Όλοι οι λάτρεις του κρέατος συμφωνούν ότι τα καπνιστά παϊδάκια είναι υπέροχα. Ωστόσο, η επίτευξη της τέλειας ισορροπίας μεταξύ γεύσης και υφής είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε ως αρχάριος.
Τα καλά νέα είναι ότι, με έναν καπνιστή υπέρ των τροφίμων, μπορείτε να εξασκηθείτε μέχρι να το κάνετε σωστά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τις κατάλληλες μπισκότες από ξύλο, να αλατοπιπερώσετε τα παϊδάκια σας και να ξεκινήσετε τη διαδικασία καπνίσματος.
Εάν αυτό εξακολουθεί να ακούγεται ως δύσκολο έργο, έχουμε περιγράψει τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για το κάπνισμα παρακάτω.
Ο τύπος των νευρώσεων
Τα Baby back ribs είναι ο τέλειος τύπος πλευρών για να κάνετε το ντεμπούτο σας στο κάπνισμα. Αν και το όνομα υποδηλώνει ότι προέρχονται από ένα μωρό ζώο, δεν το κάνουν.
Προέρχονται από την άνω σπονδυλική στήλη του ζώου. Είναι μικρότερα από τα εφεδρικά παϊδάκια και από εκεί πήραν το όνομά τους.
Τα παϊδάκια του μωρού είναι πιο τρυφερά και έχουν λιγότερο λίπος από τα εφεδρικά πλευρά. Είναι και πιο νόστιμα, και γι' αυτό προτιμώνται.
Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία των τέλειων καπνιστών πλευρών είναι η αφαίρεση της μεμβράνης στο πίσω μέρος των πλευρών. Η μεμβράνη δεν μαγειρεύεται, οπότε αν δεν την αφαιρέσετε, τα πλευρά σας μπορεί να καταλήξουν να είναι μασώμενα.
Ξεκινήστε από μια γωνία των πλευρών για να το κάνετε πιο γρήγορο, κρατώντας το με μια χαρτοπετσέτα και τραβώντας το θα κάνει το κόλπο. Μόλις αφαιρέσετε όλα τα κομμάτια της μεμβράνης από τα παϊδάκια, καρυκεύστε τα για να τα ετοιμάσετε για κάπνισμα.
Ποιος τύπος τριψίματος λειτουργεί καλύτερα;
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τρίψιμο που μπορείτε να δοκιμάσετε στο τοπικό κατάστημα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, το να φτιάξετε το δικό σας τρίψιμο θα σας δώσει περισσότερη ελευθερία να πειραματιστείτε. Συνεργαστείτε με τα καλύτερα μπαχαρικά και βότανα για να καταλήξετε στο σωστό μείγμα.
Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε το τρίψιμο στα πλευρά. Μην απλώνετε το τρίψιμο πολύ βαθιά γιατί θα φράξει τους πόρους και θα παρεμποδίσει την απορρόφηση του καπνού. Αυτό θα λειτουργήσει εναντίον σας επειδή θέλετε τα πλευρά να βγάζουν όσο περισσότερο καπνό μπορούν.
Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το τρίψιμο ομοιόμορφα στα πλευρά. Για να το κάνετε πιο εύκολο, ξεκινήστε από το πίσω μέρος και αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά προτού αναποδογυρίσετε τη σχάρα.
Μόλις γίνουν όλες οι πλευρές, αφήνουμε τα παϊδάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά να απορροφήσουν οι γεύσεις.
Ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρίψιμο κρέατος; Μην ψάξετε περισσότερο από τα άρθρα μας σχετικά με:
3 Σπιτικά Τρίψιμο για να ανεβάσετε το Καπνιστό Κοτόπουλο σας στο Επόμενο Επίπεδο
Διάσημοι τύποι τρίψιμο σε συνδυασμό με νόστιμες συνταγές
Τι είναι το τρίψιμο, γιατί και πώς να το κάνετε;
Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ξύλου;
Η τελική γεύση των πλευρών σας θα εξαρτηθεί πολύ από τον τύπο μπισκότα από ξύλο που χρησιμοποιείτε στον καπνιστή σας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από γεύσεις ξύλου για να διαλέξετε, ώστε να γίνετε όσο δημιουργικοί θέλετε.
Ωστόσο, συνιστούμε να κολλήσετε με ένα είδος ξύλου εάν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με τη διαδικασία. Τα πιο ήπια ξύλα όπως η μηλιά, το μεσκίτ και το πεκάν είναι δημοφιλείς επιλογές για χρήση με παϊδάκια. Είναι ήπια, οπότε δεν θα υπερνικήσουν το κρέας.
Χρονολόγια και θερμοκρασίες καπνίσματος
Υπάρχουν διαφορετικές συνταγές εκεί έξω με συγκεκριμένες λεπτομέρειες μέχρι την τελευταία στιγμή που πρέπει να καπνίσετε τα παϊδάκια σας. Οι μέθοδοι 3-2-1 και 2-2-1 είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι να αποκτήσετε τρυφερά παϊδάκια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα καπνίζετε αργά σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρυθμίστε τον καπνιστή σας στους 225°F (107°C) και ρυθμίστε τα πλευρά στο σχάρες καπνιστών.
Κλείστε την πόρτα του καπνιστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν χάνει θερμότητα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετά μπισκότα ξύλου στον καπνιστή πριν ξεκινήσετε το κάπνισμα, καθένα από αυτά θα καπνίσει για 20 λεπτά.
Η μέθοδος 2-2-1 ένα λειτουργεί καλά με ακάλυπτες νευρώσεις. Τοποθετήστε τα ακάλυπτα παϊδάκια στη σχάρα καπνιστών και αφήστε τα για 2 ώρες. Μετά τα βγάζετε από το καπνιστή και τα τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο.
Τα επιστρέφετε στο καπνιστή για άλλες 2 ώρες. Τα βγάζουμε στο τέλος των 2 ωρών και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για την τελευταία ώρα του ψησίματος.
Η μέθοδος 3-2-1 απαιτεί 3 ώρες κάπνισμα, τυλίγοντας τα παϊδάκια σε υγρό για 2 ώρες και μετά αφήστε τα να ξεκουραστούν σε σάλτσα BBQ για 1 ώρα.
Αν και αυτές οι μέθοδοι λειτουργούν, χρησιμοποιήστε τις ως χαλαρό οδηγό και όχι ως κάτι που πρέπει να ακολουθήσετε. Σκεφτείτε καλά το μέγεθος, το πάχος και τον τύπο των πλευρών σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα θερμόμετρο κρέατος μαζί σας καθ' όλη τη διάρκεια του καπνίσματος.
Η εμφάνιση και η εσωτερική θερμοκρασία των πλευρών θα σας ενημερώσουν πότε πρέπει να σταματήσετε τη διαδικασία καπνίσματος.
Κλείνοντας
Ακόμη και με τις καλύτερες συνταγές, υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να μην πάρετε τα παϊδάκια σας σωστά με την πρώτη προσπάθεια.
Συγχαρητήρια αν το έκανες, αλλά αν δεν το έκανες, την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.
Θυμάμαι:
- Τα ξύλινα μπισκότα και το τρίψιμο που χρησιμοποιείτε θα επηρεάσουν την τελική γεύση των πλευρών σας.
- Το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά θα σας δώσει τρυφερά και πιο γευστικά παϊδάκια.
- Η εμφάνιση και η εσωτερική θερμοκρασία των πλευρών σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε την ετοιμότητα.
- Μπορεί να μην τα καταφέρετε σωστά με την πρώτη προσπάθεια, και αυτό είναι εντάξει. Θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά.
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.