Top Differences Between an Offset Smoker vs Electric Food Smoker: Most Important Things To Consider Before Buying Yours

Κορυφαίες διαφορές μεταξύ ενός Offset Smoker vs Electric Food Smoker: Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε το δικό σας

Posted on: January 17, 2023



Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μαγειρέματος, και όταν γίνεται καλά, απολαμβάνετε γευστικό και τρυφερό κρέας. Από pitmasters με δεκαετίες εμπειρίας μέχρι περιστασιακές συναντήσεις στην αυλή, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το κάπνισμα κρέατος μπορούν να το κάνουν σε διάφορες περιστάσεις.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μαγειρέματος, και όταν γίνεται καλά, απολαμβάνετε γευστικό και τρυφερό κρέας. Από pitmasters με δεκαετίες εμπειρίας μέχρι περιστασιακές συναντήσεις στην αυλή, οι άνθρωποι που τους αρέσει να καπνίζουν κρέας μπορούν να το κάνουν σε διάφορες περιστάσεις. Το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι να γίνει καλά και να έχετε ένα εξαιρετικό γεύμα στα χέρια σας. Αν ψάχνετε για καπνιστή για να μαγειρέψετε το κρέας σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκ των προτέρων. Η αγορά του δικού σας καπνιστή μπορεί να είναι μια επένδυση, όχι μόνο οικονομικά αλλά και από άποψη κόπου και χρόνου. Πώς ξέρετε λοιπόν ποιο είδος καπνιστή είναι κατάλληλο για εσάς;

Δύο από τους κύριους τύπους καπνιστών στην αγορά είναι οι καπνιστές offset και οι ηλεκτρικοί καπνιστές τροφίμων. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία θα συζητηθούν παρακάτω. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιον καπνιστή να αγοράσετε, ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την απόφασή σας λίγο πιο εύκολη.

Ελεγχος θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για το κάπνισμα κρέατος. Από την ποσότητα του καπνού που θα μειωθεί μέχρι το φαγητό, μέχρι τη σωστή προετοιμασία, όλα μπορεί να σχετίζονται με τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές τροφίμων είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και άλλες συσκευές ικανές να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της μονάδας. Όχι μόνο θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία και να περιμένετε να επιτευχθεί, αλλά και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα διατηρούν το ίδιο επίπεδο θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το κρέας σας δεν είναι πολύ ψημένο ή καλά. Οι περισσότεροι ηλεκτρικοί καπνιστές σάς δίνουν τον πλήρη έλεγχο της θερμότητας και του καπνού που παράγεται από τη μονάδα.

Οι καπνιστές offset, από την άλλη, δεν έχουν θερμοστάτες. Επομένως, δεν παρέχουν έλεγχο θερμοκρασίας, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διαχείριση του ξύλου που δουλέψατε. Βασίζονται στην εμπειρία και τη γνώση σχετικά με το κάπνισμα και την πρακτική συμμετοχή, για να εξασφαλίσουν ότι το γεύμα θα βγει σωστά. Πρέπει να προσαρμόζετε συνεχώς τις οπές εξαερισμού του καπνιστή, καθώς και να προσαρμόζετε την ποσότητα των ξύλων που καίγονται για να διατηρήσετε την ιδανική θερμοκρασία μαγειρέματος. Αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Χρειάζεται επίσης περισσότερος χρόνος για να θερμανθεί ο όφσετ καπνιστής στην επιθυμητή θερμοκρασία. Πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να το συνυπολογίσετε στις προετοιμασίες σας.

Διαχείριση Ξύλου

Τόσο για τους ηλεκτρικούς όσο και για τους καπνιστές τροφίμου offset, το ξύλο θα είναι η πηγή καπνού, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και η πηγή θερμότητας για τον καπνιστή offset, αλλά όχι για τον ηλεκτρικό καπνιστή όπως συζητήθηκε προηγουμένως. Το να καταφέρετε να τροφοδοτήσετε το ξύλο στον καπνιστή για να λειτουργήσει δείχνει τη μεγαλύτερη διαφορά από τα δύο είδη, ειδικά όταν αποφασίζετε να μαγειρέψετε για πολλές ώρες, όπως για ψαρονέφρι ή χοιρινό κρέας.

