Surprise with a smoked Christmas ham in Bradley smoke

Έκπληξη με ένα καπνιστό Χριστουγεννιάτικο ζαμπόν στον καπνό Bradley

Thomas Karlstein

Σίγουρα είναι λίγα τα πιάτα με τα οποία εμείς οι Σουηδοί έχουμε τόσο ιδιαίτερη σχέση όπως το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν;

Ingredients

Aqua white μουστάρδα:

300 ml μηλόξυδο

10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

160 γρ σπόρους μουστάρδας ελαφρύ

4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη

1 dl υδάτινο λευκό

0,5 dl χυμό πορτοκαλιού

4 κουταλάκια του γλυκού υγρό μέλι

αλάτι πιπέρι

Preparation

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να το απολαμβάνετε, πρέπει να είναι βραστό ή ψημένο, τι είδους ψήσιμο ισχύει; Σε και σε τι θερμοκρασία πρέπει να ψηθεί; Πρέπει να είναι ζουμερό όπως το συνηθισμένο μας άλειμμα σάντουιτς ή να τρέξει λίγο περισσότερο ώστε να βγει η τυπική γεύση ζαμπόν Χριστουγέννων; Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου ζαμπόν, συνεχίζεται στο επόμενο βήμα. Τι είδους μουστάρδα προτιμάται και σε ποιο ψωμί; Όλοι κάνουμε διαφορετικά αλλά έχουμε το ίδιο δίκιο. Γιατί αυτό είναι το τόσο ωραίο με το ζαμπόν των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει απλώς η δική του εκδοχή του χριστουγεννιάτικου ζαμπόν. Δεν ξέρουμε πολλά για το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να χρονολογήσουμε πιάτα όπως το λαχανοντολμάκι του Karl XII, παρά πιάτα που μπορούν να περιγραφούν ως δικά μας.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν στη σημερινή του μορφή ήταν τουλάχιστον στο τραπέζι στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε εθνικούς ρομαντικούς χριστουγεννιάτικους πίνακες, όπως αυτοί της Jenny Nyström, ένα μεγάλο κομμάτι κρέας έκανε καλά, δείχνοντας ευημερία και αφθονία. Τότε πρέπει να το απολάμβαναν κυρίως οι πιο ευκατάστατοι, ενώ οι λιγότερο εύποροι εξακολουθούσαν να έτρωγαν γουρούνι, αλλά όχι χριστουγεννιάτικο ζαμπόν με τον τρόπο που το ξέρουμε.

Άλλοι πιστεύουν ότι το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν έχει τις ρίζες του ήδη στην εποχή των Βίκινγκς. Ότι θα προερχόταν από το ιδιαίτερα επιβεβαιωμένο γουρούνι Särimner, το οποίο αναστήθηκε ξανά ακριβώς την ώρα της επόμενης συντεχνίας. Φυσικά οι Βίκινγκς διατηρούσαν γουρούνια και σίγουρα χοιρινό τρώγονταν σε μεγάλα φεστιβάλ, αλλά τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν πολύ αργότερα.

Τι είναι όμως το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν; Το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν δεν είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά συνήθως αποτελείται από πολλά κομμάτια. Κατά κανόνα, ένα μεγάλο αδιαίρετο χριστουγεννιάτικο ζαμπόν αποτελείται από πολλά μέρη όπως εσωτερικό μπούτι, εξωτερικό μπούτι, ρολό, κότσι, ψητό μοσχάρι και τηγανητές πατάτες. Αυτό το μεγαλύτερο αρχικό ζαμπόν χωρίζεται στη συνέχεια σε δύο, τρία ή τέσσερα κομμάτια για να ταιριάζει στο μέγεθος του τελικού καταναλωτή. Αυτός ο συνδυασμός διαφορετικών λεπτομερειών κομματιού και πώς χωρίζονται στη συνέχεια είναι η εξήγηση γιατί κανένα χριστουγεννιάτικο ζαμπόν δεν είναι ίδιο. Είτε σε σχήμα είτε σε υφή. Έχω καταλάβει ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να υιοθετήσουν νέους τρόπους μαγειρέματος κάτι που περιέχει τόσα συναισθήματα.

Το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά χρησιμεύει ως σύμβολο όλων όσων εκτιμούμε για τα Χριστούγεννα. Λες και η παράδοση του στρογγυλού ψητού κομματιού κρέατος περιέχει ένα μέρος της ασφάλειας που τόσο πολύ θέλουμε να νιώσουμε. Ο τρόπος παρασκευής του χριστουγεννιάτικου ζαμπόν είναι επίσης μέρος αυτής της παράδοσης, γι' αυτό και είναι δύσκολο για πολλούς να τολμήσουν σε νέους τρόπους. Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν προστιθέμενη αξία αναδημιουργώντας σχεδόν τελετουργικά το ίδιο ζαμπόν Χριστουγέννων κάθε χρόνο. Εννοώ ότι οι παραδόσεις είναι σημαντικές, αλλά δεν ενδιαφέρεστε πολύ για τις αρχές. Ούτε καν όταν πρόκειται για χριστουγεννιάτικο ζαμπόν.

