Συχνά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βγείτε στην αυλή σας και να καπνίσετε ένα νόστιμο κοτόπουλο. Είτε είναι ένα χαλαρό βράδυ με φίλους ή οικογένεια είτε απλά λαχταράτε λίγο καπνιστό κοτόπουλο, δεν μπορείτε ποτέ να κάνετε λάθος. Ωστόσο, ένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι όταν καπνίζουν το κοτόπουλο τους είναι ότι το δέρμα γίνεται ελαστικό.
Το λαστιχένιο δέρμα κοτόπουλου δεν είναι διασκεδαστικό για κανέναν και μπορεί να οδηγήσει το βράδυ σας σε διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Λοιπόν, για να το αποτρέψουμε αυτό, ας δούμε μερικές υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω για να καπνίσετε λίγο κοτόπουλο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε το δέρμα του καπνιστού κοτόπουλου σας να γίνει ελαστικό:
Το κόλπο του ψυγείου
Ένας από τους όχι τόσο γνωστούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να έχετε ένα τραγανό δέρμα κοτόπουλου είναι να το αφήσετε να στεγνώσει στο ψυγείο πριν το μαγειρέψετε, να το τοποθετήσετε στις σχάρες σας και να το αφήσετε εκεί για περίπου μία ώρα πριν το καπνίσετε. Αυτό δοκιμάστηκε αρκετές φορές, ενημερώστε μας πώς πάει το τεστ.
Μαγειρέψτε σε υψηλότερες θερμοκρασίες
Πρώτα και κύρια, καπνίστε το κοτόπουλο σας σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο σας θα πρέπει να είναι περίπου 275 °F – 320 °F (135 °C – 160 °C). Καθώς αρχίζετε να μειώνετε τη θερμοκρασία πέρα από αυτό το όριο, το δέρμα θα γίνει ελαστικό. Το λίπος κοτόπουλου πρέπει να ψηθεί στο κρέας και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία σας είναι πολύ χαμηλή.
Με αυτήν την τεχνική θα μαγειρέψετε το κοτόπουλο πιο γρήγορα, άρα λιγότερο χρόνο για να απορροφήσει τη γεύση καπνού, ώστε να μπορείτε να το καπνίζετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περίπου μία ώρα και να ζεστάνετε τα πράγματα την τελευταία ώρα μαγειρέματος.
Μην Φυλάξετε το Κοτόπουλο
Αυτό το σημείο μπορεί να εκπλήξει πολλούς. Με απλά λόγια, η περιτύλιξη με φύλλο αλουμινίου θα δημιουργήσει ένα κλειστό περιβάλλον και θα παγιδεύσει την υγρασία. Η υγρασία στη συνέχεια οδηγεί στο να γίνει το κοτόπουλο μαλακό και το δέρμα να γίνει ελαστικό. Ενώ το τύλιγμα άλλων κρεάτων όπως το βόειο κρέας σε αλουμινόχαρτο μπορεί να λειτουργήσει καλά, αυτό δεν συμβαίνει με το κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό. Έτσι, την επόμενη φορά, να έχετε κατά νου ότι το αλουμινόχαρτο δεν θα έχει πολλά οφέλη όταν πρόκειται για το τύλιγμα του κοτόπουλου.
Μην μουλιάζετε το κοτόπουλο σε άλμη
Αντί να αλατίζετε υγρό το κοτόπουλο σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε στεγνό αλατόνερο. Το μούσκεμα του κοτόπουλου σε άλμη οδηγεί στο να είναι το κρέας υγρό και μουσκεμένο. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί στο ότι το δέρμα του κοτόπουλου είναι μαλακό και όχι τραγανό, γεγονός που μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα ελαστικό. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ξηρή άλμη. Η εφαρμογή αλατιού την προηγούμενη μέρα θα ενισχύσει τη γεύση του κοτόπουλου. Μαζί με αυτό, βοηθά επίσης να σταματήσει το κοτόπουλο να στεγνώσει εντελώς ή το δέρμα να γίνει ελαστικό.
