How to Butterfly and Spatchcock a Chicken

Πώς να Πεταλούδα και Spatchcock ένα κοτόπουλο.

Posted on: January 16, 2023



Μπορεί να έχετε συναντήσει τους όρους κοτόπουλο πεταλούδας ή κοτόπουλο σπάτσκοκ σε διαφορετικές συνταγές και αναρωτηθήκατε τι σημαίνουν πραγματικά ή ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην είσαι ο μόνος.

Μπορεί να έχετε συναντήσει τους όρους κοτόπουλο πεταλούδας ή κοτόπουλο σπάτσκοκ σε διαφορετικές συνταγές και αναρωτηθήκατε τι σημαίνουν πραγματικά ή ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην είσαι ο μόνος. Υπάρχουν πιθανώς άλλοι άνθρωποι που δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ των δύο. Το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απλές από ό,τι ακούγονται τα ονόματα. Λοιπόν, αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί πλέον. Θα μοιραστούμε μαζί σας τι σημαίνουν στην πραγματικότητα και πώς να τα εκτελέσετε αποτελεσματικά.

Το να πεταλούδας ένα κοτόπουλο σημαίνει απλώς να κόψεις ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο οριζόντια σχεδόν στα τρία τέταρτα της διαδρομής και μετά να το ανοίξεις σαν βιβλίο. Από την άλλη πλευρά, το σπατουλάρισμα ενός κοτόπουλου αναφέρεται στο κόψιμο της πλάτης του κοτόπουλου κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και στη συνέχεια στην ισοπέδωσή του πιέζοντας το στήθος. Το να σκουπίσετε ένα κοτόπουλο είναι πιο εύκολο από το να κάνετε πεταλούδα και χρειάζεται μόνο ένα ψαλίδι πουλερικών για να το κάνετε.

Κοτόπουλο πεταλούδα

Το κοτόπουλο πεταλούδα είναι η διαδικασία του τεμαχισμού ενός κοτόπουλου χωρίς κόκαλα κατά την προετοιμασία φιλετών στήθους για να είναι εύκολο να μαγειρευτεί. Συνήθως, τα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ποικίλλουν σε μέγεθος, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία μαγειρέματος. Συνήθως είναι μια πρόκληση όταν έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερα φιλέτα. Τα μεγαλύτερα φιλέτα απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ψήσιμο άλλων μερών, εξ ου και η ανάγκη να πεταλούδασουμε το κοτόπουλο.

Πώς να κάνετε πεταλούδα κοτόπουλο

Η πεταλούδα ενός κοτόπουλου είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορείτε να εκτελέσετε στο σπίτι. Απαιτεί μόνο ένα ψαλίδι ή μαχαίρι και ένα σταθερό κράτημα.

Για πεταλούδα φιλέτα κοτόπουλου:

  • Τοποθετήστε ένα στήθος κοτόπουλου σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια, κατά προτίμηση ένα ξύλο κοπής.
  • Ενώ κρατάτε σταθερά το κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι σας για να κάνετε μια κοπή στα τρία τέταρτα οριζόντια μέσα από το φιλέτο κοτόπουλου. Φροντίστε να μην κόψετε καθώς δεν θέλετε να καταλήξετε με δύο κομμάτια.
  • Ανοίξτε το κομμένο στα ¾ φιλέτο κοτόπουλου για να δημιουργήσετε ένα βιβλίο σαν σχήμα ή ένα βιβλίο που μοιάζει με πεταλούδα.
  • Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να πιάσετε το φιλέτο κοτόπουλου πεταλούδας για ομοιόμορφο πάχος.

Από το ξύλο κοπής, μπορείτε να επιλέξετε να μαρινάρετε το κοτόπουλο σας όπως σας υπαγορεύει η συνταγή σας. Το κοτόπουλο πεταλούδα σας θα είναι τότε έτοιμο για τον καπνιστή φαγητού ή το τηγάνι και θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε ομοιόμορφα ψημένο κρέας.

