Όσον αφορά το μαγείρεμα, γιατί είναι τόσο σημαντικό το σπάσιμο ενός κοτόπουλου – το διαχωρισμό των ποδιών, των μηρών, του στήθους και των φτερών από το κουφάρι; Είναι λόγω της γεύσης.
Η διάσπαση ενός ολόκληρου πουλιού σάς επιτρέπει να μαγειρεύετε με όλα τα μέρη του κοτόπουλου και όχι μόνο με ένα. Επιπλέον, κάνει το τέλειο κοτόπουλο για ένα γεύμα σε μία κατσαρόλα.
Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να σπάσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και θα καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να το σπάσετε. Θα μάθετε επίσης ποια εργαλεία μπορεί να χρειαστείτε και πώς να το κάνετε με το χέρι ή με ένα μαχαίρι για όσους ορκίζονται με αυτή τη μέθοδο.
Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.
Επιλέγοντας το σωστό κοτόπουλο
Η επιλογή του καλύτερου κοτόπουλου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Κοιτάξτε προσεκτικά τις διαφορετικές ετικέτες σε κοτόπουλα από διαφορετικές μάρκες και επιλέξτε αυτό που εμπιστεύεστε.
Αν θέλετε την καλύτερη γεύση, προτιμήστε μια ποικιλία ελεύθερης βοσκής. Γενικά έχουν καλύτερη γεύση, αλλά ίσως χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα για αυτά.
Ακόμα κι αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε αμέσως το κοτόπουλο, αγοράστε ένα που να είναι καλά σφραγισμένο στη συσκευασία. Το σφραγισμένο κρέας με ηλεκτρική σκούπα θα διαρκέσει επίσης περισσότερο στο ψυγείο σας.
Εργαλεία που θα χρειαστείτε για να σπάσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο:
Δεν χρειάζεστε φανταχτερό εξοπλισμό για να σπάσετε ένα κοτόπουλο. Είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί μόνο τρία εργαλεία το πολύ:
- Μια σανίδα κοπής – Πάρτε μια στιβαρή σανίδα και στερεώστε την με μια βρεγμένη πετσέτα.
- Ενα αιχμηρό μαχαίρι του σεφ που μπορεί να κόψει εύκολα το κρέας και τα κόκαλα.
- Ψαλίδι κουζίνας – χρησιμοποιήστε τα μόνο αν μπορείτε. Μπορείτε να το κάνετε ολόκληρο με ένα καλό μαχαίρι.
Τοποθετήστε έναν καθαρό χώρο εργασίας στον πάγκο της κουζίνας σας και αρχίστε να σπάτε το κοτόπουλο σας. Θυμηθείτε να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε ωμό κοτόπουλο. Πλύνετε καλά τα χέρια σας και όλα τα εργαλεία σας με σαπούνι και ζεστό νερό και αποφύγετε την επαφή με τυχόν ωμούς χυμούς κοτόπουλου.
Τα βήματα
Αφαιρέστε τα εντόσθια, τα άκρα των φτερών και το ψαλίδι
Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, τραβήξτε τα εντόσθια - καρδιά, συκώτι και λαιμό - από το εσωτερικό της κοιλότητας του κοτόπουλου και πετάξτε τα εάν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε τα εντόσθια για άλλη χρήση, όπως να φτιάξετε σάλτσα ή να προσθέσετε σε μια συνταγή γέμισης.
Το επόμενο βήμα είναι να κόψετε τα άκρα των φτερών και να αφαιρέσετε το ψαλιδάκι. Πρέπει να κόψετε τις άκρες των φτερών γιατί είναι σκληρές και όχι πολύ νόστιμες. Αφαιρέστε το ψαλιδάκι γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να το φάτε.
Κρατήστε το κοτόπουλο με το ένα χέρι και πιάστε το φτερό με το άλλο για να κόψετε τις άκρες των φτερών. Λυγίστε προσεκτικά το άκρο του φτερού προς τα πίσω μέχρι να βγει από την υποδοχή του, όπου μπορείτε να το κόψετε με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας ή ψαλίδι.
