
Ζεστό Καπνιστή πέστροφα Με τηγανίτες σπανάκι και το χρένο crème fraiche
Η καυτή καπνιστή πέστροφα είναι νόστιμη για πρωινό, ή φτιαγμένο σε ένα λεπτό πατάκι, αλλά με αυτή την ευκαιρία αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω σε καλή χρήση σε αυτό το όμορφο και νόστιμο πιάτο.
Ingredients
(Σερβίρει 4)
Αλμη:
2 μεσαίου μεγέθους φρέσκια πέστροφα
30 γρ αλάτι
20 γρ καστανή ζάχαρη
500 ml κρύο νερό
Τηγανίτες:
4 φιλέτα καπνιστή πέστροφας (βλ. παραπάνω)
200 g νεαρό σπανάκι, πλυμένο, ασπρισμένο, στυμμένο & ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα & κομμένα σε φέτες
225 γρ αλεύρι απλό
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
300 ml γάλα
2 αυγα
30 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μαύρο πιπέρι
λάδι ή βούτυρο για τηγάνισμα
Για να εξυπηρετήσει:
Ανακατεύουμε 4 κουταλιές της σούπας crème fraiche μαζί με χρένο, κατά βούληση, και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Preparation
Πρώτα ζήτησα από τον ιχθυοπώλη μου να φιλετάρει ευγενικά 2 μεσαίου μεγέθους φρέσκια πέστροφα. Φτιάξτε μια ελαφριά άλμη ανακατεύοντας 30 γρ αλάτι, 20 γρ καστανή ζάχαρη και 500 ml κρύο νερό και αφήνουμε τα φιλέτα βυθισμένα σε αυτό για 30 λεπτά.
Αφαιρέστε, ξεπλύνετε και στεγνώστε τελείως σε χαρτί κουζίνας και αφήστε να στεγνώσουν για άλλη μια ώρα σε συρμάτινη σχάρα Bradley - μέχρι τώρα θα αισθάνονται ελαφρώς κολλώδη.
Προσθέστε μερικές μπισκότες Maple ή Alder στη στοίβα Bradley και ρυθμίστε την σε 75°C/170°F στη συνέχεια καπνίστε τα φιλέτα για 1 ώρα (μια επιπλέον μισή ώρα ακόμα αν θέλετε πιο καπνιστή γεύση).
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Μέθοδος:
Φτιάχνουμε το κουρκούτι για τηγανίτες βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, ένα τρίψιμο μαύρου πιπεριού και το μπέικιν πάουντερ.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και σπάμε τα αυγά.
Προσθέστε το μισό γάλα και αρχίστε να ενώνετε τη ζύμη, τώρα προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή ένα κουμπί βούτυρο και στη συνέχεια μια μικρή κουτάλα μείγμα τηγανίτας.
Μόλις εμφανιστούν φυσαλίδες, ήρθε η ώρα να γυρίσετε τη τηγανίτα.
Όταν ψηθεί και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει, μεταφέρετε σε ένα πιάτο σε ζεστό φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Ανάλογα με το μέγεθος των τηγανιτών που φτιάχνετε, (και το μέγεθος του τηγανιού σας φυσικά), μπορεί να μπορείτε να μου κάνετε 2-3 τη φορά.
Θα καταλήξετε με 3 τηγανίτες ανά άτομο αν τις φτιάξετε περίπου 7 εκατοστά διάμετρο.
Τέλος, βάλτε τρεις τηγανίτες σε κάθε πιάτο, προσθέστε από πάνω ένα φιλέτο με νιφάδες ανά άτομο και τελειώστε με μια σταγόνα κρέμα χρένου.
Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Σφεντάμι
Ξύλο

Με μια ελαφρώς καπνιστή, γλυκιά και διακριτική γεύση, τα μπισκότα σφενδάμου είναι ιδανικά για το κάπνισμα γαλοπούλας και για την ενίσχυση της γεύσης των πουλερικών και των πτηνών θηραμάτων.
Shop Now