Μπράντλεϊ Καπνιστό μπέικον
Ανέλαβα τον καπνιστή μου Bradley με ένα υγιές μείγμα ενθουσιασμού και ανησυχίας, κυρίως από την προπαρασκευαστική ανάγνωση που είχα κάνει ήταν τόσο συγκεχυμένη όσο ήταν χρήσιμη.
Ingredients
(Σερβίρει 2)
50 γραμμάρια ελαφρά καπνιστό μπέικον, κομμένο σε λαδόν
4 αυγά ελευθέρας βοσκής
10 γρ βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας crème fraîche
2 φέτες ψωμί κρούστας
αλάτι πιπέρι
Preparation
Φυσικά λαχταρώ να κόψω την πρώτη μου πλευρά από τέλεια καπνιστό σολομό ή να βάλω ένα καπνιστό στρείδι στο εσωτερικό μιας φιλέτο μπριζόλας, αλλά καλύτερα να μάθω πώς να σέρνομαι πριν κάνω έναν ακριβό καλπασμό. Έτσι, οι λωρίδες χοιρινής κοιλιάς φάνηκαν να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, πολύ φθηνό, αλλά και εξαιρετικά ευέλικτο εάν πετύχει.
Με πάχος μόνο 2 cm, οι λωρίδες της κοιλιάς επρόκειτο να σκληρύνουν εύκολα, ωραίες και ομοιόμορφες, χωρίς παχιές περιοχές.
Θεραπεία:
Χρησιμοποίησα ένα μείγμα 3:1 αλατιού σε ανοιχτή καστανή ζάχαρη και άπλωσα τα κομμάτια από πάνω και σκεπασμένα με αυτό. Σκεπασμένο και ψυγμένο όλη τη νύχτα, παρήγαγε άφθονο υγρό και είχε μετατραπεί από απαλό ροζ χοιρινό σε κόκκινο-καφέ χρώμα μπέικον (απόλαυση για τον αρχάριο από μόνο του!) και ήταν σταθερό στην αφή.
Το ξέπλυνα και το μούλιασα για λίγα λεπτά, το χτύπησα και έκοψα μερικές λεπτές φέτες για να δοκιμάσω τον απαιτητικό γιο.
Τηγανητό σε στεγνό, χρωματίστηκε όμορφα, δεν παρήγαγε καθόλου υγρό και είχε εκπληκτικά καλή γεύση. Για έναν αρχάριο, αυτό είναι ένα εξαιρετικό οικοδόμημα εμπιστοσύνης και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε. Ό,τι κατάφερα να σώσω από τον γιο μου επέστρεψε στο ψυγείο για μια-δυο μέρες όπου στέγνωσε λίγο παραπάνω πριν συνεχίσω να το καπνίζω κρύο.
Μέθοδος καπνίσματος:
Πρόβλημα νούμερο ένα? ο καπνιστής ανέβηκε αρκετά γρήγορα στους 30°C, πολύ ζεστός για κρύο κάπνισμα. Ο προσαρμογέας ψυχρού καπνού είναι απαραίτητος, ακόμη και σε κρύο καιρό. Έτσι, έδωσα το μπέικον αλλά λίγο χρόνο καπνίσματος 30 λεπτών (προσωπική προτίμηση για ελαφρώς καπνιστό φαγητό) και αυτή τη φορά το μπέικον κόπηκε σε λαρντόν*. Με το μπέικον λιανικής πώλησης σε περίπου 3 φορές την τιμή της κοιλιάς χοιρινού κρέατος, θα μπορούσα να κάνω το ολονύκτιο μπέικον μια τακτική συνήθεια. Όπως μπορείτε να δείτε από τη φωτογραφία μου, το πρωινό ήταν μια νόστιμη απόλαυση. Και πάλι το τηγάνισα στεγνά, δημιουργώντας τραγανό λαρδόνι και αρκετό λίπος μπέικον για να τηγανίσω μια παχιά φέτα από το δικό μου σπιτικό ψωμί σε χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε κρεμώδη ομελέτα και πρέστο! ένας πολύ ευτυχισμένος σύζυγος.
*Ένας κόφτης μπέικον; Προτιμώ μια ρουστίκ φέτα ο ίδιος, και το lardon είναι τόσο ευέλικτο για σαλάτες, μαγειρευτά, ομελέτες, τάρτες κ.λπ., γιατί να πάω σε αυτό το κόστος;
Τηγανίζουμε στεγνά το lardon σε χρυσαφί και τραγανό. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και διατηρούμε ζεστό. Επιστρέψτε το τηγάνι στη φωτιά και τηγανίστε τις φέτες ψωμιού να χρυσίσουν στο υπόλοιπο λίπος μπέικον. Τοποθετήστε τις φέτες σε ζεστά πιάτα.
Σκουπίστε το τηγάνι και βάλτε το στη φωτιά. Σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και την κρέμα φραίσ για να αφρατέψουν. Σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε με ένα πιρούνι χαλαρά μέχρι να γίνει κρεμώδες scramble (μην το παραψήσουμε να στεγνώσει το τυρόπηγμα!).
Μοιράζετε το scramble πάνω στο ψωμί και το σκορπίζετε γενναιόδωρα με τραγανό λαρδί. Σερβίρετε αμέσως.