Στον σημερινό κόσμο, όπου το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, όλοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν ένα επιπλέον δολάριο ελαχιστοποιώντας τα έξοδά τους. Αυτό συχνά σημαίνει ότι αναζητάτε πιο προσιτές επιλογές, από γεύματα μέχρι ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε την μαγειρική σας εμπειρία και τη γεύση του φαγητού σας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να καπνίσετε μια φτηνή μπριζόλα σε ζουμερή, τρυφερή κοπή.
Όσο κι αν αγαπάμε και απολαμβάνουμε τη μπριζόλα, απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια κάθε κόψιμο να είναι rib-eye ή strip loin. Μερικές μέρες, καταλήγουμε με μια μπριζόλα με φλάνκ ή φούστα και δεν έχουμε ιδέα πώς να κάνουμε τα μαγικά και να μετατρέψουμε το φτηνό μας κομμάτι σε ένα πιο νόστιμο γεύμα. Τι κάνουμε λοιπόν με τα φτηνά κομμάτια βοείου κρέατος;
Πώς να καπνίσετε φτηνή μπριζόλα σε ζουμερή, τρυφερή κοπή
Σε αντίθεση με μερικές από τις καλύτερες μπριζόλες, οι φθηνότερες μπριζόλες είναι λιγότερο τρυφερές, ένας από τους λόγους που πολλοί αποφεύγουν να τις μαγειρέψουν. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να εξαργυρωθεί και να έχει ένα νόστιμο γεύμα.
Μερικά από τα καλύτερα κομμάτια σε χαμηλότερη τιμή περιλαμβάνουν μπριζόλα τσακ, μικροκαμωμένη τρυφερή, κορυφαίο ψαρονέφρι, πλευρό, άκρη κόντρα φιλέτου και το καπάκι του κορυφαίου γύρου.
Παρασκευή
Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε τη μπριζόλα σας απευθείας από το κόψιμο μέχρι το καρύκευμα επηρεάζει τη γεύση και τη γεύση του βοείου κρέατος σας, επομένως κάθε διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική.
Θα δούμε μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προετοιμάσετε την φτηνή σας μπριζόλα πριν την καπνίσετε.
1. Γήρανση
Η παλαίωση βοηθά να γίνει το κρέας τρυφερό επειδή ο συνδετικός ιστός στους μύες αρχίζει να διασπάται, δίνοντάς σας μια πολύ πιο επιθυμητή υφή. Το παλαιωμένο κρέας έχει επίσης ενισχυμένη γεύση.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το ξεπεράσετε είναι χρησιμοποιώντας μια μαρινάδα ψεύτικης γήρανσης. Αυτή είναι η διαδικασία παλαίωσης του κρέατος αφαιρώντας εν μέρει το νερό από τη μπριζόλα ενώ αφήνουμε πίσω όλα τα άλλα.
Υλικά για μια μαρινάδα ψεύτικης παλαίωσης:
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλάκι του γλυκού MSG
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
- 1 κουταλιά της σούπας μπλε τυρί
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψητό, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάστα γαύρου
Η διαδικασία:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Μοιράστε τη μαρινάδα σε μερικές σακούλες, προσθέστε τις μπριζόλες σας σε αυτές και σφραγίστε με ηλεκτρική σκούπα.
2. Προσθέτοντας αλάτι
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε αλάτι στη μπριζόλα σας, πασπαλίζοντάς την ολόγυρα.
Το αλάτι είναι γνωστό ότι αναγκάζει τις μυϊκές ίνες να διαχωριστούν, βγάζοντας τους φυσικούς χυμούς του κρέατος. Αυτό δημιουργεί μια άλμη, η οποία στη συνέχεια επαναρροφάται, βγάζοντας τη νόστιμη μοσχαρίσια γεύση του κρέατος. Το αλάτι βοηθά εξίσου να μαλακώσουν οι πρωτεΐνες, καθιστώντας τη μπριζόλα σας λιγότερο λαστιχωτά.
