Smoked Tasso Ham Recipe

Smoked Tasso Ham Recipe



Adapted from Charcuterie, “The Craft of Salting, Smoking and Curing”; by Michael Ruhlman & Brian Polcyn.

Got caught up on the holiday sausages last week and figured it was time to replenish my Tasso. There’s nothing like a good bowl of gumbo or jambalaya on a chilly winter day; and the only thing better than homemade gumbo or jambalaya is using your own Tasso in the recipe. For those not familiar with Tasso, it’s simply a Cajun style of curing pork shoulder.

Ingredients

5 λίβρες, χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλα

Συστατικά ωρίμανσης:

7 κουταλιές της σούπας αλάτι kosher

5 κουταλιές της σούπας δεξτρόζη ή (3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη)

1 κουταλιά της σούπας ροζ αλάτι (γνωστός και ως InstaCure #1; Prague Powder #1; Modern Cure; TCM)

Υλικά για καρυκεύματα Cajun:

3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λευκό πιπέρι

1 ½ κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν

3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μαντζουράνα

3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο μπαχάρι

Preparation

Ωρίμανση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά που ωριμάζουν και ανακατεύουμε καλά.

Κόψτε τον ώμο σε μακριές μπριζόλες ή πλάκες. Για μια χοιρινή σπάλα πέντε κιλών, προσπαθήστε να την κόψετε σε 5 πλάκες.

Βυθίστε τις πλάκες στη σκλήρυνση, πιέζοντας προς τα κάτω και φροντίστε να καλύψετε όλες τις επιφάνειες.

Τινάξτε την περίσσεια και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.

Βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, ξεπλένετε με κρύο νερό, φροντίζοντας να αφαιρέσετε τελείως τη σκόνη και απλώστε το με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει.

Κάπνισμα:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά καρυκευμάτων Cajun μέχρι να ενωθούν καλά, και καλύψτε όλες τις πλάκες ομοιόμορφα.

Τοποθετήστε τα σε προθερμασμένο καπνιστή στους 180 – 200°F, εφαρμόστε καπνό για τουλάχιστον 2 ώρες και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να φτάσουν στους 150°F.

Αφαιρέστε από τον καπνιστή και αφήστε το να ξεκουραστεί. Μετά την περίοδο ανάπαυσης, κόψτε σε κύβους ή φέτες σύμφωνα με τις συνταγές σας ή αποθηκεύστε ολόκληρο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.