σάλτσες μπάρμπεκιου στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση. Η Georgia Barbecue Sauce Company, που εδρεύει στην Ατλάντα, ήταν η πρώτη εταιρεία που εμπορευματοποίησε τη σάλτσα μπάρμπεκιου το 1909. Η επιχειρηματική ιδέα είχε τεράστια επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η κέτσαπ, η ζάχαρη και η σάλτσα Worcestershire μπήκαν στην αγορά. Το 1940, η Heinz έγινε η πρώτη εταιρεία που πουλούσε σάλτσες μπάρμπεκιου σε μπουκάλια. Στο δεύτερο μισό του αιώνα, περισσότερες εταιρείες μπήκαν στην αγορά για να εισαγάγουν σάλτσα μπάρμπεκιου σε μια σειρά γεύσεων.
Συμβουλές για την εφαρμογή σάλτσας μπάρμπεκιου
Ενώ μια σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να δημιουργήσει μαγεία αρωματίζοντας το φαγητό, η λάθος εφαρμογή της μπορεί να καταστρέψει απολύτως ένα πιάτο. Εδώ οι αρχάριοι μπάρμπεκιου θα πρέπει να μάθουν πότε και πόση σάλτσα να εφαρμόζουν. Δείτε τις συμβουλές για την εφαρμογή της σάλτσας μπάρμπεκιου για ψήσιμο στη σχάρα και κάπνισμα τροφίμων.
Για ψήσιμο στη σχάρα: Η σάλτσα μπάρμπεκιου περιέχει μια καλή ποσότητα ζάχαρης που τείνει να καραμελώσει γρήγορα στη σχάρα επειδή το φαγητό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει απανθράκωση στην εξωτερική επιφάνεια που μπορεί να γίνει δύσοσμη. Επίσης, η εφαρμογή του αργότερα δεν θα επιτρέψει στο κρέας να απορροφήσει εντελώς τη γεύση του.
Θα πρέπει να απλώσετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου σε πολλαπλές λεπτές στρώσεις 10 λεπτά πριν το φαγητό φτάσει στο επιθυμητό ψήσιμο. Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στο φαγητό να απορροφήσει τη γεύση χωρίς να υπερανθρακώσει την επιφάνεια. Για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, απλώστε λεπτές στρώσεις σάλτσας 30 λεπτά πριν γίνει έτοιμα.
Για το κάπνισμα: Το κάπνισμα τροφίμων είναι μια χαμηλή και αργή διαδικασία που χρησιμοποιεί έμμεση θερμότητα. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό για την απανθράκωση ή την καραμελωμένη εξωτερική επιφάνεια. Για το κάπνισμα, μπορείτε να μαρινάρετε το φαγητό σε σάλτσα μπάρμπεκιου λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα.
Επιλέγοντας το σωστό φαγητό καπνιστή
Η επιλογή του σωστού καπνιστή φαγητού είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση του παιχνιδιού μπάρμπεκιου. Ένας καλός καπνιστής φαγητού λειτουργεί αυτάρκεια, γεγονός που θα εξοικονομήσει πολύ χρόνο σε περιττές δουλειές. Το Bradley Smoker είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Η Bradley κατασκευάζει καπνιστές τροφίμων εδώ και 40+ χρόνια και εδώ είναι μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά του Bradley Smoker που χρειάζεται κάθε λάτρης του καπνίσματος.
Ψηφιακά χειριστήρια: Το Bradley Smoker έχει σχεδιαστεί με μια ψηφιακή κονσόλα που επιτρέπει την προρύθμιση του χρόνου και της θερμοκρασίας καπνίσματος πριν ξεκινήσει το μαγείρεμα. Αυτό βοηθά στο να αποκτήσετε την επιθυμητή ποσότητα χωρίς να προσέχετε συνεχώς τον καπνιστή.
Αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας: Ο Bradley Smokers τροφοδοτεί αυτόματα το ξύλο από τον θάλαμο. Με έναν γεμάτο ξύλινο θάλαμο, ο καπνιστής μπορεί να εργαστεί σταθερά για έως και 10 ώρες με ελάχιστη επίβλεψη.
Διπλή θερμότητα: Αυτό επιτρέπει στον καπνιστή να κάνει ζεστό κάπνισμα, κρύο κάπνισμα και αφυδάτωση και επίσης κάνει τη δουλειά ενός φούρνου.
Ασφάλεια χρήστη: Οι καπνιστές Bradley έχουν σχεδιαστεί με μαγνητικές πόρτες και μονωμένο εσωτερικό σώμα από ανοξείδωτο χάλυβα για ταχύτερο μαγείρεμα και ασφάλεια του χρήστη.
Βολικός καθαρισμός: Οι αφαιρούμενες σχάρες και η πλαϊνή γεννήτρια καπνού διευκολύνουν τη διατήρηση του καπνιστή καθαρό και υγιεινό.
Μπράντλεϊ Μπισκετ: Το Bradley Smoker παίζει μόνο με τον Bradley Bisquettes. Διατίθενται σε 17 διαφορετικές γεύσεις.
Τελικές σκέψεις
Με αυτό, φτάνουμε στο τέλος αυτού του άρθρου. Ελπίζουμε ότι η ιστορία της σάλτσας μπάρμπεκιου και ορισμένες συμβουλές και κόλπα του Bradley σχετικά με την εφαρμογή σάλτσας και τους καπνιστές φαγητού σας έχουν ενθαρρύνει να δοκιμάσετε λίγο κάπνισμα αυτό το καλοκαίρι. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα στο Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.