Μπράντλεϊ Καπνιστό σκουμπρί Πατέ
Το σκουμπρί είναι ένα υπέροχα λιπαρό, πλήρες αρωματισμένο ψάρι, ικετεύοντας να καπνιστεί.
Ingredients
400g καπνιστό σκουμπρί, αφαιρεθεί το δέρμα
200 γρ τυρί κρέμα
1 κουταλιά της σούπας κρέμα χρένου
χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
φέτες ψωμί με προζύμι, φρυγανισμένες
φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
Preparation
Έχουν φτάσει πλέον σε αφθονία στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιπροσωπεύουν τον τέλειο λόγο για να πυροδοτήσετε (ή να καπνίσετε) το Bradley Smoker σας αυτό το Πάσχα.
Για 800 γραμμάρια σκουμπρί, φιλεταρισμένο και καθαρισμένο, ανακατέψτε 50 γραμμάρια αλάτι με 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη και χυμό από ένα λεμόνι.
Τρίψτε τη θεραπεία στη σάρκα πλευρά του ψαριού και βάλτε τη σάρκα με τη σάρκα μαζί σε ένα άνετο δοχείο.
Αφήστε το για 30 λεπτά και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε τα και βάλτε τα σε συρμάτινα καλάθια Bradley, σε απόσταση μεταξύ τους.
Αφήστε τα φιλέτα να στεγνώσουν σε δροσερό, ευάερο, μέρος για μια ώρα (όχι στο ψυγείο).
Ζεσταίνουμε το Bradley Smoker στους 150°F/65°C - 170°F/75°C, φορτώνουμε με 3 μπισκότα δρυός και καπνίζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά βάζουμε στο ψυγείο.
Σημείωση του συντάκτη: Εάν δεν είστε σε θέση να πιάσετε τα δικά σας, αλλά έχετε έναν καλό ψαράμπορο, θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε το πιο φρέσκο σκουμπρί, που αλιεύτηκε εκείνο το πρωί. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να το ετοιμάσετε την ίδια μέρα (αγοράστε αρκετά για να καπνίσετε και ένα ζευγάρι για να το σερβίρετε φρέσκο από τη σχάρα, αν θέλετε να εκτιμήσετε την απόλυτη ευελιξία αυτού του υπέροχου ψαριού). Για λόγους καπνίσματος, θα ήταν επίσης καλό να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να φιλετάρει το ψάρι. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη από σκούρες, ματωμένες περιοχές του ψαριού, διαφορετικά θα αλλοιώσουν τη γεύση με μια πικρή επίγευση. Μόλις καπνιστούν, τα φιλέτα θα διατηρηθούν καλά για έως και 5 ημέρες στο ψυγείο, αλλά (όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα) όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο καλύτερα θα είναι.
Θα πρέπει να έχετε αρκετά φιλέτα για να το φτιάξετε ως ορεκτικό ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα - και μερικά αφήνονται για άλλη μια μέρα. Το πρωινό από καπνιστό σκουμπρί με αυγό ποσέ είναι ένας σίγουρος νικητής.
Μέθοδος:
Ετοιμάστε και καπνίστε το σκουμπρί σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
Ψύξτε τελείως, τυλίξτε σε λαδόκολλα και βάλτε το στο ψυγείο.
Αφαιρέστε το δέρμα από το σκουμπρί (και το σκούρο καφέ κρέας - αν είστε επιλεκτικοί στην παρουσίαση!) και τυχόν κόκαλα που συναντήσετε (τα μικρά δεν είναι πρόβλημα στο λαιμό), στη συνέχεια ξεφλουδίστε τη σάρκα απαλά με τα δάχτυλα.
Κρατήστε 100 γραμμάρια ψαριού σε νιφάδες.
Τοποθετήστε το υπόλοιπο καπνιστό σκουμπρί σε ένα μπολ και ψιλοκόψτε τις νιφάδες με δύο πιρούνια (διατηρώντας κάποια υφή).
Ανακατέψτε το τυρί κρέμα και το χρένο και στη συνέχεια αλατοπιπερώστε με χυμό λεμονιού.
Ρίξτε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέστε γενναιόδωρες ποσότητες με κουτάλι σε ζεστές φρυγανιές.
Τέλος, ντύστε με λίγο από το κρατημένο σκουμπρί και πασπαλίστε με περισσότερο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με μια φέτα λεμονιού.
Δρυς
Ξύλο
Το πιο ευπροσάρμοστο ξύλο από όλα είναι η βελανιδιά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κυνήγι.
Shop Now