alt="prawn stuffed salmon"

Καυτός καπνιστός Σολομός με γέμιση Συνταγή με τον αναγνώστη TED



Ψάχνετε για ένα πιάτο που είναι γεμάτο γεύση; Κοιτάξτε όχι περισσότερο από αυτή τη καυτή συνταγή σολομού, η οποία συνδυάζει την καπνιστή καλοσύνη με ένα ψιλοβρέχει από τον Jim Bean Bourbon για να δημιουργήσει ένα πραγματικά αξέχαστο γεύμα.

Ingredients

1 φρέσκος σολομός (περίπου 3-4 κιλά), χωρίς κόκαλα και χωρίς δέρμα

2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο

1 μάτσο φρέσκο άνηθο, ξεπλυμένο από την περίσσεια άμμου και τρίμμα και στεγνωμένο με χαρτί κουζίνας

½ φλιτζάνι + ένα ψιλόβροχο μπέρμπον Jim Beam

½ φλιτζάνι αλάτι kosher

½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

2 φλιτζάνια χτένια δάφνης (συμβουλή: τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα!)

2 Πράσινα κρεμμυδάκια

Αλάτι Kosher και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση

1 Λεμόνι

¼ φλιτζάνι μέλι

Θερμοκρασία καπνιστή: 180ºF

Γεύση Bisquette: βαρέλι σκλήθρου ή σφενδάμου ή ουίσκι

Χρόνος καπνίσματος: 2 έως 3 ώρες

1 σχάρα καπνιστή Bradley

1 μεγάλο μπολ

1 Rasp

Preparation

Κόψτε τον σολομό κόβοντας τα άκρα του κεφαλιού και της ουράς του ψαριού ώστε να τετράγωνιστεί το κομμάτι. Κόψτε τη σάρκα της κοιλιάς από τον σολομό (κρατήστε το κρέας της κοιλιάς για άλλη χρήση).

Τοποθετήστε την τετράγωνη κομμένη πλευρά του σολομού σε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Συνδέστε τη σάρκα του σολομού για να γεμίσει. Τρίψτε το πάνω μέρος του σολομού άφθονα με τριμμένο μαύρο πιπέρι, σπρώχνοντας το πιπέρι μέσα στο κρέας ώστε να κολλήσει. Στην επάνω πλευρά του σολομού με φρέσκο άνηθο και περιχύστε περίπου α ½ φλιτζάνι μπέρμπον Jim Beam πάνω από αυτό.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Πασπαλίστε τα ξηρά υλικά πάνω από τον άνηθο μπέρμπον από την πλευρά του σολομού. Περιχύστε με μπέρμπον Jim Beam. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μετά τοποθετούμε ένα άλλο ταψί με αλουμινόχαρτο πάνω από τον σολομό. Προσθέστε κάτι βαρύ στο επάνω τηγάνι για να ζυγίσετε τον σολομό. Βάλτε τον σολομό σε ταψί στο ψυγείο και αφήστε τον να μαλακώσει για 24 ώρες.

Μόλις ωριμάσει ο σολομός, αφαιρέστε τον από το ψυγείο. Αφαιρέστε το μείγμα άνηθου/αλατιού/ζάχαρης από την κορυφή του σολομού και ξεπλύνετε τον σολομό με κρύο νερό. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας και ξαναβάλτε το στο ψυγείο, ακάλυπτα, για να στεγνώσει ο σολομός στον αέρα για περίπου 2 ώρες.

Τώρα, ήρθε η ώρα για καπνό:

Ρυθμίστε το Bradley Smoker σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του καπνιστή στους 180ºF.

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε μια τομή στο μήκος του σολομού ξεκινώντας από τη μία πλευρά. Θέλετε να κάνετε πεταλούδα στην πλευρά του σολομού για να φτιάξετε μια μεγάλη τσέπη. Τοποθετούμε σε σχάρα και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετήστε τα χτένια δάφνης σε ένα μεγάλο μπολ. Χρησιμοποιώντας την επίπεδη πλευρά ενός μαχαιριού ή ενός πλάστη, σπάστε τα πράσινα κρεμμύδια για να βγάλετε τους γλυκούς χυμούς του κρεμμυδιού. Χοντροκόβουμε και προσθέτουμε στα χτένια. Αλατοπιπερώνουμε και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Χρησιμοποιώντας μια ράπα ή τρίφτη, ξύσμα λεμονιού και προσθέστε ξύσμα στα χτένια. Στύψτε το χυμό λεμονιού πάνω από τα χτένια. Ανακατέψτε καλά.

Τοποθετήστε ομοιόμορφα το μείγμα του χτενιού στην κομμένη πλευρά του σολομού με πεταλούδες. Αλατοπιπερώνετε την εσωτερική επάνω στρώση του σολομού με μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι. Διπλώστε το πάνω πτερύγιο πιέζοντας σταθερά για να φτιάξετε ένα «κούτσουρο» από σολομό γεμιστό με χτένι.

Τοποθετήστε το σολομό στο καπνιστή και καπνίστε για περίπου 2-3 ώρες ή μέχρι να ψηθούν ο σολομός και τα χτένια (εσωτερική θερμοκρασία 155ºF). Βουρτσίστε τον σολομό με μέλι τα τελευταία 30 λεπτά του καπνίσματος. Αφαιρέστε από το κάπνισμα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Κόβουμε και σερβίρουμε. Σημείωση: Προτείνω να το σερβίρετε με μια απλή αγγουροσαλάτα.