Στους καπνιστές offset θα χρειαστεί να κόψετε και να αποθηκεύσετε ξύλα για το μαγείρεμα σας (ή να ξοδέψετε λίγο περισσότερα για να τα αγοράσετε όπως θέλετε) παρά να ανάψετε φωτιά και να το φροντίσετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει στη σωστή θερμοκρασία και επιθυμητή ποσότητα καπνού, φροντίζοντας να παρακολουθείτε πώς αλλάζει για να μην καταστρέψει την προετοιμασία σας.

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές παρουσιάζουν τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά τη διαχείριση του ξύλου, καθώς θα λειτουργήσει μόνο για την παραγωγή καπνού και όχι θερμότητας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολαύσετε την ευκολία των αυτόματων τροφοδότη ξύλου ή να διαχειριστείτε λιγότερες επισκέψεις στον καπνιστή για ανεφοδιασμό ξύλου.

Φορητότητα

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι πολύ μικρότεροι και ελαφρύτεροι από τους καπνιστές offset και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μπορούν να μετακινούν τον καπνιστή τους με ευκολία. Με το να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το καπνιστή σας στο σπίτι και μετά να το φέρετε στο σπίτι ενός φίλου σας για μια άλλη ειδική περίσταση, είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσετε τα χρήματά σας παρά αν είναι ακίνητο.

Οι καπνιστές offset είναι μεγάλοι, ογκώδεις και δύσκολο να μετακινηθούν. Ταιριάζουν καλύτερα σε εκείνους που έχουν πολύ χώρο για να τοποθετήσουν το καπνιστή σε μια τοποθεσία ή μπορούμε να δούμε άτομα που αφιερώνουν επιπλέον χρόνο και χρήματα για να το τοποθετήσουν σε ένα ρυμουλκούμενο, ώστε το φορτηγό σας να μπορεί να το μεταφέρει. Αυτό είναι τέλειο για όσους αγαπούν το κάπνισμα κρέατος στην ιδιωτικότητα του σπιτιού τους και θέλουν ο καπνιστής κρέατος να είναι μέρος του μακροπρόθεσμου ταξιδιού τους για το κάπνισμα.

Χωρητικότητα

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές τροφίμων διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και τα περισσότερα μοντέλα σας επιτρέπουν να καπνίζετε από 30 έως 100 κιλά κρέας ταυτόχρονα ανάλογα με την ακριβή χωρητικότητά τους. Είναι ήδη ένα μικρό πλήθος χωρητικότητας, χρειάζεται μόνο λίγος προγραμματισμός εάν θέλετε να μαγειρέψετε μικρότερα αντικείμενα σε εκατοντάδες άτομα (καθώς χρειάζεται χώρο στο ράφι. Ή όταν θέλετε τεράστια αντικείμενα σαν ένα γεμάτο γουρούνι να καπνίζονται ταυτόχρονα.

Οι καπνιστές offset είναι πολύ μεγαλύτεροι και μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερο κρέας από τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Συνήθως έχουν χωρητικότητα μεταξύ 250 λίβρες και 500 λίβρες κρέατος. Αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν να καπνίζουν μεγάλες ποσότητες κρέατος ταυτόχρονα.

Κόστος

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι γενικά πιο ακριβοί από τους καπνιστές offset (η εξαίρεση θα ήταν ο τεράστιος offset ή αυτοί που είναι κατασκευασμένοι σε ρυμουλκούμενα), αλλά είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν. Όταν εξετάζετε έναν ηλεκτρικό καπνιστή, είναι σημαντικό να εξετάσετε την ανάλυση κόστους/οφέλους και να λάβετε υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες επίσης.

Οι καπνιστές offset τείνουν να είναι φθηνότεροι, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι θερμοστάτες ή λειτουργίες αυτόματου ελέγχου θερμοκρασίας που πρέπει να αντικαθίστανται ή να επισκευάζονται τακτικά. Ωστόσο, οι μετατοπίσεις απαιτούν πιο συχνό καθαρισμό. Πρέπει επίσης να προσέχετε να μην αφήσετε τον καπνό και τη θερμότητα να διαφύγει από τον καπνιστή.

