Μπράντλεϊ Καπνισμένο μυδιές και μοναχό Σούπα
Τα ευαίσθητα συστατικά απαιτούν ευαίσθητη θεραπεία.
Ingredients
(Σερβίρει 4)
800 γρ μύδια, ελαφρά καπνιστά
750g χοντρό μοναχόψαρο, κομμένο σε μετάλλια 3 εκ
ζωμός ψαριού 700 ml
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
500 γραμμάρια μικρές νέες πατάτες, τριμμένες και βρασμένες μέχρι να ψηθούν
3 μέτρια πράσα, κομμένα, πλυμένα, κομμένα στη μέση & κομμένα σε λεπτές φέτες
30 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
125 g νεαρά φύλλα σπανακιού, πλυμένα
2 ώριμες ντομάτες, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε σε μικρά κυβάκια
αλάτι πιπέρι
φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού για γεύση
Preparation
Ευτυχώς τα μύδια είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα όλο το χρόνο λόγω της καλλιέργειας του συστήματος σχοινιού και αυτά ήταν ιδιαίτερα καλά.
Πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπίζονται με προσοχή (όχι μόνο για να αποφευχθεί το κακό στομάχι) αλλά για να αποφευχθεί η μετατροπή μιας λιχουδιάς σε λαστιχένια, στεγνή, απογοητευτική προσφορά. Επειδή ήθελα να συμπεριλάβω και το μοναχόψαρο, ήθελα επίσης να αποφύγω μια υπερβολικά έντονη καπνιστή γεύση στα μύδια.
Θα χρειαστείτε μια καλή ποσότητα αποθέματος ψαριού για αυτή τη συνταγή, την οποία κάλυψα στο «σημείωμα του συντάκτη» στο ιστολόγιο του Μαΐου, σας προτείνω να ανατρέξετε σε αυτό εάν αισθάνεστε διατεθειμένοι να φτιάξετε το δικό σας (και σας συμβουλεύω ανεπιφύλακτα να το κάνετε) .
Ετοιμάστε τα μύδια ρίχνοντάς τα σε κρύο νερό και στροβιλίζοντάς τα για να τα ενθαρρύνετε να κλείσουν. Εάν μετά από έντονο κροτάλισμα σε άλλα μύδια δεν έχουν κλείσει, είναι σίγουρα καιρός να τα πετάξετε. είναι νεκρά και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές στομαχικές διαταραχές εάν καταναλωθούν.
Τα υγιή μύδια πρέπει τώρα να καθαριστούν από βαρέλια και επιφανειακά υπολείμματα με τρίψιμο και τα «γένια» (ινώδες υλικό που συνδέει το μύδι στο σχοινί) πρέπει να τραβηχτούν προσεκτικά.
Τα μύδια πρέπει τώρα να μαγειρευτούν αμέσως.
Ζεσταίνουμε μια ίντσα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να βράσει, βάζουμε το σουρωτήρι με τα μύδια πάνω από το νερό και σκεπάζουμε με ένα καπάκι για να αχνιστούν.
Βράζετε στον ατμό για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν τα τσόφλια, ΜΗΝ τα παραψήσετε.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Για να καπνίσετε τα μύδια:
Επειδή δεν ήθελα να ρισκάρω τα μύδια να μαγειρέψουν περαιτέρω, ή μάλιστα να στεγνώσουν, επέλεξα να συνδέσω τον προσαρμογέα κρύου καπνού στον καπνιστή Bradley και να κλείσω την επάνω οπή εξαερισμού του καπνιστή.
Πρόσθεσα μπισκότα βελανιδιάς στη στοίβα και μόλις το ντουλάπι γέμισε καπνό, τοποθέτησα τα μύδια, απλωμένα, ακόμα μέσα στο κέλυφός τους, σε μια σχάρα πάνω από ένα δίσκο με αλουμινόχαρτο. Τους επέτρεψα 20 λεπτά κρύου καπνίσματος με τον αεραγωγό τώρα ελαφρώς ανοιχτό. ΕΓΙΝΕ!
Αποτέλεσμα: υγρά, λεπτώς καπνιστά μύδια.
Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα της οικογένειας, αν και τα καπνιστά μύδια ήταν καινούργια στο πιάτο. Αναμφίβολα πρόσθεσαν μια λεπτή αλλά χαρακτηριστική νότα γεύσης και όλοι απολαύσαμε το πιάτο πάρα πολύ. Νομίζω ότι μιλάμε για «απεριόριστη επιτυχία»! Το λέω σούπα, αλλά είναι μια χορταστική σούπα κυρίως πιάτου.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα πράσα, σκεπάζουμε και ιδρώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, αφήνουμε να σιγοβράσει και αλατοπιπερώνουμε να δοκιμάσουμε.
Ανακατεύουμε μέσα την κρέμα φρεϊς και προσθέτουμε τις μαγειρεμένες πατάτες στο τηγάνι.
Μαγειρέψτε απαλά για άλλα 5 λεπτά και, στη συνέχεια, προσθέστε τα κομμάτια του μοναχόψαρου, σπρώχνοντάς τα στο ποτό για να βεβαιωθείτε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το νεαρό σπανάκι και τα καπνιστά μύδια.
Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και τα μύδια να ζεσταθούν.
Δοκιμάστε και κάντε τις τελευταίες προσαρμογές στα καρυκεύματα, προσθέτοντας χυμό λεμονιού στο τέλος για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό του σπανακιού.
Μοιράζουμε σε ζεστά μπολ και σερβίρουμε αμέσως.
Δρυς
Ξύλο
Το πιο ευπροσάρμοστο ξύλο από όλα είναι η βελανιδιά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κυνήγι.
Shop Now