Το τρυφερό είναι ένα από τα βασικά βήματα που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε τρυφερό και νόστιμο κοτόπουλο. Ωστόσο, συχνά ξεχνιέται ή παραλείπεται στην κουζίνα. Οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε με ξηρό και σκληρό κοτόπουλο όταν συμβαίνει αυτό, ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε το καλύτερο φαγητό που καπνίζει.
Επομένως, πρέπει να μάθετε πώς να μαλακώνετε το κοτόπουλο σας για να αποφύγετε αυτού του είδους την αμηχανία την επόμενη φορά που θα είστε στην κουζίνα, ειδικά όταν έχετε φίλους ή καλεσμένους. Το να μαλακώσετε το κοτόπουλο σας, με τον καλύτερο τρόπο, εγγυάται σε εσάς και τους καλεσμένους σας αυτό το ζουμερό, τρυφερό και πιο νόστιμο κομμάτι κρέατος που θα αφήσει όλους να ζητήσουν περισσότερα.
Τα στήθη κοτόπουλου είναι τα πιο κοινά τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου. Το στήθος κοτόπουλου θα ισιώσει όταν μαλακώσει και θα παραμείνει το ίδιο μετά το μαγείρεμα.
Γιατί τα στήθη κοτόπουλου είναι σκληρά;
Λοιπόν, το να έχεις σκληρά στήθη κοτόπουλου δεν πρέπει να σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι ο χειρότερος μάγειρας. Τα σκληρά στήθη κοτόπουλου οφείλονται σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «ξύλο στήθος». Είναι κοινό σε τουλάχιστον 10% όλων των κοτόπουλων. Η αιτία του δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά το ξύλινο στήθος είναι αναπόφευκτα ο λόγος για το δυσάρεστο, σκληρό και κοκκώδες στήθος κοτόπουλου.
Επίσης, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι τα μεγαλύτερα κοτόπουλα είναι πιθανό να είναι πιο σκληρά κοτόπουλα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τα περισσότερα κοτόπουλο επεξεργάζονται σε ηλικία λίγων εβδομάδων.
Η πηγή του κρέατος θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία της σκληρότητας. Συνιστούμε να προμηθευτείτε το κοτόπουλο σας από ένα αξιόπιστο, αξιόπιστο κρεοπωλείο. Αλλά την ίδια στιγμή, η λήψη του κοτόπουλου σας από μια βιολογική φάρμα πουλερικών μπορεί να έχει ή να μην έχει σκληρές φτερούγες κοτόπουλου.
Οι καλύτεροι τρόποι για να μαλακώσετε το κοτόπουλο
Θα μοιραστούμε διαφορετικούς, απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μαλακώσετε το κοτόπουλο σας. Οι επιλογές είναι διαφορετικές και ίσως χρειαστεί να καταλήξετε σε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.
1. Χτυπώντας το κοτόπουλο
Όπως κάθε άλλη διαδικασία μαλακώματος κρέατος, το χτύπημα ενός κοτόπουλου θα χρειαστεί να έχετε ένα σφυρί κρέατος ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο για το τρυφερό κρέας. Θα χρησιμοποιήσετε το σφυρί για να χτυπήσετε το κοτόπουλο ομοιόμορφα σε μια επίπεδη επιφάνεια. Μπορεί να είναι μια κουραστική διαδικασία, αλλά πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε μέχρι το κοτόπουλο να είναι τόσο λεπτό όσο θέλετε. Αφήστε το επίπεδο αραιότητας να ενημερωθεί από τη συνταγή που χρησιμοποιείτε.
Το χτύπημα του κοτόπουλου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μαλακώσετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε. Αυτό συμβαίνει γιατί το χτύπημα σπάει τις ίνες του κοτόπουλου, επιτρέποντας πιο γρήγορο μαγείρεμα.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει ή τυλίξει το κοτόπουλο σε πλαστική μεμβράνη ή σακούλα που σφραγίζει. Αυτό το κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι χυμοί δεν θα ξεφύγουν και θα διατηρηθούν στο κοτόπουλο. Θυμηθείτε, το σφυροκόπημα προορίζεται για κοτόπουλο χωρίς κόκαλα όπως στήθη και μηρούς χωρίς κόκαλα. Συνιστούμε να μην χτυπάτε κρέας με κόκαλα καθώς θα καταλήξετε να σπάσετε τα κόκαλα.
2. Μαρινάρετε το κοτόπουλο
Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί οι περισσότεροι σεφ ή μάγειρες προτιμούν να μουλιάζουν το κοτόπουλο τους σε βουτυρόγαλα ή γιαούρτι όλη τη νύχτα. Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: μαλακώνουν το κοτόπουλο για να το μαγειρέψουν αργότερα, και αυτό είναι το μυστικό πίσω από το εξαιρετικά νόστιμο, ζουμερό κοτόπουλο τους.
Η χρήση μαρινάδας είναι ένας καλός τρόπος για να πετύχετε μαλακό και τρυφερό κοτόπουλο, με το απλό γιαούρτι ή το βουτυρόγαλα να είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μαρινάτες. Τα δύο περιέχουν οξέα και ένζυμα που συνδυάζονται για να σπάσουν τις πρωτεΐνες και τις ίνες στο κοτόπουλο.
Συνιστούμε να μαρινάρετε το κοτόπουλο σας σε βουτυρόγαλα ή γιαούρτι όλη τη νύχτα, αλλά αν είναι επείγον, τότε θα κάνει μια ώρα. Ωστόσο, η υφή του κοτόπουλου δεν θα είναι τόσο ομοιόμορφη όσο το κοτόπουλο μαριναρισμένο όλη τη νύχτα.
Η διαδικασία είναι απλή: δεν έχετε παρά να βυθίσετε το κοτόπουλο σε ένα δοχείο με αρκετό γιαούρτι ή βουτυρόγαλα και να το σφραγίσετε. Αφήστε το δοχείο να καθίσει στο ψυγείο και μετά μπορείτε να αλατοπιπερώσετε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε απλό γιαούρτι για να αποφύγετε το δυσάρεστο κοτόπουλο λόγω των διαφορετικών γεύσεων.
3. Αργό μαγείρεμα του κοτόπουλου
Το αργό μαγείρεμα του κοτόπουλου σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχετε ένα τρυφερό κομμάτι κρέας. Η μακρά διαδικασία μαγειρέματος επιτρέπει ένα τρυφερό και νόστιμο κοτόπουλο, δίνοντας στους χυμούς και τη γεύση χρόνο να αναμειχθούν και να λιώσουν.
Μπορείτε να επιλέξετε να μαγειρέψετε ή να καπνίσετε το κοτόπουλο, ανάλογα με τη συνταγή σας. Για αποτελεσματικά τρυφερά κοτόπουλου, δεν θα θέλετε να τα μαγειρέψετε ή να τα καπνίσετε υπερβολικά. Ζητούν τη χρήση ενός καπνιστή τροφίμων που θα τους δίνει και θερμότητα και υγρασία κατά το μαγείρεμα, και αυτό είναι το δικό μας Μπράντλεϊ Σμόκερ. Το Bradley Smoker θα μαγειρέψει το κοτόπουλο σας μέχρι να μαλακώσει, όταν το κρέας φτάσει σε θερμοκρασία 165°F (74°C).
Μόλις είναι έτοιμο, αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για να ξαναμοιραστούν οι χυμοί. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Bog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.