Για αυτόν τον λόγο, εγώ, όπως χιλιάδες Σκανιώτες, επιλέγω να καπνίσω το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν. Το αποτέλεσμα είναι ένα αργά μαγειρεμένο χριστουγεννιάτικο ζαμπόν με μια καλά ισορροπημένη γεύση καπνού. Αυτό που συνδέουμε με το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν είναι ακόμα εκεί, αλλά με έναν υπαινιγμό καπνού. Παρεμπιπτόντως, το κάπνισμα είναι μια μέθοδος μαγειρέματος με ιστορία που πηγαίνει πολύ πιο πίσω από αυτή του ζαμπόν Χριστουγέννων.

Με το καπνιστό χριστουγεννιάτικο ζαμπόν μου, μου αρέσει να σερβίρω μια σπιτική aqua white μουστάρδα. Προτιμώ να βάζω το καπνιστό χριστουγεννιάτικο ζαμπόν σε ένα ψωμί λεβαίν, ενώ πίνω ένα ποτήρι χριστουγεννιάτικο μούστο τόσο αφρισμένο που μου βγάζει μουστάκι.

Εμείς στο Bradley θέλουμε να σας ευχηθούμε υπέροχα Χριστούγεννα με πολύ καπνό και σκληρά πακέτα Bradley! Καπνιστό ζαμπόν Χριστουγέννων Ένα έτοιμο χριστουγεννιάτικο ζαμπόν από μπρικέτες ξύλου σκλήθρας οποιουδήποτε μεγέθους

Μέθοδος:

Ξεπλύνετε το ζαμπόν κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Στη συνέχεια σκουπίστε με καθαρό χαρτί. Στη συνέχεια, βάλτε σε μια σχάρα και αφήστε να στεγνώσει στο ψυγείο για μια μέρα. Ένα ξηρό ζαμπόν του δίνει λεπτότερο χρώμα και πιο πικρή γεύση από τον καπνό. (Αν βιάζεστε, μπορείτε να στεγνώσετε το ζαμπόν για μια ώρα στους 60°C σε φούρνο θερμότητας.)

Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο φούρνου.

Στη συνέχεια καπνίστε το χριστουγεννιάτικο ζαμπόν στη σχάρα στη μέση του καπνού. Καπνίστε στους 70-80°C. Ανάλογα με το μέγεθος, χρειάζεται διαφορετικός χρόνος. Ένα ζαμπόν περίπου 2,5 κιλών διαρκεί περίπου 12 ώρες ανάλογα με το πάχος. Προτιμούμε θερμοκρασία στόχο στο ζαμπόν 68-70°C. Για πιο δυνατό χρώμα, όταν το ζαμπόν αρχίσει να πλησιάζει τη θερμοκρασία στόχο, μπορείτε να αυξήσετε τη θερμότητα στους 140°C.

Όταν το ζαμπόν φτάσει στη θερμοκρασία που επιθυμεί, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο. (Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεταξύ 0-5°C, καλό είναι να αφήσετε τη θερμότητα να βγει από τον καπνιστή, να κλείσετε την πόρτα και μετά να αφήσετε το ζαμπόν να κρυώσει μέσα στον καπνό. Ο καπνιστής κρατά τόσο πολύ άρωμα καπνού που Βοηθά να συνεχίσετε να αρωματίζετε το ζαμπόν ακόμα και όταν κρυώνει.)

Μέθοδος Aqua white mustard:

Βράζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και τη σκόνη μουστάρδας μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέστε τους σπόρους μουστάρδας. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν τα μισά υγρά.

Βάλτε τα όλα στο μπλέντερ και αφήστε τα να δράσουν για λίγο.

Προσθέστε aquavit, χυμό πορτοκαλιού και μέλι.

Λειτουργήστε το μίξερ για άλλη μια στιγμή σε χαμηλή ταχύτητα.

Αφήνουμε να κρυώσει και αλατοπιπερώνουμε. (Αν θέλετε μια μουστάρδα εντελώς χωρίς αλκοόλ, μπορείτε να αφήσετε το οινόπνευμα να σιγοβράσει στο πρώτο βήμα της συνταγής. Εάν η μουστάρδα γίνει πολύ παχύρρευστη, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο νερό στο τελευταίο βήμα.)

Ποικιλία
 Πακέτο

5 μπισκότα ποικιλίας γεύσης για το Bradley Smoker

Αυτό το πακέτο ποικιλίας περιέχει 24 το καθένα από μήλο, σκλήθρα, μεσκίτι, χικορί και σφενδάμι για μια ποικιλία γεύσεων.

Shop Now