Μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό να βγάλετε αυτό το ζεστό κοτόπουλο από το καπνιστή ή το τηγάνι και να το σκάψετε. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα κρέατα που μπορούν να καταναλωθούν μέτρια ή σπάνια, το κοτόπουλο δεν μπορεί. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο σας έχει ψηθεί σωστά μέχρι το τέλος πριν το κόψετε, επειδή κανείς δεν θέλει να ρέει άψητο κρέας, χυμοί ή αίμα.
Ετοιμάσαμε 5 εύκολους τρόπους για να αποφύγετε τη δυσάρεστη κατάσταση να βρείτε άψητο κοτόπουλο στο πιάτο σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο σας είναι μαγειρεμένο:
1. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος
ΕΝΑ θερμόμετρο κρέατος μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα σας φανεί χρήσιμο όταν ελέγχετε την ετοιμότητα του κοτόπουλου σας (ή οποιουδήποτε κρέατος για αυτό το θέμα). Το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετηθεί στο πιο παχύ μέρος του κρέατος για να έχετε ακριβή αποτελέσματα. Θυμηθείτε, εάν μαγειρεύετε κοτόπουλο με το κόκκαλο, βεβαιωθείτε ότι το θερμόμετρο δεν έρχεται σε επαφή με το κόκκαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το οστό, ως αγωγός θερμότητας, θα σας δώσει μια ανακριβή ένδειξη.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τις βασικές ελάχιστες εσωτερικές θερμοκρασίες που προτείνει το USDA. Για κοτόπουλο και άλλα πουλερικά, θα πρέπει να είναι 73,9 °C.
2. Νιώστε την υφή
Αυτή η τεχνική είναι συνήθως για όσους έχουν περάσει αρκετό χρόνο στην κουζίνα. Εάν είστε νέοι στο μαγείρεμα κοτόπουλου ή κρέατος, είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας ένα θερμόμετρο, απλώς για να το ελέγξετε ξανά.
Δεδομένου ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί καλά, δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δακτυλικό τεστ για να προσδιορίσετε εάν είναι ψημένο ή όχι. Ξεκινήστε αγγίζοντας το ροζ και τον αντίχειρά σας μαζί. Αν αυτή είναι η υφή και η αίσθηση που έχετε αγγίζοντας το κοτόπουλο, τότε είναι καλοφτιαγμένο. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και εκπαίδευση, οπότε μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι, είναι καλύτερο να διατηρείτε ένα θερμόμετρο σε κατάσταση αναμονής ως εφεδρικό μέτρο.
3. Ελέγξτε τους χυμούς
Όταν το κοτόπουλο σας ψηθεί σωστά και το κόψετε, οι χυμοί θα πρέπει να τρέξουν εντελώς καθαροί. Ωστόσο, εάν οι χυμοί είναι κόκκινοι ή ροζ, αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί περισσότερο, καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θυμηθείτε να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο ως εφεδρική μέθοδο εάν χρειάζεται να κάνετε διπλό έλεγχο.
4. Ελέγξτε το μέγεθος
Έχει συρρικνωθεί το κοτόπουλο; Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο, το μέγεθος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να σας βοηθήσει να επισημάνετε εάν το κοτόπουλο είναι ψημένο ή όχι. Εάν ψήνετε κοτόπουλο στη σχάρα, μπορεί συχνά να φαίνεται ότι έχει τελειώσει όταν έχει σημάδια από τη σχάρα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι είναι ωμό μέσα. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι το μέγεθος του κοτόπουλου.
Έτσι, αν δεν δείτε μείωση στο μέγεθος του κοτόπουλου, σημαίνει ότι μάλλον χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθεί.
5. Ελέγξτε το χρώμα του κρέατος
Είναι απολύτως πιθανό να μην θέλετε να περιμένετε μέχρι να βγάλετε το κοτόπουλο για να ελέγξετε αν είναι ψημένο ή όχι. Ενώ ένα θερμόμετρο θα ήταν ιδανικό, είναι εντάξει αν δεν το έχετε αυτή τη φορά.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι, μπορείτε να κάνετε μια μικρή τομή στο πιο χοντρό μέρος του κοτόπουλου. Χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να κρατήσετε το κοτόπουλο στη θέση του και να το αποτρέψετε από το να μετακινηθεί ενώ κόβετε το κοτόπουλο με το μαχαίρι σας. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι για να ανοίξετε το κομμάτι αρκετά ώστε να ρίξετε μια ματιά στο κρέας. Το κοτόπουλο που μαγειρεύεται θα πρέπει να είναι καθαρό λευκό - οτιδήποτε άλλο, κόκκινο ή ροζ, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας με αυτή τη μέθοδο είναι ο φωτισμός. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή και ισορροπημένο φωτισμό. Μερικές φορές το λευκό φως μπορεί να κάνει το ροζ κρέας κοτόπουλου σας να φαίνεται λευκό, με αποτέλεσμα να μπερδεύεστε ότι είναι μαγειρεμένο.
Τελικές σκέψεις
Αυτές είναι μερικές εύκολες και απλές μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο που μαγειρεύετε είναι πραγματικά ψημένο. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη κρέατος, το κοτόπουλο είναι λιγότερο επιεικής, που σημαίνει ότι πρέπει να μαγειρευτεί καλά. Εάν όχι, μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά. Επομένως, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους, μπορείτε να αποφύγετε τη δυσάρεστη θέα του άψητου κοτόπουλου μόνοι σας ή με την οικογένεια ή τους φίλους σας.
Αν και αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές και σίγουρα λειτουργούν, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την ετοιμότητα του κοτόπουλου σας είναι χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος. Αν δεν έχετε ακόμα, θα πρέπει να βγείτε έξω να πάρετε ένα! Ένα θερμόμετρο κρέατος δεν θα σας βοηθήσει μόνο να προσδιορίσετε τις θερμοκρασίες μαγειρέματος για το κοτόπουλο αλλά και οποιοδήποτε άλλο κρέας. Βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία για το κοτόπουλο είναι 165 °F (73,9 °C).
Δείτε μερικά ακόμη άρθρα για το κοτόπουλο:
Πώς να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο σας είναι μαγειρεμένο
Πώς να σπάσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο
Με αυτά τα λόγια, είστε πλέον έτοιμοι να βγείτε έξω και να μαγειρέψετε ή να καπνίσετε κοτόπουλο όπως σας αρέσει, όντας τώρα ακόμα πιο ασφαλής. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.