Δείτε ολόκληρο τον κατάλογό μας με άρθρα σχετικά με το άλμη και την ωρίμανση του κρέατος σας εδώ:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τουρσί, του αλατίσματος, του μαριναρίσματος και της ωρίμανσης;
Στερέωση και κάπνισμα κρεάτων για οικιακή συντήρηση τροφίμων
Οδηγίες για το άλειμμα και τη σκλήρυνση του κρέατος σας για το κάπνισμα
Μην χρησιμοποιείτε τηγάνι
Μια άλλη απροσδόκητη ένδειξη για πολλούς είναι ότι όταν το κοτόπουλο ψήνεται σε ένα τηγάνι, τείνει να μαγειρεύεται μέσα στους χυμούς του και αφήνει τον πάτο πολύ στεγνό και ελαστικό. Για να αποφευχθεί αυτό, χρησιμοποιήστε μια σχάρα μαγειρέματος που θα επιτρέπει στον αέρα να ρέει και, επομένως, δεν θα κάνει το κοτόπουλο να στεγνώσει ή χειρότερα, θα του δώσει λαστιχένια φλούδα. Τα τηγάνια νερού είναι επίσης κοινά όταν πρόκειται για το κάπνισμα κοτόπουλου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Καθώς το κοτόπουλο ψήνεται, το νερό τείνει να απορροφά τη θερμότητα και, ως εκ τούτου, προσθέτει υγρασία στο θάλαμο μαγειρέματος. Η υγρασία, όπως συζητήθηκε προηγουμένως, οδηγεί στη συνέχεια σε απαλό κοτόπουλο με λαστιχένιο δέρμα. Τα τηγάνια νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά προτίμηση για ψαρονέφρι και όχι όταν πρόκειται για κοτόπουλο.
Spatchcock το κοτόπουλο
Το να σκουπίσετε το κοτόπουλο είναι ένας ακόμη εξαιρετικός τρόπος για να αποφύγετε την παγίδα του ελαστικού δέρματος. Μετά το sptchcocking, όλα τα μεμονωμένα μέρη του κοτόπουλου απλώνονται σε μια επίπεδη επιφάνεια. Από εκεί και πέρα, το μόνο σημαντικό κομμάτι είναι να προσέχουμε τον χρόνο. Κατά τα άλλα, όλα καλά.
Δείτε αυτό το άρθρο: Πώς να κάνετε πεταλούδα και σπάτσκοκ ένα κοτόπουλο
Ξεκουράστε το κοτόπουλο
Τέλος, αυτός μπορεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε αυτήν τη λίστα. Είναι σημαντικό να αφήσετε το πουλί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το χαράξετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κοτόπουλο αμέσως μετά το κάπνισμα απορροφά τους πολλούς γευστικούς χυμούς του και το κόψιμο σε αυτό εκείνη τη στιγμή θα τους κάνει να ρέουν έξω και να σπαταλούνται. Θα κάνει επίσης το κοτόπουλο να είναι λιγότερο ζουμερό, με αποτέλεσμα μια ξηρή και λαστιχένια εμπειρία φαγητού. Η εσωτερική θερμοκρασία ψησίματος του κοτόπουλου πρέπει να είναι περίπου 165 °F–175 °F (73 °C–79 °C).
Η επένδυση σε ένα καλό θερμόμετρο εγκατάλειψης και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και μακράς διαρκείας. Το να έχετε ένα μπορεί επίσης να αυξήσει την ακρίβεια θερμοκρασίας του φαγητού που μαγειρεύετε. Όπως αναφέρθηκε, το κάπνισμα κοτόπουλου είναι ένας από τους τρόπους μαγειρέματος και ενισχύει τη γεύση με την προσθήκη καπνιστού. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τέλειο δέρμα – όχι λαστιχένιο.
Πολλοί λατρεύουν να καπνίζουν λίγο κοτόπουλο το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι το κάνουν ακόμα πιο συχνή δραστηριότητα. Το κάπνισμα ενός κοτόπουλου μπορεί να είναι μέρος του τρόπου ζωής σας, και αν συμβαίνει αυτό, αυτές οι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.