Smoked Tasso Ham Recipe
Adapted from Charcuterie, “The Craft of Salting, Smoking and Curing”; by Michael Ruhlman & Brian Polcyn.
Got caught up on the holiday sausages last week and figured it was time to replenish my Tasso. There’s nothing like a good bowl of gumbo or jambalaya on a chilly winter day; and the only thing better than homemade gumbo or jambalaya is using your own Tasso in the recipe. For those not familiar with Tasso, it’s simply a Cajun style of curing pork shoulder.
Ingredients
5 λίβρες, χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλα
Συστατικά ωρίμανσης:
7 κουταλιές της σούπας αλάτι kosher
5 κουταλιές της σούπας δεξτρόζη ή (3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη)
1 κουταλιά της σούπας ροζ αλάτι (γνωστός και ως InstaCure #1; Prague Powder #1; Modern Cure; TCM)
Υλικά για καρυκεύματα Cajun:
3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λευκό πιπέρι
1 ½ κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μαντζουράνα
3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο μπαχάρι
Preparation
Ωρίμανση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά που ωριμάζουν και ανακατεύουμε καλά.
Κόψτε τον ώμο σε μακριές μπριζόλες ή πλάκες. Για μια χοιρινή σπάλα πέντε κιλών, προσπαθήστε να την κόψετε σε 5 πλάκες.
Βυθίστε τις πλάκες στη σκλήρυνση, πιέζοντας προς τα κάτω και φροντίστε να καλύψετε όλες τις επιφάνειες.
Τινάξτε την περίσσεια και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.
Βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, ξεπλένετε με κρύο νερό, φροντίζοντας να αφαιρέσετε τελείως τη σκόνη και απλώστε το με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει.
Κάπνισμα:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά καρυκευμάτων Cajun μέχρι να ενωθούν καλά, και καλύψτε όλες τις πλάκες ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε τα σε προθερμασμένο καπνιστή στους 180 – 200°F, εφαρμόστε καπνό για τουλάχιστον 2 ώρες και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να φτάσουν στους 150°F.
Αφαιρέστε από τον καπνιστή και αφήστε το να ξεκουραστεί. Μετά την περίοδο ανάπαυσης, κόψτε σε κύβους ή φέτες σύμφωνα με τις συνταγές σας ή αποθηκεύστε ολόκληρο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.