Κρύο καπνιστό ατίνα μαργαρίδες με σπανάκι και ζυμαρικά
Είχα την ευχαρίστηση να βρω τοπικά μύδια στο πάγκο των ψαριών αυτή την εβδομάδα και δεν μπόρεσα να αντισταθώ κάνοντας μια καπνιστή εκδοχή του τι είναι παραδοσιακά ένα πιάτο μυδιών.
Ingredients
(Σερβίρει 2)
800 γραμμάρια φρέσκα μύδια
ένα μεγάλο ασκαλώνιο μπανάνας
μεγάλη σκελίδα σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ βούτυρο
μικρό ποτήρι λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας διπλή κρέμα
250 γρ φρέσκα ζυμαρικά
100 γραμμάρια νεαρά φύλλα σπανακιού
Preparation
Σε συνέχεια της ανάρτησης του περασμένου μήνα για τα καπνιστά οστρακοειδή, είχα τη χαρά να βρω τοπικές αχιβάδες στον πάγκο ψαριών αυτή την εβδομάδα και δεν μπορούσα να αντισταθώ στο να φτιάξω μια καπνιστή εκδοχή αυτού που είναι παραδοσιακά πιάτο με μύδια.
Πριν ξεκινήσετε, ρυθμίστε το Bradley Smoker σε κρύο καπνό (δεν είναι απαραίτητο το εξάρτημα για κρύο καπνό καθώς τα μύδια καπνίζονται τόσο σύντομα και θα έχουν ήδη μαγειρευτεί).
Προσθέστε μπισκότα βελανιδιάς στη στοίβα και αφήστε τα για 30 λεπτά, ο επάνω αερισμός σχεδόν κλειστός, (που θα επιτρέψει στο ντουλάπι να γεμίσει καπνό πριν τοποθετήσετε τις αχιβάδες μέσα). Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι τα οστρακοειδή πρέπει να μαγειρεύονται πολύ σύντομα, διαφορετικά θα έχετε ένα απογοητευτικά λαστιχένιο αποτέλεσμα.
Για 2 άτομα θα χρειαστείτε 800 γραμμάρια φρέσκα μύδια, ξεπλύθηκαν και ελέγξτε ότι είναι όλα καλά κλεισμένα μετά από έντονο στροβιλισμό.
Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και μετά τα βάζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια/υψηλή φωτιά με καπάκι και τα ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να ανοίξουν (μάλλον μερικά λεπτά θα το κάνουν).
Αφαιρέστε από τη φωτιά αμέσως και κοσκινίστε, κρατώντας το υγρό αχιβάδας, στρώστε τις αχιβάδες σε κέλυφος σε μια σχάρα Bradley καλυμμένη με αλουμινόχαρτο.
Καπνίζετε για 10 λεπτά και αφαιρείτε, αφήνετε στην άκρη.
Τώρα φτιάξτε μια σάλτσα μαρινιέ.
Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε ένα μεγάλο ασκαλώνιο μπανάνας και συνθλίβω α μεγάλη σκελίδα σκόρδο με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια πάστα.
Λυώνω 30 γρ βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο & ασκαλώνιο, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Τώρα προσθέστε ένα μικρό ποτήρι λευκό κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και σιροπιάζουμε.
Προσθέστε το δεσμευμένο χυμό αχιβάδας και χαμηλώνουμε ξανά σε δυνατή φωτιά στο μισό του όγκου του.
Τέλος προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας διπλή κρέμα και μειώστε ξανά κατά ένα τρίτο και στη συνέχεια επιστρέψτε τα καπνιστά μύδια στο τηγάνι.
Μετά από 2 λεπτά σβήστε τη φωτιά αλλά τοποθετήστε ένα καπάκι για να διατηρηθεί ζεστό.
Γεμίζουμε ένα τηγάνι με αλατισμένο νερό και αφήνουμε να βράσει.
Προσθήκη 250 γρ φρέσκα ζυμαρικά της επιλογής σας (αυτό διαρκεί συνήθως 2-3 λεπτά για να ψηθεί αλλά ελέγξτε το πακέτο) και 100 γραμμάρια νεαρά φύλλα σπανακιού.
Στραγγίζουμε καλά και πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι πριν ρίξουμε τις αχιβάδες και τη σάλτσα τους.
Μοιράζουμε σε 2 ζεστά μπολ ζυμαρικών και σερβίρουμε αμέσως.
Δρυς
Ξύλο
Το πιο ευπροσάρμοστο ξύλο από όλα είναι η βελανιδιά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κυνήγι.
Shop Now