Το φθινόπωρο πλησιάζει. Τα μήλα θα είναι σύντομα άφθονα και θα πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με συνταγές. Αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ αλατισμένα μήλα καραμέλας, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να φτιάχνετε αυτό το κλασικό γλυκό. Ελάτε μαζί μας καθώς εξερευνούμε πώς να αποκτήσετε την τέλεια γευστική καραμέλα που είναι ιδανική για επιδόρπια μήλου. Αυτό το πιάτο απαιτεί μόνο λίγα υλικά και χρησιμοποιεί βασικές τεχνικές, καθιστώντας το ιδανικό τόσο για έμπειρους μάγειρες όσο και για αρχάριους.
Επιλέξτε τα μήλα σας
Το πρώτο βήμα για να φτιάξετε ένα νόστιμο επιδόρπιο είναι να επιλέξετε τα καλύτερα μήλα εκεί έξω. Πολλά είδη μήλων μπορούν να καπνιστούν, αλλά τα μήλα Granny Smith είναι το καλύτερο είδος για το κάπνισμα. Η τάρτα και η τραγανή τους φύση είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να εξισορροπήσουμε τη γλύκα που θα προσθέσουμε αργότερα.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε άλλα μήλα. Για ένα πιο γλυκό μήλο, χρησιμοποιήστε μήλα Honeycrisp. Θυμηθείτε ότι τα μήλα θα έχουν διαφορετική γεύση μετά την καραμελοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, τα μήλα μας μπορεί να γίνουν πιο γλυκά και μαλακά, αλλά να διατηρήσουν λίγο την τραγανότητά τους.
Επειδή θέλουμε την καλύτερη γεύση που μπορούμε να πάρουμε, ας μείνουμε με τη Granny Smith. Καθαρίστε τα μήλα σας ώστε να είναι έτοιμα για κάπνισμα πριν προετοιμάσετε τον καπνιστή σας. Πλένουμε τα μήλα και τα στεγνώνουμε με χαρτοπετσέτα. Χτυπήστε τα κάτω για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια, περίπου 1 ίντσας. Αυτό θα διευκολύνει την απορρόφηση του μέγιστου καπνού.
Προετοιμάστε το Smoker
Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε το ξύλο που θα χρησιμοποιήσετε για το κάπνισμα. Καθε Μπισκετάκι έρχεται με τη δική του μοναδική γεύση, γι' αυτό επιλέξτε καλά. Εάν μόλις ξεκινάτε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό ξύλο όπως το αγριόφυλλο, η βελανιδιά ή η σκλήθρα. Αυτά τα ξύλα τείνουν να προσδίδουν μια πιο περίπλοκη γεύση από τα πιο ήπια ξύλα καπνίσματος όπως η μηλιά, το πεκάν, η κερασιά κ.λπ. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι προτιμάτε να χρησιμοποιείτε πιο ήπια ξύλα όπως μήλο, αχλάδι και δαμάσκηνο στις συνταγές σας.
Προθερμάνετε τον καπνιστή σας στους 225 °F (107 °C). Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις φέτες μήλου στο καπνιστή. Τα καπνίζετε για μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Ωστόσο, δεν θέλετε να καταρρεύσουν, γι' αυτό παρακολουθήστε τα προσεκτικά.
Φτιάξτε τη σάλτσα καραμέλας
Για να φτιάξετε τη σάλτσα καραμέλας, θα χρειαστείτε ζάχαρη, νερό, σιρόπι καλαμποκιού και κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το σιρόπι καλαμποκιού και βράζουμε το μείγμα μέχρι να πάρει ένα σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Αν θέλετε ένα ακόμα πιο νόστιμο τελικό προϊόν, χρησιμοποιήστε μέλι στη συνταγή σας. Θα χρειαστείτε μήλα, μέλι, βούτυρο, μαύρη ζάχαρη, αλάτι και κανέλα. Η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλή: λιώνουμε το βούτυρο και το μέλι μαζί και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι.
Το επόμενο βήμα ισχύει και για τις δύο συνταγές. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο φούρνος είναι καλύτερος για αυτό γιατί έχει μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον φούρνο λίγο κάτω από τους 200 °F ή τους 100 °C. Μην σβήνετε τον φούρνο.
Επίσης, είναι σημαντικό να καραμελώσετε το μέλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα κάνατε με άλλα είδη ζάχαρης. Αν μειώσετε το χρόνο, τα σάκχαρα δεν θα καραμελώσουν εντελώς. Σχεδιάστε λοιπόν να το αφήσετε στο φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και 2 ώρες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα σάκχαρα θα καραμελώσουν εντελώς. Αν το αφήσετε για πολύ, μπορεί να καταλήξετε με ένα πολύ σκούρο σιρόπι. Όσο περισσότερο το μαγειρεύετε θα κάνει το σιρόπι ελαφρώς λιγότερο αλμυρό. Μη διστάσετε να προσαρμόσετε την ποσότητα αλατιού στη συνταγή ή απλώς προσθέστε λίγο ακόμα.
Κάνετε τα μήλα χαζά
Τα μήλα θα γίνουν πριν είναι έτοιμη η σάλτσα. Τα βγάζετε από τον καπνιστή και τα κρυώνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αυτό θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, ήρθε η ώρα να διακοσμήσετε τα μήλα. Σπρώξτε ένα ξυλάκι σε κάθε σφήνα και βυθίστε το στη σάλτσα καραμέλας. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές του μήλου είναι καλυμμένες με τη σάλτσα πριν το τοποθετήσετε απαλά σε μερικά αντικολλητικά χαλάκια. Δεν θέλετε να γίνει πολύ πηχτή η σάλτσα, οπότε φροντίστε να δουλέψετε γρήγορα.
Καλύψτε τα καραμέλα σας και αφήστε τα να ξεκουραστούν στον πάγκο για αρκετά λεπτά. Θα πρέπει να είναι έτοιμα σε 15-20 λεπτά. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Αφού σφίξει η καραμέλα στο μήλο, μπορείτε να πιέσετε οποιαδήποτε επικάλυψη θέλετε μέσα στο μήλο. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ακόμη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρουμε. Το τελικό προϊόν πρέπει να είναι αρκετά νόστιμο για να εντυπωσιάσει!
Πώς να αποθηκεύσετε τα μήλα σας
Αν για κάποιο λόγο σας περισσέψουν μήλα, φυλάξτε τα στο ψυγείο. Θα πρέπει να είναι καλά για άλλη μια ή δύο εβδομάδες.
Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα καπνιστά επιδόρπια; Δείτε τις συνταγές παρακάτω:
Συνταγή καπνιστών αχλαδιών με τυρί μασκαρπόνε
Συνταγή Crumble με καπνιστή φράουλα και ραβέντι
Συνταγή για καπνιστή μηλόπιτα
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.