Καπνιστό Ζαχαρωμένος σολομός Συνταγή
Μία από τις καλύτερες συνταγές σολομού που έχουμε καταλήξει με τα χρόνια.
Ingredients
Φιλέτα σολομού (Coho, Chinook ή Sockeye)
½ γαλόνι νερό
¼ φλιτζάνι χοντρό αλάτι
3 & ½ φλιτζάνια πραγματικό σιρόπι σφενδάμου
4 κιλά μέλι αγνό (λιωμένο)
4 κιλά ζάχαρη Demerra
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Preparation
Ανακατεύουμε προκαταβολικά την άλμη και αφήνουμε να κάτσει να αναμειχθούν οι γεύσεις και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφού αφαιρέσετε τα κόκαλα και το δέρμα, κόψτε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες πλάτους ~ ½ έως μία ίντσα και πάχος ¼ ίντσας.
Τοποθετήστε τις λωρίδες σε άλμη για 24 ώρες.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε κάθε λωρίδα, μην ξεπλύνετε την άλμη καθώς σχηματίζει το γλάσο και τρυπήστε το ένα (βαρύτερο) άκρο με ½ στρογγυλής οδοντογλυφίδας (σας είπα ότι ήταν χρονοβόρο!) και κρεμάστε το αιωρούμενο στη σχάρα σας. Χώρος τέτοιο ώστε οι λωρίδες να μην ακουμπούν η μία στην άλλη, καθώς ΘΑ συγχωνευθούν μεταξύ τους, αν κάνετε αυτό το λάθος! Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το πώς φαίνεται η σχάρα αφού προετοιμαστεί για στέγνωμα:
Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαντλήσετε όλες τις λωρίδες ψαριού και αφήστε το σε δροσερό μέρος να στεγνώσει. Οι θαυμαστές θα επιταχύνουν αυτό το βήμα. Αυτό συχνά διαρκεί πάνω από 24 ώρες. Δεν μπορείτε να βάλετε τους ανεμιστήρες πολύ κοντά στην αρχή, διαφορετικά θα προκαλέσει την επαφή των λωρίδων μεταξύ τους και την ασφάλεια. Προσέξτε επίσης να μην στεγνώσετε υπερβολικά το προϊόν. Σημειώστε ότι οι λωρίδες πρέπει να είναι βασικά ημιδιαφανείς, καθώς μπορείτε να δείτε την οδοντογλυφίδα ακριβώς μέσα από τα περισσότερα από αυτά.
Μετά μπαίνει στον καπνιστή για λίγο. Το Hickory το βρίσκω πολύ δυνατό για αυτή τη συνταγή. Ένα μείγμα από ½ μήλο και ½ σκλήθρα δίνει μια πολύ απαλή «βελούδινη» γεύση. Διατηρήστε τη θερμότητα κάπως χαμηλή (~ 125) για να αποφύγετε το υπερβολικό στέγνωμα και το κάψιμο.
Αφαιρέστε από το καπνιστή και αφήστε να κρυώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την οδοντογλυφίδα από κάθε λωρίδα και σφραγίστε με ηλεκτρική σκούπα / παγώστε ό,τι δεν πρόκειται να καταβροχθίσετε αμέσως.
Το τελικό προϊόν θα παραμείνει διαφανές, αλλά παίρνει μια ευδιάκριτη καπνιστή γεύση. ΝΟΣΤΙΚΟ!