Για να αφαιρέσετε το ψαλιδάκι, βάλτε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στο κρέας και στο σημείο που το κόκκαλο προεξέχει από το εσωτερικό του κοτόπουλου. Τραβήξτε το κρέας μέχρι να βγει το κόκαλο. Στη συνέχεια, μπορείτε να πετάξετε το κόκαλο.
Κοιτάξτε το κοτόπουλο στα τέταρτα
Αρχικά, χωρίστε το κοτόπουλο σε τέσσερα τέταρτα:
1.) Λυγίστε πίσω το φτερό κάθε στήθους μέχρι να κουμπώσει και μετά κόψτε το για να το χωρίσετε. Σπάστε και πετάξτε το φτερό στην πρώτη άρθρωση.
2.) Λυγίστε και τα δύο πόδια προς τα πίσω μέχρι να κουμπώσουν. Κόψτε τα για να τα χωρίσετε εντελώς από το κοτόπουλο.
3.) Διαχωρίστε τη ραχοκοκαλιά και το στήθος. Για να το κάνετε αυτό, κρατήστε το κοτόπουλο έτσι ώστε η ραχοκοκαλιά να είναι στραμμένη προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι, για να κόψετε κατά μήκος κάθε πλευράς της ραχοκοκαλιάς και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το εντελώς.
4.) Αφαιρέστε το στήθος. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σας με το δέρμα στραμμένο προς το ξύλο κοπής. Ξεκινώντας από τη μία άκρη, κόψτε κατά μήκος του στήθους για να αφαιρέσετε το στήθος που είναι προσαρτημένο σε αυτό.
Τώρα που έχετε χωρίσει το κοτόπουλο στα τέσσερα τέταρτα, ήρθε η ώρα να ξεφλουδίσετε το κοτόπουλο ή όχι. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να το αφήνουν, αλλά άλλοι το μισούν. Εάν ανήκετε στην τελευταία ομάδα, η αφαίρεση του δέρματος είναι απλή. Απλώς κρατήστε το από τη μία άκρη και τραβήξτε το.
Χωρίστε τα τέταρτα
Μπορείτε να σπάσετε το κοτόπουλο σε μεμονωμένα κομμάτια.
Για τα πόδια και τους μηρούς: Κόψτε την άρθρωση όπου συναντώνται οι μηροί και τα μπούτια και χωρίστε σε δύο κομμάτια.
Για τα φτερά: Κόψτε κάθε φτερό στη μέση στην ένωση που συναντώνται.
Για το στήθος: Κόψτε κάθε στήθος στη μέση κόβοντας οριζόντια από το κέντρο, όχι μέχρι το τέλος.
Μπορείτε είτε να μαγειρέψετε το κοτόπουλο τώρα είτε να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση.
Κατά την κατάψυξη, τοποθετήστε το ωμό κοτόπουλο σε ένα ταψί σε ένα μόνο στρώμα και παγώστε μέχρι να στερεοποιηθεί. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κατεψυγμένο κοτόπουλο σε σακούλες κατάψυξης βαρέως τύπου. Τοποθετήστε ετικέτα και ημερομηνία σε κάθε τσάντα για εύκολη αναφορά στο μέλλον.
Τώρα που ξέρετε πώς να σπάσετε ένα κοτόπουλο, προχωρήστε και δοκιμάστε το! Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι και τα νόστιμα γεύματα που μπορείτε να δημιουργήσετε με το δικό σας σπιτικό κοτόπουλο. Καλό μαγείρεμα!
Δείτε μερικά ακόμη άρθρα για το κοτόπουλο:
Πώς να κάνετε πεταλούδα και σπάτσκοκ ένα κοτόπουλο
Πώς να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο σας είναι μαγειρεμένο
Για περισσότερες υπέροχες ιδέες σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Bradley Smoker σας, ανατρέξτε στα καταπληκτικά άρθρα μας Bradley Smoker Food Smoking Blog για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.