Μπράντλεϊ Σειρά καπνιστού γάδου Taramasalat
Καταπληκτικό τι λίγες ηλιόλουστες μέρες και λίγο ζεστασιά θα κάνει για εσάς. Έχω ήδη εγκαταλείψει την κατσαρόλα και επέστρεψα σε σαλάτες, οπότε όταν είδα μια υπέροχη απεικόνιση των κωδικών στο ψαρά μου, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην επιθυμία να φτιάξω την αγαπημένη μου ελληνική βουτιά, taramasalata,
Ingredients
150γρ καπνιστό αυγοτάραχο μπακαλιάρου
100 γρ μπαγιάτικο λευκό ψωμί, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
χυμό από ένα λεμόνι, για γεύση
ελαφρύ ελαιόλαδο (75ml-100ml)
ζεστό ψωμί πίτα για σερβίρισμα
Preparation
Όντας ένα δίδυμο απολυμένο και πολύ εύθραυστο, μοιάζουν πραγματικά με τους όρχεις και έτσι έλαβα την προφύλαξη να καπνίσω και να ξεφλουδίσω τη μεμβράνη από αυτούς για την αρχική μου εικόνα εδώ. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ευαίσθητα, φίνα και σίγουρα δεν έχουν την απόχρωση του παστέλ ροζ της ταραμασαλάτας που παράγεται στο εμπόριο. Φυσικά το καπνιστό αυγοτάραχο μπακαλιάρου δεν είναι μόνο για ταραμασαλάτα, με βάρος περίπου 400 γραμμάρια θα μείνουν πολλά για να το αλείψετε σε φρυγανιές με τυρί κρέμα και μια στύψιμο χυμό λεμονιού.
Μέθοδος καπνίσματος:
Ρίξτε θαλασσινό αλάτι σε ένα πιάτο, στρώστε προσεκτικά το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου πάνω του και στη συνέχεια πασπαλίστε περισσότερο αλάτι στην επιφάνεια. Σκεπάζετε και αφήνετε σε δροσερό μέρος για μια ώρα, στη συνέχεια ξεπλένετε και στεγνώνετε. Αφήστε σε μια σχάρα Bradley να στεγνώσει για άλλες δύο ώρες.
Προσθέστε μπισκότα applewood στη στοίβα του Bradley Smoker και ρυθμίστε στους 70°C. Μόλις το ντουλάπι φτάσει τη θερμοκρασία του, καπνίζουμε το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου για 2 ώρες. Η μεμβράνη θα γίνει χρυσαφένια και θα ξεφλουδιστεί εύκολα, αφήνοντας ένα μπολ με εύθρυπτο, ελαφρά καπνιστό αυγοτάραχο.
Στην κουζίνα
Οι κρούστες του ψωμιού πρέπει να αφαιρεθούν πριν το ψιλοκόψετε. Μουλιάστε τα ψίχουλα για λίγο σε κρύο νερό και στη συνέχεια στύψτε την υγρασία.
Θρυμματίζουμε το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον χυμό από μισό λεμόνι, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε ελαφρύ ελαιόλαδο με σταθερό ψεκασμό (όπως θα κάνατε με τη μαγιονέζα) μέχρι να έχετε μια παχύρρευστη , κρεμώδης σύσταση.
Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα προσθέτοντας λίγο αλάτι, αλεσμένο λευκό πιπέρι και περισσότερο χυμό λεμονιού αν χρειάζεται. Καλύψτε και αφήστε το στο ψυγείο για αρκετές ώρες για να μαλακώσουν οι γεύσεις πριν το σερβίρετε.
Για να εξυπηρετήσει:
Σερβίρουμε με ελιές καλαμάτας και άλλους μεζέδες όπως χούμους, μελιτζανοσαλάτα και ζατζίκι, μαζί με ζεστό ψωμί πίττας.
μήλο
Ξύλο
Ένα ελαφρύ, φρουτώδες και ελαφρώς γλυκό άρωμα καπνού που συνδυάζεται με πουλερικά, βοδινό, χοιρινό, αρνί και τυρί.
Shop Now