Ναί! Έχω καπνίσει τόφου πολλές φορές. Έχω έναν βίγκαν φίλο που μου ζήτησε να καπνίσω τόφου για εκείνη. Το κόλπο είναι να πάρετε πολύ σφιχτό τόφου συσκευασμένο σε νερό και να το καταψύξετε για αρκετές ημέρες. Σε κάποιους αρέσει να το καταψύχουν στην αρχική του συσκευασία, αλλά μου αρέσει να το αφαιρώ από το υγρό, να τα τοποθετώ σε σακούλες Ziploc και μετά να τα καταψύχω για τουλάχιστον μία μέρα. Προτιμώ να παγώσω για 4 – 7 ημέρες.
Μην ανησυχείτε όταν παίρνει κιτρινωπό χρώμα. Η κατάψυξη αλλάζει την υφή και επειδή το νερό διαστέλλεται, δημιουργεί πολλά κύτταρα που μοιάζουν με σφουγγάρι σε όλο το τόφου.
Στη συνέχεια, πρέπει να τα ξεπαγώσετε. Στη συνέχεια, απλώστε τα σε πολλά φύλλα εφημερίδας καλυμμένα με δύο στρώσεις χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε περισσότερες στρώσεις χαρτοπετσέτες πάνω από το τόφου και, στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα ταψί από πάνω. Προσθέστε λίγο βάρος, όπως βιβλία ή κουτάκια με φαγητό. Αυτό αναγκάζει το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Περίπου 30 λεπτά θα πρέπει να είναι καλά.
Προετοιμασία του τόφου για το κάπνισμα
Τώρα ανακαλύψτε την αγαπημένη σας μαρινάδα τόφου και χρησιμοποιήστε αυτήν τη συνταγή για να προετοιμάσετε το τόφου για το κάπνισμα. Μόλις μαριναριστεί, στεγνώστε τα. Τώρα μπορείτε να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, αλλά το πώς θα το κόψετε εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί στην τελική συνταγή. Γενικά το κόβω στα μισά ή στα τρίτα. Εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή πρόκειται να το τηγανίσετε, είναι καλύτερο να το καπνίζετε κρύο. Αλλά μπορείτε επίσης να καπνίζετε ζεστό στους 220°F – 260°F. Όταν κάνετε κρύο κάπνισμα, δεν χρειάζεται να αποσυνδέσετε τη γεννήτρια, γιατί αν ξεπεράσετε τους 100°F, δεν θα βλάψετε τίποτα. Γενικά βάζω περίπου 2 ώρες καπνό και το μπισκότο για λαχανικά και τόφου είναι πεκάν. Σε αντίθεση με το τυρί, δεν απαιτεί χρόνο παλαίωσης, αλλά θεωρώ ότι 24 – 48 ώρες βελτιώνουν τη γεύση. Μόλις καπνιστεί, χρησιμοποιήστε το όπως υποδεικνύεται στη συνταγή σας.
Εδώ είναι μια συνταγή για Tofu Bacon. Είναι αρκετά καλό, απλά μην τηγανίζετε υπερβολικά το τόφου, γιατί θα γίνει στεγνό και σκόνη όταν το δαγκώσετε. Δεν χρειάζεται να το κόψετε σε φέτες και να το τηγανίσετε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες σε συνταγές που απαιτούν τόφου.
Καπνιστό μπέικον τόφου