Το κοτόπουλο με πεταλούδες είναι τέλειο για ένα γρήγορο γεύμα, για μπάρμπεκιου ή μια εύκολη συνταγή για τηγάνισμα.

Κοτόπουλο ψεκασμένο

Το να σκουπίσετε ένα κοτόπουλο σημαίνει απλώς να απαλλαγείτε από τη ραχοκοκαλιά και να επιτρέψετε το εύκολο άνοιγμα και το ίσιωμα. Αυτό θα σας αφήσει με ένα μόνο στρώμα και εύκολο στο μαγείρεμα.

Θα κόψατε ένα κοτόπουλο για διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν:

  • Ομοιόμορφα καρυκεύματα – Το κοτόπουλο με σπάτουλα είναι ένα από τα πιο εύκολα κομμάτια κοτόπουλου. Μπορείτε εύκολα να τρίψετε ή να εφαρμόσετε το αγαπημένο σας καρύκευμα χωρίς πολλές σπατάλες. Η ομοιόμορφη επιφάνεια υποδηλώνει ότι τα μπαστούνια και οι μηροί είναι στο ίδιο επίπεδο και είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Για τραγανό δέρμα – Αν ανοίξετε το κοτόπουλο, εκτίθεται όλη η πέτσα του προς τα πάνω, η οποία θα γίνει νόστιμη και τραγανή κατά το μαγείρεμα.
  • Ομοιόμορφο μαγείρεμα – Όλοι θέλουμε τρυφερό, απαλό, καλοψημένο και νόστιμο κοτόπουλο. Το Spatchcocking ισοπεδώνει ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος, επιτρέποντας ομοιόμορφο μαγείρεμα. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο που θα είχατε ξοδέψει περιμένοντας να μαγειρέψουν τα μπούτια.
  • Για το κάπνισμα – Το κοτόπουλο με σπάτουλα είναι επίσης ιδανικό για άτομα που κάνουν μπάρμπεκιου. Το πεπλατυσμένο κομμάτι δίνει πολύ περισσότερο έλεγχο μαγειρέματος και επίσης επιταχύνει το χρόνο μαγειρέματος. Ένα κοτόπουλο με σπάτουλα καταλαμβάνει επίσης λιγότερο χώρο στον καπνιστή φαγητού.
  • Σερβίρισμα – Το Spatchcocking σας βοηθά να σκίσετε το κοτόπουλο, διευκολύνοντας το σηκώνοντάς το κατά το σερβίρισμα. Είναι επίσης εύκολο να το κόψετε σε κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα ξύλο κοπής, διευκολύνοντας το σερβίρισμα.

Πώς να κάνετε Spatchcock ένα κοτόπουλο

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει το να γυρίσετε το κοτόπουλο ανάποδα, έτσι ώστε τα στήθη να βρίσκονται στην επιφάνεια του ξύλου κοπής με την πλάτη στραμμένη προς εσάς.

Κόψτε το κοτόπουλο κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς μέσα από τα παϊδάκια. Θα πρέπει να ασκήσετε λίγη δύναμη για να το κάνετε, ειδικά κατά μήκος των πλευρών. Το κόψιμο πρέπει να βρίσκεται ελαφρώς δίπλα στη ραχοκοκαλιά και όχι απευθείας μαζί του.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα ψαλίδι, βεβαιωθείτε ότι κόβετε χρησιμοποιώντας τα μέρη της λεπίδας κοντά στο σημείο που είναι ραμμένα μεταξύ τους και κόβετε τη ραχοκοκαλιά.

Γυρίστε το κοτόπουλο σε φέτες και πιέστε με τα χέρια σας λίγο το κόκκαλο του στήθους μέχρι να ανοίξει. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την παλάμη σας για να πιέσετε το κοτόπουλο και να σταματήσετε όταν ακούτε έναν ήχο τσακίσματος. Βεβαιωθείτε ότι οι μηροί και το στήθος βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Μπορείτε να επιλέξετε να μαρινάρετε ή να μεταφέρετε το κοτόπουλο απευθείας στην κατσαρόλα ή στον καπνιστή φαγητού. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.