Ευκολία στη χρήση

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι πολύ εύκολοι στη χρήση αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία και χρονοδιακόπτη και μετά να αφήσετε τον καπνιστή να κάνει τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται να ρυθμίζετε συνεχώς τις οπές εξαερισμού του καπνιστή για να διατηρείτε τη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Οι καπνιστές offset μπορεί να είναι πιο δύσκολοι και πρακτικοί στη χρήση από τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Πρέπει να ρυθμίζετε συνεχώς τους αεραγωγούς για να διατηρείτε τη σωστή θερμοκρασία και μετά δεν έχετε κανέναν έλεγχο στο τελικό προϊόν, καθώς όλα εξαρτώνται από το πόσο καιρό καπνίζετε το κρέας σας.

Καπνίλα

Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι οι ηλεκτρικοί καπνιστές παράγουν λιγότερο καπνό από τους καπνιστές offset, και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ποσότητα ξύλου που μπορείτε να κάψετε ταυτόχρονα (περιορίζεται σε ηλεκτρικό παρά με offset). Αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, οι ηλεκτρικοί καπνιστές θα απελευθερώνουν αρκετό καπνό για να βλάψουν την υπέροχη γεύση, αλλά ταυτόχρονα η αντιστάθμιση δεν είναι τόσο αεροστεγής και χάνετε πολύ από τον καπνό που παράγεται. Εάν είστε έμπειρος καπνιστής με μια διαφοροποιημένη κατανόηση του τρόπου ελέγχου του καπνού, ένας καπνιστής offset θα λειτουργούσε μια χαρά, αλλά αν δεν θέλετε την φύλαξη βρεφών από ξύλο και φωτιά, πιθανότατα θα προτιμήσετε ηλεκτρικές επιλογές.

Ευκολία Καθαρισμού

Οι ηλεκτρικοί καπνιστές είναι οι πιο εύκολοι καπνιστές στο καθάρισμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε το εσωτερικό και το εξωτερικό με ένα υγρό πανί. Δεν χρειάζεται να τρίψετε ή να καθαρίσετε οποιοδήποτε μέρος του καπνιστή με σαπούνι και νερό. (κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι να βάζετε τις σχάρες στο πλυντήριο πιάτων)

Οι καπνιστές offset καθαρίζονται πιο δύσκολα από τους ηλεκτρικούς καπνιστές. Το εσωτερικό του καπνιστή πρέπει να τρίψετε με σαπούνι και νερό και όλα τα μέρη πρέπει να στεγνώσουν εντελώς πριν από τη χρήση.

Ποιος καπνιστής λοιπόν είναι κατάλληλος για εσάς; Αν ψάχνετε για έναν καπνιστή που να είναι εύκολος στη χρήση και να διατηρεί χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, τότε ο ηλεκτρικός καπνιστής είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν είστε έμπειρος καπνιστής κρέατος με το χρόνο να το διαχειριστείτε ή ψάχνετε για κάτι που να μπορεί να χωρέσει μια τεράστια ποσότητα κρέατος, τότε ένας καπνιστής offset είναι πιθανώς η σωστή επιλογή για εσάς.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κάπνισμα τροφίμων;

Ρίξτε μια ματιά στο δωρεάν ηλεκτρονικό μας βιβλίο για να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε σχετικά με τα είδη ξύλου που καπνίζετε, πώς να συνδυάζετε κάθε είδος με τις συνταγές σας και πολλά άλλα!

Όποιον καπνιστή κι αν αποφασίσετε να αγοράσετε, φροντίστε να κάνετε πρώτα την έρευνά σας για να ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε από αυτόν. Για περισσότερες υπέροχες ιδέες, ανατρέξτε στα άρθρα μας στο δικό μας Ιστολόγιο για το κάπνισμα τροφίμων για περισσότερες συμβουλές και κόλπα.