Το κλειδί εδώ είναι να διασφαλίσετε ότι κάθε μέρος καλύπτεται με αλάτι και όχι μόνο μια μικρή ποσότητα. Καλύψτε τελείως το κρέας σας με αλάτι και βάλτε τη μπριζόλα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα και μετά ξεπλύνετε.
3. Βαθμολόγηση της περικοπής
Το να σκοράρετε το κρέας είναι χρήσιμο, ειδικά όταν προσθέτετε μαρινάδα, καθώς επιτρέπει την απορρόφησή του. Όταν ετοιμάζετε μια φθηνή μπριζόλα, η βαθμολογία του βοείου κρέατος το κάνει επίσης τρυφερό, επιτρέποντας το σωστό μαγείρεμα καθώς έχετε σπάσει τις μυϊκές ίνες, βοηθώντας στη χαλάρωση του κρέατος.
4. Η τεχνική του κενού (γνωστή και ως sous vide)
Εδώ ακριβώς ζεσταίνετε ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος σε ελεγχόμενο περιβάλλον πριν το σοτάρετε.
Πώς να το κάνετε:
Ζεστάνετε το νερό σε θερμοκρασία περίπου 134 °F (57 °C) και βυθίστε τη μπριζόλα σας στο λέβητα για περίπου μία ώρα. Αυτό φέρνει τη θερμοκρασία του κρέατος στο επιθυμητό επίπεδο ψησίματος, καθιστώντας το τρυφερό.
Μπριζόλα καπνίσματος
Τι θα χρειαστείτε:
- Καπνιστής φαγητού
- Μπριζόλα
- Αλας
- Πιπέρι (μπορείτε να προσθέσετε και άλλα καρυκεύματα)
Κατευθύνσεις:
- Προθερμάνετε τον καπνιστή φαγητού σας σε θερμοκρασία 225 °F (107 °C).
- Τοποθετώντας τη μπριζόλα σας σε ένα μπολ, πασπαλίστε το αλάτι, το πιπέρι και άλλα καρυκεύματα στο κρέας.
- Βάλτε τη μπριζόλα σας στο καπνιστή φαγητού, μαγειρεύοντας μέχρι να γίνει καλά. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε Μπράντλεϊ Μπισκετ για την καλύτερη γεύση.
- Αφαιρέστε τη μπριζόλα από το καπνιστό, αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και μετά σερβίρετε.
Πόσο καιρό να καπνίσετε τη μπριζόλα σας
Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο κατά τον καθορισμό του χρόνου μαγειρέματος της μπριζόλας σας. Περιλαμβάνουν το κόψιμο και το πάχος, τη συνοχή της θερμοκρασίας του καπνιστή και τον τύπο της μπριζόλας.
Εάν έχετε κόψει το βόειο κρέας σας σε πιο χοντρά κομμάτια, τότε σας προτείνουμε να του δώσετε περισσότερο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψημένο. Για να αποφύγετε εικασίες, είναι σημαντικό να έχετε επίσης ακριβή θερμόμετρο που θα σας καθοδηγήσει να ξέρετε πότε έχει γίνει η μπριζόλα.
Τελικές σκέψεις
Καθώς οι τιμές του βοείου κρέατος συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πιάσετε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια μπριζόλας, μπορείτε ακόμα να έχετε μια εκπληκτική εμπειρία καπνίσματος. Ανάλογα με το πόσο καλά φτιάχνεται το κρέας σας, μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τις παραπάνω συνταγές.
Δείτε μερικά ακόμα άρθρα για μπριζόλες εδώ:
5 Εσωτερικές Θερμοκρασίες & Χρόνοι Έγινες Μπριζόλα
Ο τρόπος που πρέπει να μαλακώσετε τη μπριζόλα
Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια μπριζόλα New York strip
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.